• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

20.06.2024

19:26

OCENE: Sveti Luka i 15 mučenika

Starsportphoto©

Fudbal

OCENE: Sveti Luka i 15 mučenika

Podeli vest

Najveća srpska slava od danas više nisu ni Sveti Nikola, ni Đurđevdan, već Sveti Luka. Ali po Luki Joviću.

Sekunde su delile srpske fudbalere od eliminacije sa Evropskog prvenstva ili barem da im plasman u narednu fazu ostane samo u domenu teorije, a onda je iz opšteg sivila i mulja u koji je zaribao Piksijev tim izronio Luka Jović! 

Sa protivničkim igračem na leđima, maltene bez soka, ali jak kao tenk, momak iz Bijeljine samo je trznuo glavom i rasterao oblake nad srpskim timom. 

 

Foto: Informer

 

 6,5 

Apsolutno je opravadao poverenje koje mu je, na veliko iznenađenje celokupne javnosti, selektor Stojković poverio kad ga je stavio na gol na samom Evropskom prvenstvu. Sve što je bilo do njega odradio je gotovo bez greške. Skinuo je zicer Mlakaru u osmom minutu i taj trenutak dao mu je turbo samopouzdanje, kako to obično i biva sa golmanima ako im je prva intervencija uspešna. Da sreća prati hrabre potvrdilo se u 38. minutu kad je šut Elšnika zaustavila stativa, ali Rajković tu ništa nije mogao, jer se desetka Slovenaca prošetala kroz našu odbranu pre udarca u okvir.

Ostao je koncentrisan u jeku napada Srbije u drugom poluvremenu i odbranio opasan šut Šeška sa 18 metara. Kod gola nije mogao ništa. Posle gola je mogao, da je hteo, da svom dugogodišnjem reprezentativnom saborcu Sergeju Milinkoviću-Saviću iščupa uši zbog indolentnosti.

 

Foto: Informer

 

 6 

Jedan od onih igrača koje treneri vole, iako možda ne kapiraju svi navijači i gledaoci zbog čega. Otkako ga je Piksi prebacio na poziciju desnog štopera, Veljković je nekako manje upadljiv. Niti srlja i pravi greške, ali se nekako i ne ističe Bog zna kakvim akrobatskim intervencijama. On je miran, stamen, siguran, racionalan... Takav je bio i danas, a uprkos primljenom golu može mirne duše da se konstatuje da je i te kako pomogao u smirivanju opasnog napadačkog tandema Šeško-Šporar.

Budući da smo primili gol iz kontra napada i da je u tom protiv-udaru Slovenaca budno motrio na svog igrača, nema mnogo toga ni da mu se zameri.

 

Foto: Informer

 

 6 

Posle dve utakmice na Evropskom prvenstvu deluje da je svih ovih meseci, da ne kažemo godina, trebalo samo da Piksi napravi jednostavnu rokadu i reši sve probleme u defanzivi. Da zarotira Milenkovića i Veljkovića, poput kralja i topa u šahu, pa da dobijemo znatno bolju i sigurniju kombinaciju u odbrani. Da dobijemo defanzivni blok koji nije porozan, kroz koji ne duva promaja. Istina, Slovenci su nas u prvom poluvremenu namučili više nego Englezi, stvorili više prilika nego Ostrvljani, imali i stativu i zicer, ali delom i zbog toga što smo se mi više otvorili.

Milenković je bio uglavnom na visini zadatka i sigurno komandovao odbranom.

 

Foto: Informer

 

 6 

I kad greši, i kad zakasni, i kad loše proceni loptu, Pavlović se ubi da sve ispravi. Teško mu je onda prigovoriti. On je od onih igrača koji naprečac kupuju simpatije i osvajaju srce navijača, jer svoje srce ostavljaju na terenu. Borio se opet kao lav, mada se ponovo dešavalo da je "tu", na lopti, ali da se ona nekako izmigolji pored njega i Srbija upadne u problem... Uleteo je u Mlakara, činilo se odneće loptu, a ustvari je Slovenac pobegao sa loptom koja se odbijala kao u fliperu i već u osmom minutu imao zicer.

Ne može se reći da je Pavlovićeva greška kad je Elšnik imao najbolju šansu i pogodio stativu, ali je opet momak iz Šapca bio poslednji koji je klizećim startom pokušao da blokira Slovenca. Proplivavao je povremeno, ali i doslovce išao glavom u kopačke rivala.

 

Foto: Informer

 

 6,5 

Asistencija na Evropskom prvenstvu. Asistencija za gol u 95. minutu! Ruke gore za momka čije je ime na semaforu među starterima nateralo mnoge navijače da zavrte glavom. Bio je veoma agilan u prvom poluvremenu, kad je Srbija više i češće pokušavala da prepusti loptu Slovencima, pa da je ugrozi njenim oružjem iz kontre. Tad ga je bilo na svim delovima terena, pa je tako u 27. minutu odlično centrirao Vlahoviću posle duplog pasa sa Mladenović sa leve strane, iako su mu primarni zadaci da kupi lopte na sredini terena i kvari igru rivala.

Odrađivao je on i taj deo posla, pomagao štoperima u građenju akcija i iznošenju lopte sa naše polovine. Igra Srbije u drugom poluvremenu je bila takva da se čekao gol, ali ne od Ilića nego od napadača. Ilić ga je, međutim, servirao Joviću na tacnu. Bravo! 

 

Foto: Informer

 

 5,5 

Delovalo je da je bio ljut zbog izmene, mada nije jasno zbog čega bi se ljutio?! Možda je na terenu proveo i više vremena nego što je trebalo. Bila je to igra daleko slabija od one protiv Engleske. Imao je priliku da se proslavi. Odlično je povukao kontru u 43. minutu i završio je šutem sa ivice šesnaesterca, ali je bio izblokiran! Mogao je taj trenutak da bude njegovih pet minuta slave.

Bio je iz neobjašnjivog razloga nervozan od starta utakmice. Još u desetom minutu je ušao u raspravu sa sudijom Ištvanom Kovačom, koji je svojski trudio da mu ne da žuti karton, iako ga je Lukić pratio i prigovarao mu.

Bez razloga je produžio start nad Stojanovićem u 54. minutu i zbog toga dobio žuti karton, opravdano. Samo četiri minuta kasnije polovina "Alijanc arene" mu je uzvikivala "šutni", a on je na ivici šesnaesterca prebacivao loptu s jedne na drugu nogu i sve uprskao. 

 

Foto: Informer

 

 5,5 

Sve hoće, sve pokušava, tera navijače da budu na ivici stolice kad se okrene ka golu i ustremi se ka šesnaestercju, ali onda se samo zavale, jer su i oni i ekipa dobili - ništa. Ni prodora, ni ulaska u šesnaesterac, a centaršutevi kao hladna kafa.

Verovatno zbog disciplinovane igre u defanzivi ima gotovo neograničen kredit kod Piksija, ali ni selektor nije mogao da ga trpi na terenu do kraja utakmice. Jednostavno se videlo da on njega neće doći toliko željeni gol ili makar gol-šansa. 

Ogromna je verovatnoća da će i protiv Danske biti starter, ali tad će morati da odigra mnogo, mnogo bolje.

 

Foto: Informer

 

 5,5 

Dobro počeo, odigrao solidno, predstavljao opasnost po Slovence i videlo se da prezaju od njega i kombinacija Srbije po levoj strani. Žuti karton u 25. minuta, kad je Karničnika digao dva metra od zemlje, bio je iz reda onih pametnih, da prekine opasnu kontru Slovenaca. Time je, međutim, sebe ograničio na daleko oprezniju igru do kraja poluvremena, a onda ga je selektor Stojković ostavio u svlačionici.

Na osnovu prikazane igre nije zaslužio da bude zamenjen, ali s taktičke strane apsolutno opravdana odluka selektora.

 

Foto: Informer

 

 6 

Znao je šta ga čeka. Znao je da će mu sve naredne utakmice u reprezentaciji, a pogotovo današnja, biti merene kroz izjavu da je "najbolji i najspremniji igrač u timu".

Bio je svih 90 minuta na terenu, pokušavao, trudio se, delio savete, gestikulirao kad da se stane na loptu, kad da se krene agresivnije i ofanzivnije... Mogao je da upiše i koju asistenciju da je imao raspoloženog Mitrovića, ali ovako je nekoliko njegovih upotrebljivih lopti otišlo pored gola.

Kapiten će morati u narednih 90 minuta da sve što ima stavi na crveno! Na Srbiju! Bez obzira na njegove godine, želju da igra još za reprezentaciju, pitanje je da li će i kad "orlovi" opet biti na velikom takmičenju, pa bi zato Tadić morao da uloži svo svoje znanje, da upregne svaki mišić, ali iskoristi čitav arsenal motivacionih reči i poruka da "napali" saigrače do maksimuma i svi zajedno iskoriste šansu za iskorak. Danas nije bilo tako!

 

Foto: Informer

 

 5 

Nedorečen kao film prekinut nestankom struje ili kad knjigu ostavite na pola.

Koliko smo samo svi od njega očekivali na ovom šampionatu. Kako ga je samo selektor hvalio i najavljivao da će "Duća da eksplodira". Umesto toga, Vlahović je implodirao (proces uništavanja objekta time što se uvlači sam u sebe, prim. aut.).

Borba, spremnost, trčanje - sve ok! Ali onako za fudbalske sladokusce nigde ništa vredno pomena. Ni šanse za kojom će da žali, ni poteza kojim će makar nekad, kad ove rane zacele, da se hvali.

 

Foto: Informer

 

 5 

Da je ovo bila neka prvenstvena utakmica, onda bi Aleksandra tešili rečima: "Vratiće ti se Mitre sve ovo, tek ćeš se nadavati golova". Smederevac je danas promašio sve što je mogao, promašio bi i Dunav verovatno.

I glavom, i nogom, i u padu, i neometan, i po zemlji i u vazduhu, i kad je gađao pod prečku...

Mučio se u prvom poluvremenu, neki bi rekli da igranje u arapskoj ligi ostavlja traga na njemu, ali Mitar je juče delovao kao da je izgubio instinkt ubice. Ne pamti se kad je njemu trebalo toliko šansi da postigne gol. Zapravo, kad je toliko šansi propustio a da nije ni dao gol.

 

 

IZMENE

Foto: Informer

 

 5 

Njegov ulazak bio je deo taktičke zamisli selektora, da Srbija jurne u napad u drugom poluvremenu. Piksi se verovatno plašio da Mladenović, koji je već imao žuti, ne dobije i crveni pokušavajući eventualno da spreči neku kontru Slovenaca. 

Gaćinović, nažalost, nikakvu promenu nije doneo u igri Srbije i to je sve što je bilo bitno. Štaviše imao je nekoliko loših dodavanja u situacijama kad je mirisalo da bismo mogli da stvorimo bar šansu. 

 

Foto: Informer

 

 7 

Da je u Nemačku došao samo zbog onog trzaja glavom u 95. minutu - isplatilo bi se! Ekipa nekako mora da mu se oduži, ali i selektor Stojković. Ne samo tako što će da mu plate pivo, večeru ili nutelu, pošto Luka priznaje da obožava slatkiše, već da mu se zahvale što neće već večeras početi polako da pakuju kofere.

Kad jednog dana bude pisao autobiografiju naslov bi trebalo da bude - Džoker. Ne kao Đoković ili Jokić, nego kao karta koja u svakoj igri stiže u pravi čas da spasi stvar. Da se razumemo, nije briljirao na terenu, nije ni ušao u veliki broj šansi, ali je čekao i dočekao. Uradio je ono što niko drugi od napadača i ofanzivnih igrača nije za više od 180 minuta. Dao je prvi gol za Srbiju na EP.

Zbog onih cifara na transfermarktu, zbog statusa u klubu, zbog aktuelnosti imena i prezimena, verovatno će ponovo čekati šansu s klupe i protiv Danske. Mada, sigurno će Piksi morati dva puta da razmisli da li da golgeteru Milana možda ipak pokloni svo je poverenje kao Rajkoviću.

 

Foto: Informer

 

 5 

Ušao je u igru u 64. minutu i bolje da nije ulazio! Nonšalantnim pristup u odbrani, na šta nas je navikao godinama, omogućio je Slovencima da dođu do gola. Plašili smo se kontre "zmajeva", a onda je Sergej poput kakvog rekreativca koji strahuje za trošna kolena i već načete zglobove, trčkarao za Karničnikom i gledao kako ovaj pogađa mrežu Srbije.

On najviše da zahvali Luki Joviću što se danas neće naći na stubu srama zbog ispadanja sa EP, ali nije pokazao na osnovu čega bi trebalo da bude u startnih 11 u meču odluke sa Danskom. 

I niko ovde ne kaže da Sergej ne zna da igra fudbal i da nije jedan od najvećih majstora ove igre u našem timu. Pitanje je samo, šta Sergej želi, da li mu se želje, planovi i spremnost na žrtvu podudaraju sa onim što je potrebno Srbiji.

Foto: Informer

 

 - 

Ušao je u igru još kasnije nego u meču sa Engleskom i to je svakako premalo vremena da bi njegova partija mogla da dobije realnu ocenu.

Čini se da bi mnogi voleli da ga vide malo duže na terenu, da nam pokaže šta sve ima u asortimanu najboljeg igrača češke lige.

Problem je samo što meč sa Danskom neće biti prilika za eksperimentisanje. Ali možda hoće za taktička iznenađenja.

Foto: Informer

 

 -  

Poput Birmančevića, proveo je premalo vremena u igri, da bismo doneli sud o onome šta može da donese Srbiji. Želeo je i to malo da iskoristi na pravi način, pa se odmah prihvatio lopte, vukao je, zalamao, pokušavao, šutirao...

 

Foto: Informer

 

 5 

Teško da bi ga i sveže potpisani dvogodišnji ugovor sačuvao da mu nije bilo Luke Jovića! Vratimo se samo na 94. minut - Srbija gubi, ima nula bodova na EP, nula golova u dve utakmice i u procentima jednocifren broj šansi da ode dalje! Ne bi ga oprali ni Dunav ni Sava, pogotovo jer mu dobar deo navijača i dalje nije oprostio Katar.

Narednih pet noći, ma šta govorio na konferencijama za medije, teško da će biti lake i mirne za Dragana Stojkovića. Floskula "ja mirno spavam jer sam kao trener uradio sve da najbolje pripremim utakmicu" može da pije vodu dok se ređaju pobede. Kad kola idu nizbrdo niko ne očekuje da spavate, a još manje da ste mirni. 

Naša kola, nažalost, idu nizbrdo već neko predugo. Gol Luke Jovića bi mogao da predstavlja katarzu, pročišćenje, prekretnicu u igri i rezultatima naše reprezentacije. Ali ostane samo na tom golu, ako protiv Danske ne uđe sve ono što i danas nije, onda se ni Piksi neće pomeriti s mrtve tačke.

Pred njim su dva puta, vrlo jasno razgraničena i sasvim je čisto šta ga čeka na kraju svakog od njih. Ili će nam protiv Danske reprizirati omiljeni film - "Lisabon 2021" ili horor - "Dohu 2022".

Bude li ovo drugo, verovatno će posle EP biti i - vidimo se u nekom drugom filmu.

Foto: Informer

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?
Politika

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući današnju presudu Suda za OVK kojom je pripadnik te terorističke šiptarske organizacije Pjetr Šelja osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, kaže da bez odgovora ostaje pitanje odakle na teritoriji Republike Albanije u Kukešu logor OVK i da li je neko iz države Albanije i NATO snaga odgovoran za to i da li će odgovarati

16.07.2024

18:53

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Imamo pet godina, ili će nas uništiti! Henri Kisindžer pred smrt poslao stravično upozorenje! Ostala su nam još četiri leta?!
Mislite o ovome

Imamo pet godina, ili će nas uništiti! Henri Kisindžer pred smrt poslao stravično upozorenje! Ostala su nam još četiri leta?!

Henri Kisindžer, bivši američki državni sekretar koji je umro prošlog novembra, proveo je većinu svoje karijere razmišljajući o opasnostima od nuklearnog oružja. Ali u 99. godini, Kisindžer je počeo da upozorava na veštačku inteligenciju (AI), za koju je verovao da bi mogla biti daleko smrtonosnija od najmoćnije bombe.

16.07.2024

20:34

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija