• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

17.06.2024

06:00

Na današnji dan: Nemci rasplakali celu Jugu! Vodili smo 2:0, pa izgubili 4:2 i ostali bez finala EP (VIDEO)

profimedia

Fudbal

Na današnji dan: Nemci rasplakali celu Jugu! Vodili smo 2:0, pa izgubili 4:2 i ostali bez finala EP (VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije, na današnji dan 17. juna 1976. godine, izgubila je od Zapadne Nemačke sa 4:2 u produžecima u polufinalu Evropskog prvenstva održanom u našoj zemlji.

Antoligijski poraz izabranika Ante Mladinića i dan danas, skoro pola veka kasnije, tačnije 48 godina se i dalje prepričava. Imali su jugoslovenski fudbaleri tada odličnu priliku da pred svojim navijačima, na punom stadionu "Marakana" stignu do finala.

Sve je išlo u odličnom pravcu, vodili su naši na poluvremenu sa 2:0 i činilo se da je aktuelni evropski i svetski prvak na kolena, ali je u nastavku usledio neverovatan preokret Nemaca predvođenih legendarnim kapitenom Francom Bekenbauerom. 

Foto: profimedia

Dragan Džajić u duelu sa Hanc-Georg Švarcenbekom

Fantastično je Jugoslavija počela meč pred 50.000 navijača na Zvezdinom stadionu. Već u 19. minutu cela "Marakana" je zagrmela od radosti, kada je Dejan Popivoda savladao golmana Sepa Majera. Samo desetak minuta kasnije na semaforu je pisalo 2:0 za "plave".

Prednost naše selekcije u 30. minutu duplirao je Dragan Džajić. Posle centaršuta sa desne strane, golman Majer je pokušao da izboksuje loptu, ali je loše procenio, pa je ona pala na nogu legendarnog levog krila, koji je lako pogodio nebranjenu mrežu. Činilo se tada da Jugoslavija nezaustavljivo gazu ka finalu. 

Ipak, u drugom poluvremenu usledio je zaokret za 360 stepeni. Nemci su i tada, kao i mnogo puta kasnije, pokazali da ih je jako teško pobediti i da ih nikada ne treba potceniti, pa makar imali i dva gola prednosti. Prvo je Hajnc Flohe u 64. minutu snažnim udarcem sa distance prepolovio našu prednost, a onda je na scenu stupio neverovatni Diter Miler.

On je prvo u 82. minutu posle kornera pogodio glavom za izjednačenje i najavio dramatičnu završnicu na "Marakanu". Pokušavali su Mladinićevi puleni da stignu do trećeg gola i izbegnu produžetke, ali nisu uspeli. Neverovatni Miler je u produžetku uspeo da još dva puta, u 115. i 119. minutu, savlada našeg golmana Ognjena Petrovića i odvede svoj tim u novo finale.

Foto: profimedia

DIter Miler postigao het-trik za Nemce

Nemci na kraju nisu uspeli da odbrane evropsku krunu, jer ih je u meču za titulu nadigrala tadašnja Čehoslovačka i to posle boljeg izvođenja penala sa 5:3, rezultat u regularnom delu bio je 2:2, dok u produžecima nije bilo golova. Inače, bilo je to prvo finale u istoriji Evropskih prvenstava koje je odlučeno sa bele tačke. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija