• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

21.06.2024

13:22

Pobedićemo Dansku, verujte u nas! Mitru će se vratiti za sve promašaje!

Peđa Milosavljević

EURO 2024

Pobedićemo Dansku, verujte u nas! Mitru će se vratiti za sve promašaje!

Podeli vest

Pobedićemo Dansku, ne priznajem da su bolji od nas, a i siguran sam da će se Mitroviću vratiti za sve promašaje protiv Slovenije, poručio je Dragan Stojković Piksi!

Selektor "orlova" je obraćanje javnosti, odnosno razgovor sa srpskim izveštačima iz Augzburga završio tako što se direktno obratio novinarima, a sami tim i svim navijačima reprezentacije:

"Hvala vam na svim pitanjima. I verujte! Verujte u nas. Morate da nas podržite, morate da verujete, jer mi verujemo!"

Stojković je skoro 40 minuta odgovarao na pitanje u vezi sa igrom Srbije protiv Slovenijom, analizirao je greške, izdanja pojedinaca, ali se i nekoliko puta dotakao predstojećeg meča odluke sa Dancima. Svaki put je naglasio da veruje u pobedu, da Dancima ne priznaje da su bolji, a uz zahvalnost navijačima što su došli u ogromnom broju da bodre "orlove" protiv Slovenije dodao je da će im se rezultatski odužiti narednog utorka!

Kažu da je jedan od naših aduta vaša harizma? Već sad kažete vratiće se Mitroviću protiv Danske za sve promašaje i da ćete se odužiti navijačima? Jesu li to izjave poput one da dobijamo sigurno u Lisabonu?

- Nego šta nego ćemo ići na pobedu?! Pa kako ste mislili drugačije? Nisu oni pali s Marsa. Ne lete. Mi odlučujemo o sebi i ja to volim! Ne očekujem ni od koga da odigra za nas. Volim što smo u ovoj situaciji, da mi uradimo ono što možemo, a budite sigurni da ćemo zadnju kap da ne kažem krvi, nego znoja, ostaviti na terenu da bismo došli do cilja. Igrači to znaju. Druge nema, niti može biti.

Da li su Vlahović i Mitrović pravi tandem da počinju utakmice na ovako visokom nivou takmičenja i protiv ovako kvalitetnih rivala?

- Sve je stvar procene, odluke, kako vidite stvari... Pretpostavljam kad Vlahović ne bi počeo pitali biste me što ne igra? Isto tako i za Mitra. Evo sad počinju zajedno. Je li moglo bolje? Jeste. Korisnije za tim? Moglo je. Imamo vremena da razmislimo. Da li su kompatibilni ili nisu, sve zavisi kako se odvija situacija na terenu. Da je Mitar juče dao gol, dva tri, niko me danas to ne bi pitao. Imam dovoljno vremena da odlučim. Da li s jednim ili dvojicom i trojicom napadača, to ćete videti u utorak, ali izaći ćemo hrabro kao uvek. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Igrači su bili previše nervozni protiv Slovenije. Kako da ih smirite, da pravilno usmere energiju?

- Ne vidim tu nervozu. Ne znam na koju nervozu mislite. Ako se neko iznervira zbog greške to je prirodna reakcija. Ali negativna nervoza, nešto protiv tima, nisam video. Greška je ako ćemo reći da je taj i taj pogrešio, pa smo primili gol. Onda je i Mitrović kriv, što nije dao tri gola? Nije u redu da tako pričamo. Svi smo u funkciji tima i nema odstupanja od toga. Da imate informaciju. Mi smo krenuli 28. maja sa pripremama i za sve ovo vreme nemam kao selektor ni jedan jedini problem. Nije lako držati 25 dana ljude zajedno. Dođe do zasićenja, do raznih stvari, tj. može da dođe. Ja sam ponosan na atmosferu koju smo stvorili, koju čuvamo i nastavićemo da je čuvamo. Pozitivnu od početka do kraja i nema predaje. Nema predaje! To su stvari koje poštujem kao trener, jer misli ne moram da rasipam na drugu stranu, ne moram da gasim neke požare i slično. Učinili veliku stvar što smo ovde, navijači da budu ponosni na ponašanje igrača, ali imate i ozbiljne protivnike. Mi se juče nismo mirili sa porazom, verovali smo do kraja i onda se desi šta se desi. Kao nagrada za sve što si uradio pre toga. Spremamo se da budemo najbolji kad je najpotrebnije.

Birmančević i Samardžić su juče oduševili navijače. Šta vi mislite?

- Drago mi je zbog obojice. Odlično ušli u meč i možemo da računamo na njih. Da li će neko biti starter? Vrlo moguće. 

Foto: Informer

 

Podrška na tribinama nikad veća, ali kao da je falilo nešto za bolje navijanje? Da li biste voleli da dođu "grobari" i "delije"?

- Ovo navijanje je drugačije od klupskog. Ovde dolaze normalni ljudi. Normalni mislim obični. Oni koji vole svoju zemlju. Iz Srbije i cele Evrope. Oni vole svoju zemlju i zbog njih moramo da se žrtvujemo. Ta radost zbog gola to uliva samopouzdanje. Da vratimo ljubav prema reprezentaciji, da je volimo i kad ne ide. Ne treba da nas volite samo kad pobeđujemo. Treba da nas podržite kad je teško. Tad se vidi ta nota, koliko volite ili ne volite. Koristim priliku da im se zahvalim. Odužićemo im se protiv Danske! Svi su zadovoljni pristup naših igrača i tako treba da bude. 

Kažete da nije sporan voljni momenat igrača, ali već 24 časa vrti se snimak da se Gaćinović ljuti posle izgubljene lopte, dok Sergej lagano trčkara za Karničnikom i primamo gol?

- Imamo vremena da pričamo. Svi su oni svesni svojih grešaka. Kad izugibte lopte, očekujete da u punom sprintu probate sve da popravite. Video sam da je Gaćiniović bio ljut, ali valjda zbog greške. Valjda ga je to iziritiralo. Morao je više da da u voljnom momentu. Pitanje je da li bi stigao, ali da pokaže... Mi svi znamo kakav je tip igrača Sergej. Ne možemo da očekujemo da u brzinskim stvarima bude ne znam kakav. On je pokušao da se vrati, falio mu je metar, iako je odbrana stajala odlično. Igrači u šesnaestercu su bili odlično markirani. Ali bek koji se ubacio, nekako je bio ispred Sergeja. Ne kažem da on nije hteo da se vrati, nego tako se desi. Ima momenata zbog kojih ne možete da se ljutite. Ali sviđa mi se što Srbija igra takmičarski dobro. Nivo shvatanja obaveza smo podigli i izgledamo kao tim koji se takmiči i ne predaje se. To su pozitivne stvari. Insistiraću ubuduće da naš tim bude takav, da se ne štedi, da se žrtvuje, a kad su momenti teški da znamo da patimo. I to je deo igre. Ne možete da dominirate 90 minuta. To je nemoguće. Tu nijanse odlučuju. Mentalni sklop, želja, volja, potezi individualaca, da li će neko šutirati, centrirati... Kako da se ljutim što Mitrović nije dao gol? Uradio je sve što je trebalo, ali imate momente kad lopta neće u gol. Ali zato ćemo se vratiti protiv Danske.

Foto: Starsportphoto

 

 

Koliko su vas partije Mitrovića i Vlahovića uverile da treba opet da igraju zajedno?

- Igramo hrabro, sa Mitrovićem i Vlahovićem, ne da bih vama nešto dokazivao. Nisu oni bili klasični napadači. Vlahović je imao ulogu povučenije devetke. Dešava se u nekim momentima ono što je najopasnije, ako se izgubi lopta u poslednjoj trećini, onda ste u problemu. Mora veća odgovornost da postoji i ta lopta ne sme da bude izgubljena. I mi kad tako uzmemo loptu znamo da budemo opasni. Kvalitet koji imamo je takav kakav je. Videćemo kako ćemo s Danskom, razmislićemo o formaciji i timu. Imam u glavi sliku kako bi trebalo da igramo, ali rano je da o tome pričamo četiri dana pre utakmice.

Koliko nedostaje Kostić?

- Prihvatam činjenicu da nije tu. Moramo dalje.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

Izmene od juče, da li ste zadovoljni? Možete li da ocenite igru Sergeja i Mijata Gaćinovića? Kako ćete motivisati igrače za Dance?

- Ništa nećemo menjati što se tiče motivacije. Nemojte sumnjati da će motivisanost biti na najvišem nivou. Kad primite gol, izgubite loptu na otvorenom prostoru, naravno da morate da vodite računa da napravite što manje grešaka. Fudbal je igra grešaka. Ko ih pravi više ne može da pobedi. Odbrana je bila fenomenalna juče, poštovali sve zahteve, držali koncentraciju i fizički bili na nivou. Nije lako igrati protiv dva brza napadača. Oceniti igru zbog jedne greške? Niti sam bio neko ko kritikuje, pogotovo ne javno. To se dešava, ali ubuduće treba da se svede na minimum. Nemam zapisano na papiru koga ću ubaciti. Imam plan, ali tempo igre i dešavanja na terenu vas teraju da vučete poteze, da li ofanzivno ili defanzivno, da li igrač koji igra levom ili desnom nogom. Mene interesuje šta se dešava na terenu i zanima me kako da utičem na igru da budemo svežiji, opasniji... Neko će reći super sam osetio da stavim Luku Jovića, jer je dao gol. To se desi. Luka jeste ušao da uradi nešto dobro. E sad, što je to uradio u poslednjim sekundama, super za njega, super za mene, super za tim. Taj gol je zlata vredan.

Foto: Starsportphoto

 

 

Kako da pobedimo Dance, ako nam je golman najbolji igrač u dva meča zaredom?

- Mi se trudimo, tj. ja, da igra najbolji tim. Konstatacija da je golman najbolji naš igrač - to je lepo za njega, on zato i brani. Ne brani zato što se zove ovako ili onako... Meni je drago što je on u super formi. S druge strane, slažem se da je taj početak utakmice kod nas konfuzan, prvih 15-20 minuta. Imamo problem da uhvatimo igru i da pas bude tečniji. Radimo na tome i stalno pričamo na sastancima. Očekujem da protiv Danske od starta budemo na nivou. I da odigramo u visokom ritmu 90 minuta. Imate i protivnika koji svoj stile igre i takođe želi da dominira. Najvažnije je da uspevamo da pronađemo naš stil igre i da kroz pas igru, čemu inače težimo, dolazimo do akcija koje nam donose šanse za gol. Ovo je turnir izuzetno važan i vrlo neizvestan. Ovde nema nijednu ekipu koju smete da potcenite. Ovde, ako vidite našu grupu, sve je jedan gol plus-minus. Igra se tvrdo, a meni se sviđa da smo mi takmičarski raspoloženi i verujemo do kraja da možemo do rezultata. Juče smo imali 56% posed lopte i uputili 15 udaraca na gol, napravili 540 pasova čak 200 više od Slovenaca. Čak 480 tačnih pasova. Znate koliko centaršuteva u šesnaesterac? 33! To govori da mi želimo da igramo ofanzivno i da ugrozimo gol protivnika. Bio bi veliki znak pitanja da smo tim koji ne šutne na gol. U Podgorici pobedili 2:0 bez šuta na gol, na čistu rutinu. To je bilo zabrinjavajuće. A ovi brojevi koje sam naveo idu u prilog tome da treba da budemo ponosni na momke što se bore. Ali nije lako igrati. Juče je bilo vruće, igralo se u 15 sati, na poluvremenu nekoliko naših igrača maltene kolabirali u svlačionici. Zamislite koliko je bilo teško trčati i vratiti se u igru posle primljenog gola. Ne treba biti nezadovoljan. Nije pitanje autoriteta da li mi loše uđemo u meč, tih prvih 15 minuta, jer mi svi to vidimo i znamo, ništa ja drugačije ne vidim našu igru nego što vi vidite, ali sam na mestu da treba da igračima dam dobre informacije i upute i da ih motivišem. Momci se ne žale, ne šetaju, već daju sve od sebe, to je zdrava grupa.

Ko je kolabirao na poluvremenu?

- Pavlović. Malo smo ga vraćali u život... Ma folirao se malo. Šalim se, baš je bilo teško za igru. I znate šta, pobedićemo Dansku. Je l možemo da igramo s njima? Ma možemo. Jesu li bolji? Nisu! Ne priznajem. Nisu bolji od nas. Sutra će momci imati slobodan dan da budu s porodicom. Oficijelni trening pred Dansku imaćemo ovde u Augzburgu. 

Foto: Peđa Milosavljević

 

Je li došlo vreme da dobijemo Dance?

- Igrali smo skoro prijateljsku i izgubili. Oni su dobra ekipa, standardno na visokom nivou. Ekipa je sa kojom može da se igra. Niti su nepobedivi, niti nedodirljivi. Imamo svoju matematiku i učinićemo sve da utakmicu rešimo u svoju korist. Neće biti lako, nije bilo ni do sad, ali pruža nam se šansa da sami rešimo svoju sudbinu. Gledali smo utakmicu Danske sa Slovenijom, kao i sa Engleskom, pa što se tiče analize, igrači će pravovremeno dobiti sve bitne informacije. 

Kakvi su danas utisci o susretu sa Slovenijom?

- Analizirali sve do duboko u noć. Pomešani utisci. Mogli da izgubim, a nismo. Učinili sve da pobedimo, a nismo. Nismo bili na nivou u realizaciji. Stvorili veliki broj šansi, što je dobro na ovako jakom turniru, ali nekad vidite loptu u mreži a ne desi se tako. Veoma važan gol, važan rezultat, a i dalje smo u igri. Ako želimo napred, a želimo, onda moramo jednu utakmicu da pobedimo. Svejedno da li je to Engleska, Slovenija ili Danska. Gol koji nas ostavlja u trci.

 

Ako je neko propustio da vidi golove sa jučerašnjeg okršaja "orlova" i "zmajeva", može da ih pogleda u video sastavljenom od snimaka sa tribinaa, iz neobičnih uglova.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija