• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

03.06.2024

15:35

Platini udario na svog naslednika: Čeferin je niko i ništa!

EPA Images

Fudbal

Platini udario na svog naslednika: Čeferin je niko i ništa!

Podeli vest

Jedan od najboljih francuskih fudbalera u istoriji Mišel Platini prekinuo je dugododišnje medijsko ćutanje! Nekadašnji predsednik UEFA je u opširnom intervjuu za italijanski "Tutosport" govorio o mnogim temama, a nije propustio priliku da potkači Aleksandra Čeferina, koji ga je nasledio na mestu prvog čoveka evropske kuće fudbala!

Mišel Platini jedan je od najboljih igrača u istoriji Francuske. Sa "galskim petlovima" postao je prvak Evrope 1984. godine, a tri puta je osvajao Zlatnu loptu (1983, 1984, 1985) namenjenu najboljem fudbaleru sveta!

Foto: PHOTOMASTER

 

Početkom 21. veka postao je fudbalski operativac i 2006. je izabran za predsednika UEFA. Devet godina kasnije istakao je kandidaturu da na mestu predsednika FIFA zameni Sepa Blatera i tada se zamerio mnogim fudbalskim moćnicima. Zbog optužbi za korupciju bio je prinuđen da se povuče iz trke i iste godine izrečena mu je osmogodišnja zabrana obavljanja bilo kakve funkcije u sportu.
 

Foto: EPA Images

 

Nakon toga legendarni fudbaler Juventusa povukao se u medijsku ilegalu, a sada je odlučio da prekine "zavet ćutanja". U opširnom intervjuu za "Tutosport" prisetio se zlatnih godina iz pretposlednje decenije prošlog veka kada je sa torinskom "Starom damom" osvojio Kup šampiona 1985. u tragičnom finalu protiv Liverpula na stadionu "Hejsel". Ipak, ono što je podiglo najveću prašinu u javnosti jeste njegov odgovor na pitanje italijanskog novinara da iznese svoje mišljenje o predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu i prvom čoveku FIFA Đaniju Infantinu.

- Njih dvojica su niko i ništa i nemaju nikakve veze sa fudbalom! Oni su tu zbog moći i uticaja, iako nikada nisu potrčali za loptom. Infantino nikada nije upravljao nekim klubom ili federacijom a sada je predsednik FIFA!? Fudbalom bi trebalo da upravljaju bivši igrači i treneri, ljudi poput Bađa, Del Pjera, Klopa, Gvardiole, Holanda i Mbapea - nije Platini štedeo Slovenca i Švajcarca.

Foto: EPA Images

 

Takođe, Francuz je prokomentarisao novi format Lige šampiona i istakao da je Super liga nešto što neminovno čeka evropski fubdal u doglednoj budućnosti.

- Ne sviđa mi se novi format Lige šampiona! Povećan je broj mečeva bez ikakve logike sa jedinim ciljem da se zaradi više novca. To je učinjeno iz straha od stvaranja Super lige, a to će se u svakom slučaju desiti jednog dana - poručio je bivši prvi čovek evropske kuće fudbala.

Foto: EPA Images

 

Sada u ulozi običnog ljubitelja fudbala, Platini je izneo i svoju ocenu nedavnog finala Lige šampiona u kojem je Real nadigrao Borusiju. Posebno zanimljiv bio je njegov komentar o prvoj zvezdi "kraljevskog kluba" Džudu Belingemu.

- Utakmicu igra 22 igrača sa jednom loptom i na kraju uvek pobedi Real! Borusija je bila bolja u prvom poluvremenu, ali kada naspram sebe imate rivala koji ima ogromno iskustvo i dozu sreće kada je potrebno, onda zaista nije lako. Iskreno, nisam mnogo gledao Belingema, ali vidim da je vezista koji daje veliki broj golova i po tome me podseća na mene - neskroman je bio legendarni Francuz.

Foto: Tanjug

 

Čovek koji je obeležio Euro 1984. sa devet golova na pet utakmica, smatra da će njegova Francuska biti jedan od glavnih favorita na predstojećem Evropskom prvenstvu.

- Moram odati priznanje čelnicima Francuske fudbalske federacije, sa decom se sistematski radi od najranijeg uzrasta i to donosi rezultat. Svakako da je Francuska veliki favorit, a izdvojio bih još i Nemačku, Portugal, Englesku i Italiju - zaključio je Platini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija