• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

15.04.2024

14:30

Španski mađioničar i decenije patnje! Kako je gubitnički tim postao sinonim za uspeh!?

EPAIMAGES/Reuters

Fudbal

Španski mađioničar i decenije patnje! Kako je gubitnički tim postao sinonim za uspeh!?

Podeli vest

Fudbaleri Bajer Leverkuzena postali su u nedelju šampioni Nemačke, prvi put u svojoj istoriji! Pet kola pre kraja Bundeslige "farmaceuti" su prvi prošli kroz cilj i time na dominantan način okončali jedanaestogodišnju dominaciju minhenskog Bajerna! Za klub koji je u vlasništvu čuvene farmaceutske kompanije ovo je prva titula u 120 godina dugoj istoriji, koja je do 14. aprila ove godine bila prožeta brodolomima i propuštenim prilikama! Klub koji je dve decenije bio "obeležen" čuvenom 2002. godinom, kada je u tri sedmice ostao bez tri trofeja, više od dvadeset godina kasnije mogao bi sve izgubljeno da naplati sa kamatom!

Tvorac tog uspeha je Ćabi Alonso, čovek čija je igračka, a kasnije i trenerska karijera jasno nagoveštavala da se sprema nešto veliko. Španac je kao mlad stručnjak preuzeo Leverkuzen u oktobru 2022. godine, u trenutku kada se tim nalazio na pretposlednjem mestu na tabeli Bundeslige. Početak jeste bio težak, ali kako je sezona odmicala tako je postajalo sve očiglednije da ekipa pod vođstvom nekadašnjeg fudbalera Liverpula napreduje ogromnih koracima.

Foto: EPA

 

Prilikom jednog od prvih obraćanja sa mesta glavnog trenera, Alonso je pokazao veru u sebe i igrače kojima raspolaže.

- Mislim da sam sada spreman, ovo je definitivno pravi trenutak. Smatram da je pred nama sjajan projekat - ko je umeo da čita "znakove pored puta" mogao je odavno da nasluti šta se sprema u Leverkuzenu.

Foto: Reuters

 

U domaćem prvenstvu Alonso ih je od borbe za opstanak doveo do šestog mesta, čime je izboren plasman u Ligu Evrope. U istom takmičenju, stigli su do polufinala gde ih je zaustavila Roma.

Lekcije su naučene i primenjene u praksi u tekućoj sezoni. U prva tri kola osvojeno je maksimalnih devet bodova, a da u sebi imaju šampionskog materijala, Alonso i njegovi izabranici pokazali su 15. septembra na "Alijanc areni". Vodio je Bajern dva puta, ali su se gosti vraćali i stigli do boda golom u 90. minutu. Ukoliko je neko i nakon toga sumnjao u pobednčki mentalitet tima sa "BajArene", niz od osam ligaških pobeda koji je usledio, pokazao je suprotno. Sve su pratili i odlični rezultati u Kupu, gde je u četvrtfinalu savladan Štutgart takođe zahvaljujući pogotku postignutom u finišu utakmice. U najmasovnijem takmičenju Bajer će igrati za trofej 25. maja protiv drugoligaša Kajzerslauterna, gde će pokušati da dođe do drugog pehara u svojoj istoriji.

Foto: Reuters

 

Do jučerašnjeg dana, upravo je trofej u Kupu bio jedini vredan domaći trofej u istoriji Leverkuzena. Doneo ga je Srbin, Dragoslav Stepanović 1992. godine kada je u finalu savladan B tim berlinske Herte! Nakon te utakmice, čelnici nemačkog fudbala zabranili su rezervnim timovima da igraju u Kupu Nemačke.

Foto: EPA Images

 

Imao je Bajer i jedan vredan evropski trofej u svojim vitrinama, a ovog proleća mogao bi da stigne i drugi! U sezoni 1987/88 nemački tim je stigao do finala Kupa UEFA, gde je rival bio Espanjol. Prvi meč odigran je u Barseloni i domaćin je slavio sa ubedljivih 3:0! Ipak, u revanšu Bajer je uzvratio istom merom, pa su o pobedniku odlučivali jedanaesterci. Bajer je bio uspešniji i tako je ekipa koju je sa klupe predvodio Erih Ribek osvojila svoj prvi vredan trofej!

Generacija na čelu sa Ćabijem Alonsom mogla bi da ponovi taj uspeh ove sezone, jer je Bajer u prvoj utakmici četvrtfinala savladao Vest Hem (2:0) i stekao ogromnu prednost uoči revanša koji je na programu 18. aprila. Dakle, ovaj tim uz već osvojenu titulu može do kraja sezone do "triplete", odnosno do ukupno tri vredna trofeja, što bi ovu generaciju igrača Bajera svrstalo u red najčuvenijih evropskih timova, poput ekipe Mančester junajteda koja je 1999. godine osvojila titulu prvaka Engleske, FA kup i Ligu šampiona!

Foto: EPA

 

Time bi sve traume navijača iz prošlosti bile zaboravljene, a priča koja je počela pre 22 godine, sada bi dobila filmski epilog! Stariji ljubitelji fudbala dobro pamte generaciju Bajer Leverkuzena koja je mogla da uđe u klupsku istoriju kao najuspešnija, ali je za samo tri sedmice prosula sve ukazane prilike i otišla u istorijske knjige kao sinonim za neuspeh. Tri kola pre kraja te sezone, "farmaceuti" su imali pet bodova više od Borusije iz Dortmunda na prvoj poziciji. Šampionski šampanjac već se hladio u frižideru, kada je usledio poraz od Verdera 2:1. Ipak, još uvek se nisu upalili alarmi na "BajAreni" jer je Borusija i dalje zaostajala dva boda.

Foto: EPA

 

Do kraja sezone, ekipu su čekale još četiri utakmice u kojoj su ulog bila tri trofeja! A onda je krenuo brodolom...

Foto: EPA

 

U pretposlednjem kolu poraženi su na gostovanju u Nirnbergu (1:0), dok su "milioneri" savladali Hamburg sa 3:2 i preuzeli prvu poziciju uoči poslednjih 90 minuta sezone! Kulminacija je usledila 4. maja u poslednjem kolu u koje je Borusija ušla sa bodom prednosti. Puleni Klausa Topmelera odradili su svoj deo posla i savladali Hertu sa 2:1, ali je i protivnik nadigrao Verder (2:1) tako da je šampionski pehar otišao na "Vestfalen".

Foto: EPA

 

To je bila četvrta, od ukupno pet sezona u kojima je Bajer završio kao vicešampion, ali i rana koja je najviše zabolela. Dve godine ranije ekipa je ostala bez titule zbog slabije gol razlike od Bajerna, a sve nakon šokantnog poraza od Unterhašinga u poslednjem kolu (2:0)! I tada je Verder imao svoju ulogu u propasti "farmaceuta" pošto je Bajern u poslednjem kolu nadigrao upravo tim iz Bremena (3:1). Gotovo pa je poetska pravda da je titula ove sezone osigurana upravo ubedljivim trijumfom nad timom sa "Vezer" stadiona!

Foto: EPAIMAGES/Reuters

 

Izgubljena titula 2002. godine u poslednja dva kola uzdrmala je ekipu, koja od tog šoka nije uspela da se oporavi. Sedam dana kasnije u Berlinu je odigrano finale Kupa, u kojem je rival bio Šalke. Iako je Leverkuzen poveo golom Dimitra Berbatova, protivnik je postigao četiri gola do kraja i došao do trofeja (4:2)! Propuštena je i druga šansa, ali tek je sledila borba za najvredniju nagradu u evropskom klupskom fudbalu.

Foto: EPA

 

Bajer je prethodnog leta u kvalifikacijama za plasman u Ligu šampiona bio bolji od Crvene zvezde. Prvi, beogradski okršaj okončan je remijem bez golova, ali je u revanšu domaćin slavio sa ubedljivih 3:0 i ostavio šampiona Jugoslavije bez prvog plasmana u grupnu fazu elitnog takmičenja.

Foto: EPA

Nenad Lalatović (desno) i Zoltan Šebeščen (levo) na Marakani

Akter tog dvomeča bio je nekadašnji vezista crveno-belih, Dejan Ilić. On se u razgovoru za Mocart sport prisetio mečeva sa nemačkim predstavnikom iz 2001. godine.

- Brzo su poveli. Ne pamtim da smo u nekoj utakmici bili tako nemoćni. Brzo se igralo i mnogo smo grešili pod njihovim pritiskom. Činjenica je da su imali još nekoliko stopostotnih prilika da ubedljivije slave. Da smo u Beogradu dobili 3:0, oni bi tamo dobili 4:0. Da smo pobedili na Marakani 5:0, tamo bi bilo 6:0 za njih. Takav utisak sam imao. Jednostavno, bili su bolji - slikovito je Ilić opisao kvalitet igrača iz te generacije Bajera iz Leverkuzena. 

Foto: EPA

Marjan Marković (desno) i Dijego Plasente (levo) na Marakani

Nemački predstavnik je u konkurenciji Barselone, Liona i Fenerbahčea zauzeo drugo mesto i prošao u drugu fazu u kojoj se tada ponovo igralo po grupama. Tu, u konkurenciji Deportiva iz La Korunje, Arsenala i Juventusa "farmaceuti" su prošli u četvrtfinale. Na putu ka finalu pala su dva engleska velikana - najpre Liverpul (0:1, 4:2), a zatim i Mančester junajted zahvaljujući golu u gostima (2:2, 1:1)!

Foto: EPA

Mikel Silvestre (levo) Zoltan Šebeščen (sredina) i Huan Sebastijan Veron (desno)

Finale je igrano na "Hempden parku" u Glazgovu 15. maja 2002. godine. Sa druge strane stajali su čuveni madridski "galaktikosi", predvođeni Fernandom Jerom, Robertom Karlosom, Luisom Figom, Zinedinom Zidanom i Raulom! Upravo je Raul doneo prednost "kraljevskom klubu" na početku utakmice, ali autsajder se nije predavao - Brazilac Lusio savladao je Cezara Sančeza samo nekoliko minuta kasnije i pogodak proslavio podizanjem dresa i pokazivanjem majice na kojoj je na portugalskom jeziku pisalo "Ja pripadam Isusu"! Međutim, na drugoj strani bio je "bog u kopačkama", jedan od najvećih fudbalera svih vremena, Zinedin Zidan. Igrala se završnica prvog poluvremena kada su Solari i Roberto Karlos kombinovali na levom krilu. Brazilac je poslao visoku loptu u šesnaesterac rivala, a ona je savršeno "sela" na volej francuskom virtuozu! Gol Zinedina Zidana i danas je jedan od najatraktivnijih u istoriji mečeva za najvredniji trofej u evropskom fudbalu, poezija pokreta i elegancije, sa ubojitom završnicom!

Foto: EPA

 

Do kraja je ostalo 2:1 za Real, koji je osvojio svoju devetu titulu prvaka Evrope, a rivala ostavio da u suzama analizira šta mu se to dogodilo u razmaku od samo 18 dana. Generaciju koja će ostati upamćena kao gubitnička činili su golman Hans-Jerg But, štoperi Jens Novotni i Lusio, bekovi Zoltan Šebeščen i Dijego Plasente. Ključeve igre u veznom redu u svojim rukama držali su Karsten Ramelov, Mihael Balak, Bernd Šnajder, Jildiraj Bašturk i Ze Roberto. U napadu su se rotirali Oliver Nojvil, Ulf Kirsten, Dimitar Berbatov i Tomas Brdarić. To je bila okosnica tima koji je sa klupe predvodio Klaus Topmeler, a doprinos sa klupe davali su Boris Živković i Jurica Vranješ.

Bilo je potrebno da prođu više od dve decenije da bi se pojavila generacija dostojna ispravljanja istorijske nepravde, kadra da iz identiteta kluba skine epitet - gubitnički! Neverkuzen je otišao u istoriju, vreme je za slavlje a domaćin žurke je Ćabi Alonso. Španac je na svojoj koži iskusio koliko boli kada u finišu trke ostanete bez željenog plena. Samo godinu dana nakon brodoloma Bajer Leverkuzena, Alonso je sa svojim tadašnjim timom, Real Sosijedadom u završnici Primere ostao bez šampionske titule u borbi sa Realom. Nekoliko godina kasnije bio je učesnik jedne od najčuvenijih utakmica u istoriji evropskog klupskog fudbala, kada je u istanbulskom finalu Lige šampiona 2005. godine sa Liverpulom nadoknadio tri gola zaostatka protiv Milana i stigao do "ušatog pehara". Kao igrač osvojio je sve što se osvojiti moglo, sa Španijom je bio prvak Evrope i sveta, a najveće trofeje u klupskom fudbalu osvajao je i noseći dres Reala i Bajerna.

Foto: Reuters

 

Neposredno pre podizanja "salatare" minulog vikenda, novinari su upitali Alonsa da li bi veće čudo bilo osvajanje titule prvaka Evrope sa Liverpulom 2005. godine, ili šampionski pehar Bundselige sa Bajerom ove sezone?

- A zašto bih morao da biram? Mogu da živim i sa dva čuda! - glasio je odgovor perspektivnog trenera.

Foto: Reuters

 

Trenerski zanat učio je od najvećih - Visentea Del Boskea, Rafe Beniteza, Žozea Murinja i Pepa Gvardiole. Da je odličan učenik, već je pokazao ove sezone, a tek će imati šansu da košmarnu 2002. godinu pošalje na smetlište istorije. Čekali su navijači i patili više od dve decenije. Dočekali su svog heroja, koji je od "Neverkuzena" stvorio tim koji zna kako se pobeđuje i što je najbitnije, zna kako se osvajaju trofeji! Ovaj namenjen šampionu Bundeslige samo je prvi u nizu, jer istorija im duguje još dva pehara!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija