• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

05.06.2024

12:01

Mitrović je odan, a Vlahović najtalentovaniji! Piksi progovorio o napadačima Srbije i EP!

Starsportphoto

Fudbal

Mitrović je odan, a Vlahović najtalentovaniji! Piksi progovorio o napadačima Srbije i EP!

Podeli vest

Aleksandru Mitroviću se može verovati, a Dušan Vlahović je jedan od najboljih napadača u Evropi! Postigli smo nešto veliko, a put do Evropskog prvenstva je bio težak, kaže Dragan Stojković, selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

Selektor "orlova"  je u opširnom intervjuu za sajt UEFA govorio o igračkim danima, selekciji Srbije, predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (14. jun - 14. jul ) i sjajnim napadačima Dušanu Vlahoviću i Aleksandru Mitroviću.

 

Foto: AP/Photo

 

 

Piksija je pomenuti sajt nazvao velikanom Crvene zvezde, podsećajući da je proglašavan "Maradonom Balkana", a jedno od pitanja bilo je vezano za ubitačni napadački tandem Srbije.

- Aleksandar Mitrović je više puta pokazao koliko je odan dresu Srbije. Tu istu privrženost pokazuje i klubovima za koje igra. On je momak kome možete verovati i to je važan kvalitet. To su prilično velike stvari jer napadači ponekad mogu biti prilično sebični. Sa druge strane, Dušan Vlahović je, po meni, jedan od najtalentovanijih napadača u Evropi, a još je veoma mlad. Ono što je postigao u poslednje dve-tri godine, kada je napravio iskorak i potpisao za klub kao što je Juventus, rezultat je njegove velike posvećenosti i golova koje je postigao. Kao osoba on je veoma skroman momak, što je veoma važno. Sviđa mi se njegov karakter i volim koliko je odan - rekao je Dragan Stojković.

Težak put do EP

 

Podsećaju iz UEFA da je Piksi bio kapiten jugoslovenskog tima koji se takmičio na EURO 2000, a da je 2021. godine preuzeo reprezentaciju nakon što je radio u Japanu i Kini.

Pošto je doveo Srbiju do prvog Evropskog prvenstva otkako je nezavisna nacija, Stojković je istakao da se raduje što će biti u prilici da vidi šta njegovi igrači mogu da urade u Nemačkoj.

- Postigli nešto veliko! Bilo je mnogo propuštenih prilika u kvalifikacijama u prošlosti, ali ovo je cilj koji sam sebi postavio kao selektoru i drago mi je da je ispunjen. Bilo je prilično... Ne bih rekao dramatično, ali prilično teško putovanje. Put do uspeha nikada nije lak. Ali, u ovom trenutku za srpski fudbal, za našu zemlju, naciju i navijače i sve koji vole ovu igru – mislim da su kvalifikacije same po sebi bile veliki korak napred i dostignuće - iskren je Stojković.

Foto: Starsportphoto

 

 

 

 

Fudbal mnogo znači Srbima

 

Svestan je Dragan Stojković koliko njegovi zemljaci vole fudbal.

- Fudbal je definitivno sport broj jedan u Srbiji. Srbija je zemlja koja voli svoje sportiste, što smo mnogo puta do sada dokazali kada su u pitanju svi sportovi. Svi ovde vole fudbal, i to je najpopularniji sport u državi - uverava Piksi.

 

Foto: tanjug/ap

 

 

 

O sebi kao igraču

 

Stojkovićeva ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu je velika kao prvog dana.

- Voleo sam fudbal, a volim ga i dan danas. Šta da kažem o sebi kao fudbaleru? Mnogo sam voleo da treniram i bio sam vredan igrač. Uspeh sam postigao vrednim radom, imao sam profesionalan stav. Kao igrač, nosio sam dres broj 10. Tada su igrači koji su ga nosili bili majstori fudbala. I danas majica sa tim brojem ima svoju važnost. Bio sam zaljubljen u dres sa tim brojem i bilo mi je posebno zadovoljstvo da ga nosim.

 

Foto: tanjug/ap

 

 

 

O igranju na EURO 2000 sa Jugoslavijom

 

Ne samo da je naša reprezentacija pre 24 godine  bila učesnik završnog turnira tada, već je igrala i nokaut fazu u kojoj se doduše nije proslavila. Holandija nas je tada zaustavila sa ubedljivih 6:1 nakon slavlja protiv Norveške, remija sa Slovenijom i poraza u grupnoj fazi od Španije, a Piksi se seća svega kao da je juče bilo.

- Imali smo kvalitetnu generaciju igrača. Uspeli smo tada da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, što je, samo po sebi, najvažnije. Cilj svake reprezentacije je učešće na finalnom turniru. Očigledno su morali da čekaju da ponovo odvedem Srbiju na Evropsko prvenstvo posle toliko godina. Šalim se, ali činjenica je da sam tada bio kapiten reprezentacije i vođa tima na terenu. Sada, posle više od dve decenije, imam zadatak i privilegiju da kao selektor vodim reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo i drago mi je. Veliko mi je zadovoljstvo što sam učestvovao na kontinentalnoj smotri kao igrač, a sada ponovo kao selektor. To je zaista veliko dostignuće - zaključio je Dragan Stojković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17