• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

20.06.2024

06:40

Tradicija kaže - Srbija nakon poraza uzima makar bod! Neka bude kao 2010. u Port Elizabetu

fss

Fudbal

Tradicija kaže - Srbija nakon poraza uzima makar bod! Neka bude kao 2010. u Port Elizabetu

Podeli vest

"Orlovi" nakon poraza od Gane savladali Nemačku na Mundijalu u Južnoj Africi, 12 godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Kataru posle poraza od Brazila usledio je remi sa Kameruncima.

Ostavila je reprezentacija Srbije dobar utisak u prvom kolu Evropskog prvenstva iako je četa Dragana Stojkovića pretrpela poraz od Engleske - 1:0. Bili su Gordi Albioni izraziti favoriti, a "orlovi" prežaljeni i pre nego što je meč počeo. Ipak, nakon 90 i kusur minuta na "Šalke Areni" u Gelzenkirhenu stiče se utisak da je naš nacionalni tim zaslužio najmanje bod. 

Vremena za žaljenje nema budući da "orlove" danas očekuje, po mišljenju mnogih - odlučujući meč na Evropskom prvenstvu. Srbija se od 15 časova sastaje u Minhenu sastaje sa Slovenijom, a eventualna pobeda našoj reprezentaciji otvorila bi vrata nokaut faze na kontinentalnoj smotri. 

Srbija se po prvi put od osamostaljenja takmiči na Evropskom prvenstvu zbog čega nema uzorka za poređenje sa prethodnim nastupima. Ipak, nekoliko plasmana na Svetsko prvenstvo otvara šansu da prelistamo istoriju i pogledamo kakve su rezultate "orlovi" postizali u drugom kolu. 

Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi - 2010. godina

Verovatno i najsvetliji trenutak u istoriji srpskog fudbala desio se tog 18. juna 2010. godine na stadionu "Nelson Mendela" u Port Elizabetu. Četa Radomira Antića režirala je čudo pošto je golom Milana Jovanovića savladala Nemačku sa 1:0 i tako sačuvala šanse za plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva. Nažalost, u narednom kolu "orlovi" su doživeli poraz od Australije te je osmina finala ostala nedostanjani san. 

Zanimljivo, pobeda nad Nemačom došla je nakon minimalnog poraza od Gane u prvom kolu. Strelac jedinog gola u 85. minutu iz penala bio je Asamoa Đan, a i tada je utisak bio da je Srbija zaslužila najmanje bod protiv afričke selekcije. 

Svetsko prvenstvo u Rusiji - 2018. godina

Mnogo bure prethodilo je odlasku Srbije na Svetsko prvenstvo u Rusiju budući da je Savez odlučio da uoči turnira smeni selektora Slavoljuba Muslina, a na njegovo mesto dovede početknika - Mladena Krstajića. Počelo je bajkovito budući da su "orlovi" sa 1:0 savladali Kostariku, delovalo je da bi naša reprezentacija mogla do uspeha, ali je već u narednom kolu usledilo razočarenje. Nažalost, i jedan od najtežih poraza ikada.

Iako u rezultatskom smislu Srbija nije ubedljivo izgubila (2:1), najviše bolan je način na koji su "orlovi" poklekli protiv Švajcarske. Bilo je to baš drugo kolo grupne faze, duel u Kalinjingradu - 22. juna 2018. godine. Četa Mladena Krstajića povela je u petom minutu golom Aleksandra Mitrovića, ali su "sajdžije" u drugom poluvremenu preko Džake i Šaćirija došle do preokreta i plasmana u narednu fazu takmičenja. 

Svetsko prvenstvo u Kataru - 2022. godina 

Sa gotovo istim očekivanjem Srbija je otišla put Katara 2022. godine. U prvom kolu duel protiv apsolutnog favorita - Brazila, Titeovi izabranici opravdali su ulogu i slavili sa 2:0, a u drugom meč pred koji su svi navijači već upisali tri boda - Kamerun. 

Tako je i trebalo da bude budući da je Srbija nakon preokreta golovima Pavlovića, Milinković-Savića i Mitrovića poveli sa 3:1 već na startu drugog poluvremena. "Orlovi" nisu želeli da zatvore utakmicu već su omogućili Kameruncima da se ekspresno vrate i osvoje zlata vredan bod. Bod koji je, po mišljenju mnogih, uticao na naredni nastup Piksijeve čete protiv Švajcarske. 

Dakle, Srbija je na prethodna tri velika turnira imala raznolike rezultate u drugom kolu - pobeda, poraz i nerešen rezultat. Ipak, dobra vest je da su "orlovi" nakon poraza na startu (2010. protiv Gane) i (2022. protiv Brazila), u narednoj utakmici osvajali najmanje bod. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija