• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. O.

01.05.2024

19:10

Dan kada nas je napustio Štraus sa Grbavice! Dve godine od smrti Ivice Osima (FOTO/VIDEO)

profimedia

Fudbal

Dan kada nas je napustio Štraus sa Grbavice! Dve godine od smrti Ivice Osima (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Većina poštenog, ranoranilačkog sveta privodila je kraju svoj prvomajski ručak. Druga strana se još uvek dimila pored neke vatre čekajući da se ispeče i poslednja tura ćevapa, zagori korica na ražnju ili se uprži paprika u kotliću. Tek što je otkucalo 15 časova, usledio je šok. Muk. Iz Ciriha stigla je tragična vest - napustio nas je Švabo. Preminuo je Ivica Osim.

Od tog momenta dan rada - 1. maj, nikada neće biti isti. Svako kome fudbal znači makar koliko i crno ispod nokta, dok bude okretao poslednju turu ćevapa ili čekao da se uprži paprika govoriće da je na današnji dan otišao jedan od najvećih fudbalskih radnika koje je imala Jugoslavija.

I, za razliku od mnogih iz tog doba, a nakon raspada bivše države, Ivice Osima se niko ne odriče. Bio je sinonim jedinstva. Bio je slika i prilika Titove Juge - obožavan i voljen na svakom od 255.804 kilometara kvadratnih, bez obzira na veru i naciju. 

Foto: profimedia

 

Tako je ostalo i sada - dve godine nakon njegovog tihog odlaska. Ivica Osim nas je napustio, iako u 81. godini - prerano, nakon duge bolesi u svom Cirihu. Na jezeru gde je proveo poslednje godine svog života. Razočaran u ono što je ostalo od države u kojoj je rođen, od njegovog Sarajeva, Grbavice, Beograda... 

U vreme kada je fudbal bio igra fizikalija i snage, Osim je uneo novitete. Sa gotovo 190 santimetara, popularni Švabo - kako su ga nazvali zbog izrazito plave kose, igrao se po zelenim poljanama. Uživao u jurnjavi za bubamarom, a svojim potezima mamio osmehe kako svojih navijača, tako i rivala. 

Štraus sa Grabice debitovao je za svoj Željezničar sa samo 18 godina, a narednu deceniju žario je i palio u plavom dresu. Odigrao je 465 utakmica i postigao 186 golova. Za mnoge, bio je i ostao najbolji fudbaler u istoriji Jugoslavije. 

Foto: Starsportphoto

Ivica Osim sa sinom Amarom

"Osim prolazi jednog, drugog, trećeg igrača, dribla Ivica Osim, dribla i dalje... Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu da proverimo rezultate na ostalim stadionima", rekao je jednom prilikom komentator u čuvenoj emisiji "Vreme sporta i razonode" gledajući bravure koje Švabo pravi u dresu Željezničara. 

Put ga je, naravno, kao i mnoge pre njega, odveo u inostranstvo. Sarajevo je zamenio Strazburom, potom i Valensijenom, bilo je jasno da mu u Francuskoj fali raja. Grbavica, Željezničar i Jugoslavija. Nažalost, u reprezentaciji je proveo svega pet godina. Mnogi fudbaleri tog doba su zbog odluke da se okušaju na međunarodnoj sceni zauvek ostali bez dresa nacionalnog tima. Tako i Osim koji je za Jugoslaviju od 1964. do 1969. godine odigrao 16 utakmica i postigao osam golova. Za igrača takvog kalibra - premalo.

Kada je shvatio da je vreme za kraj - povukao se. Baš na vreme 1978. godine i odmah uplivao u trenerske vode. Bio je Švabo ispred svog vremena na terenu, a ništa bolji posao nije obavljao ni pored aut-linije. Naravno, trenerski put morao je da počne na Grbavici. Na klupi Željezničara. Osam godina je Ivica Osim predvodio svog Želju. Jedan od najvećih uspeha u istoriji sarajevskog velikana režirao je 1985. godine, kada je stigao do polufinala Kupa UEFA. Nakon poraza od Videotona, krcata Grbavica dočekala je mađarski klub. Bilo je bajkovito sve od 87. minuta kada je 30.000 ljudi jednim potezom utišao Ćuhai i odveo Mađare na megdan Real Madridu. 

Foto: EPA Images

Osim u društvu Mišela Platnija

Godinu dana kasnije - Osim je rešio da ode. Stigao je poziv Fudbalskog saveza, a Švabo je iste sezone preuzeo reprezentaciju. Jugoslaviju je uspeo da odvede na Svetsko prvenstvo u Italiju 1990. godine. Nacionalni tim tada je ostvario najbolji plasman u istoriji - peto mesto. Jugoslavija je prošla grupnu fazu, potom eliminisala favorizovanu Španiju u osmini finala, da bi nas na narednom koraku uz mnogo sreće eliminisala Argentina. U regularnom delu utakmice pobednika nije bilo, a "gaučosi" su u polufinale otišli usled boljeg izvođenja panala. 

Mundijal u Italiji bio je dovoljan znak da Jugoslavija može mnogo. Sve snage bile su usmerene na 1992. godinu i Evropsko prvenstvo u Švedskoj. Naša reprezentacija prošetala se kroz kvalifikacije, stigla u Stokholm, a onda zbog početka rata dobila zabranu da nastupa na kontinentalnoj smotri.

Foto: Starsportphoto

Dragan Džajić i Ivica Osim

Devastiran dešavanjima u Jugoslaviji, Ivica Osim odlazi sa kormila reprezentacije. Leta 1991. godine, Ivica Osim dobija poziv Partizana i dolazi u Humsku. Legendanrni Švabo preuzeo je crno-bele i vodio ih uporedo sa reprezentacijom. Plan beogradskog kluba bio je da se u narednim godinama zajedno sa Zvezdom bore na najvećoj evropskoj sceni.

Počelo je bajkovito - Osim je Partizanu 1992. godine doneo Kup, postavio temelje modernog kluba, a onda - takođe zbog rata, rešio da napusti zemlju i sreću potraži u Grčkoj. Već u prvoj godini na klupi Panatinaikosa Štraus sa Grbavice "zelenima" donosi prvi trofej, ali iz Atine odlazi razočaran rezultatom u drugoj godini koju je okončao kao drugi, sa bodom manje u odnosu na AEK. 

Foto: profimedia

 

Nekololiko meseci kasnije - Ivica stiže u Šturm. Sve drugo je istorija... Koliko je Švabo zadužio sve građane Graca dovoljno govori podatak da punu godinu traju pritisci na gradske glavešine da je vreme da jedan Bulevar ponese ime po slavnom treneru. 

Na klupi Šturma zadržao se osam godine, dva puta je bio šampion Austrije, a klubu je doneo i dva učešća u Ligi šampiona. Ipak, u potrazi za uhlebljenjem Osim odlazi iz Graca put dalekog Istoka na klupu Džef junajteda.

Foto: EPA Images

Ivica Osim sa reprezentacijom Japana

Tri godine je Švabo bio trener čibanskog velikana kada je dobio ponudu koja se ne odbija i preuzeo reprezentaciju Japana. Već u prvoj godini ostvario  je zapažen rezultat sa "samurajima" i odveo ih do polufinala Azijskog kupa. Samo četiri meseca nakon turnira - u novembru 2007. godine, Švabo je doživeo moždani udar i rešio da se povuče iz fudbala. 

Štraus sa Grbavice je nesumnjivo bio nadahnuti intelektualac, knjiga znanja i fudbalski mađioničar. Napustio nas je pre tačno dve godine, a svi oni kojima fudbal znači makar koliko i crno ispod nokta, dok budu okretali poslednju turu ćevapa setiće se Ivice Osima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dr Mihailo Jovanović: Srbija nastavlja digitalnu transformaciju javne uprave
Društvo

Dr Mihailo Jovanović: Srbija nastavlja digitalnu transformaciju javne uprave

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović je gostujući na jutarnjem Dnevniku Radio-televizije Srbije govorio o daljim planovima Vlade Republike Srbije i Kancelarije za unapređenje elektronskih usluga, razvoju veštačke inteligencije, kao i najavio dva velika događaja koja nas očekuju do kraja godine.

23.09.2024

10:34

TV

Obelodanjena istina o srpskom litijumu! Stručnjaci odgovorili na sva pitanja o sumpornim kiselinama, o vodama i deponijama! (VIDEO)
Live TV

Obelodanjena istina o srpskom litijumu! Stručnjaci odgovorili na sva pitanja o sumpornim kiselinama, o vodama i deponijama! (VIDEO)

Ako bude otvoren rudnik litijuma u Jadru, niko neće imati vodu, svi ćemo se razboleti od raka, a kompletna Srbija će biti pretvorena u pustinju. Ovo su izgovorili razni teoretičari zavere u poslednjih nekoliko meseci. Od teoretičara zavere mogli smo da čujemo da u ovoj zemlji neće moći da se živi ako bude otvoreni rudnik litijuma. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su stručnjaci za ovu oblast: Dinko Knežević, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, Stjepan Mitrović, diplomirani inženjer rudarstva i Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

22.09.2024

18:54

I Rusija i NATO vode rat za nekog trećeg? Uloga Arktika biće ključna za budućnost sveta! (VIDEO)
Live TV

I Rusija i NATO vode rat za nekog trećeg? Uloga Arktika biće ključna za budućnost sveta! (VIDEO)

Situacija na relaciji Moskva: atlantski savez je zategnuta. Ni NATO ni Rusija ne odustaju od rata koji se vodi u Ukrajini. Ova priča o oružanom sukobu NATO-a i Rusije je uvek bila tema, ali sada smo bliži tome više nego ikada. Da li je to zaista tako? Na ovu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i prof. dr Dragan Radenović, akademik.

22.09.2024

18:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

(VIDEO) Jeziv bolesnik! "Pred decom streljati Ruse..." Poznati voditelj stravičnom izjavom zgrozio ceo svet!
HOROR

(VIDEO) Jeziv bolesnik! "Pred decom streljati Ruse..." Poznati voditelj stravičnom izjavom zgrozio ceo svet!

U moru rusofobnih izjava koje stižu sa Zapada često se navode rečenice obojene antiruskom propagandom, međutim, još uvek nijedan novinar nije pozvao na streljanje roditelja pred decom ukoliko gledaju ruske filmove i slušaju rusku muziku, do sada. Litvanski radio i TV voditelj Algis Ramanauskas u emisiji neironično je predložio tako nešto, pokazujući još jednom koliko daleko se može ići u mržnji prema svemu ruskom.

23.09.2024

10:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija