• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

23.06.2024

13:17

Birmančević citirao Živojina Mišića! Ko ne zna za strah, taj ide napred!

Informer/Peđa Milosavljević

Fudbal

Birmančević citirao Živojina Mišića! Ko ne zna za strah, taj ide napred!

Podeli vest

Srbija se ne plaši Danaca i kao što je rekao vojvoda Živojin Mišić - ko ne zna za strah, taj ide napred, poručio je mladi srpski reprezentativac Veljko Birmančević meča odluke za "orlove" na Evropskom prvenstvu.

Povratnik u nacionalni tim i debitant na velikim takmičenjima konstatovao je da su srpski fudbaleri porazom od Engleske (1:0) u prvom kolu grupe C i remijem sa Slovenijom (1:1) pribijeni uza zid i da sad ne mogu nazad, već samo napred.

On je još poručio da izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da izađu iz zone komfora, da odigraju protiv Danske kao da im je najvažniji meč u karijeri i životu, a ako to urade siguran je da će ispisati istoriju i plasirati se u osminu finala Evropskog prvenstva.

Selektor Stojković je rekao da je odgovornost za dosadašnje rezultate na igračima i da ovom timu na terenu fali - Piksi. Da li vas takve reči opterećuju?

- Najvažnije je u fudbalu da svaki igrač pođe od sebe, pogleda se u ogledalu i kaže sebi - ti moraš da daš 100 posto. Tad ćemo napredovati, tako ćemo napraviti veliki rezultat. Svaki igrač mora da ima odgovornost. Nikad ne možeš da se oslanjaš na igrača do sebe da će da uradi tvoj posao. On će ti čuvati leđa i ispraviti tvoju grešku tek kad vidi da si ti dao sve od sebe. Mi nemamo strah, a kako je rekao Živojin Mišić - ko nema strah, taj ide napred. Nemamo strah, svesni smo odgovornosti i idemo na pobedu u utorak.

Rekli ste da je vreme da ispišete istoriju...?

- Ako prođemo grupu biće to najbolja stvar za nas, za naše karijere. Zbog toga svi žele da dobiju utakmicu. 

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

 

Šta je najjače oružje Srbije?

- Imamo mnogo dobre napadače, koji mogu da rešavaju ovakve utakmice. Dobra stvar je da i naši defanzivci igraju odlično na ovom EP. 

Kakvo vam je samopouzdanje pred najvažniji meč?

- Mislim da samopouzdanje nije problem ovog tima. Imamo igrače koji su ove sezone igrali odlično u klubovima i nadam se da ćemo napraviti nešto veliko, jer je kucnuo čas, vreme je zbog nas, naših karijera, navijača i cele zemlje. Ovo jeste najvažnija utakmica, nadam se da će ceo tim odigrati dobru utakmicu.

U čemu je problem da loše igramo prvih 20 minuta u poslednjih nekoliko mečeva?

- Engleska je mnogo iskusna, svake dve godine igra jako takmičenje, znaju kako da počnu ovakve utakmice... Moramo to da popravimo, da uđemo bolje u meč. Ali uvek kasnije odgovorimo rivalu, što znači da smo jaka ekipa, koja može da se podigne bez obzira na slabiji start. Sad je bitno da od prvog minuta krenemo jako. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Osećaš li da si spreman za ovaj nivo fudbala?

- Već sam igrao protiv najjačih timova sveta, u evrokupovima, protiv timova i fudbalera koji su osvajali najveće trofeje. Nije ovo ništa novo za mene. Svakom fudbaleru mora da dođe momenat u karijeri kad mora da napravi iskorak, a verujem da je ovo moj trenutak i treba da pokažem da je došlo vreme da igram na najvišem nivou. 

Da li bi potpisao remi sa Danskom, pa da čekate rasplet i šansu da sa dva boda prođete kao trećeplasirani?

- Ne. Ne samo sad, nego inače u životu uvek gledam da ne kalkulišem. Ne možeš da ideš na bod, već uvek na pobedu. Tako razmišljaju šampioni. Kad kalkulišeš uvek ćeš izgubiti. Nema kalkulacija u ovoj situaciji u kojoj smo mi sad.

Ako budemo drugi išli bismo verovatno na Nemce ili eventualno Švajcarce, a kao treći na Portugal. Šta ti bolje zvuči?

- Pre svega mi moramo da pobedimo. Na koga ćemo ići to je manje bitno. Da završimo prvi deo posla, odnosno sve ono što je do nas. 

Foto: EPA

 

 

Kako igrati protiv Danske? Šta im je najveći kvalitet?

- Igrao sam u Švedskoj, znam Skandinavce, oni igraju slično. Organizovano, taktički su odlični i to im je najveći kvalitet. U svakom momentu znaju kako igraju i šta rade na terenu. Mi nemamo više opcija za komfor, moramo da izađemo iz zone komfora, došli smo do zida, nema nazad, moramo napred. Moraš da pobediš. Ne mogui i ne smem da kažem kako ćemo igrati taktički, ali ono što mogu da kažem - svi smo spremni da damo 100 posto. Naučili smo mnogo iz prve dve utakmice. 

Zašto smo došli do zida?

- Uvek u fudbalu dođu takvi momenti. Ova reprezentacija je napravila vrhusnke rezultate dok ja nisam bio tu, momci su igrali Svetsko prvenstvo, plasirali se na Evropsko. Nema ovde nijednog igrača koji ne želi uspeh i da napravimo iskorak. Nema govora o tome da neko nije želeo ili se nije borio. Ali utakmice su se tako namestile, kretale... Mogli smo Slovence da pobedimo 2:0, 3:0, ali nismo. Sad moramo samo napred. Igrači će pokazati karakter, a treniram s ovim momcima svakog dana, vidim kakvi su i znam šta mogu. Postizali su velike rezultate, rešavali velike utakmice i siguran sam da mogu to da urade.

Koliko vam je značio slobodan dan? Kakva je atmosfera među igračima?

- Značio nam je slobodan dan, jer smo tri nedelje bili zatvoreni u hotelu, odnosno išli od hotela do hotela i maltene nismo videli ljude. Značio nam je dan, da prošetamo i da ne razmišljamo o fudbalu. Mnogi momci su jutros već bili u teretani, već su spremni i jedva čekamo da počne utakmica.

Foto: EPA

 

 

Koliko ti odgovara da igraš na poziciji ofanzivnog beka?

- Ovde sam došao da se borim, da igram za Srbiju i nije bitno na kojoj poziciji igram. Bitno je da pomognem. Svi znaju moje karakteristike, da igram u napadu, iza špica ili levo krilo, nekad čak i špica. Ako budem igrao ofanzivnog beka nije mi ni to strano. Neće mi biti teško da odgovorim.

Vaše ime se pominjalo kao potencijalni starter? Jeste li spremni?

- Kad sam došao prvi dan na okupljanje zahvalio sam se selektoru što me pozvao. Čast je pogotovo na ovakvom takmičenju. Spreman sam, bilo pet ili 10 minuta, ili 90, bio starter ili ne, bitno je da pobedimo i prođemo grupu. Spreman sam za sve opcije.

Izađeš bos na teren i stojiš tako 15 minuta. Kakav je to ritual?

- To radim i u klubu, imam razlog zašto to radim, ali to se ne otkriva. 

Foto: Informer

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija