• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

06.07.2024

20:45

Penali odlučili pobednika u Diseldorfu! Švajcarci idu kući! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Fudbal

Penali odlučili pobednika u Diseldorfu! Švajcarci idu kući! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Engleske plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pobedom nad Švajcarskom u Diseldorfu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (1:1, 5:3)! Naredni rival "Gordog Albiona" biće bolji iz duela u kojem se kasnije večeras sastaju Holandija i Turska!

Selektor Engleske Geret Sautgejt bio je na udaru kritika ostrvskih medija zbog bledih partija nacionalnog tima u dosadašnjem toku takmičenja. Stoga je za susret sa Švajcarskom pripremio veliko iznenađenje - Engleska je prvi put na ovom EP zaigrala u formaciji 3-4-2-1 sa Bukajom Sakom na poziciji levog ofanzivnog beka! U srcu odbrane, Ezri Konza je zamenio suspendovanog Marka Gueija. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sa druge strane, Murat Jakin je prvi put od početka Evropskog prvenstva ponovio istih startnih 11 kao i u prethodnom meču sa Italijom, očigledno zadovoljan načinom na koji je njegov tim odigrao protiv "azura". Brojne poznate ličnosti bile su prisutne na tribinama "Merkur špil arene", među kojima su bili i predsednica Švajcarske Viola Amerd, kao i bitanski prestolonaslednik princ Vilijam. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nažalost, navijači su ostali uskraćeni za kvalitetnu fudbalsku predstavu u prvih 45 minuta, o čemu svedoči podatak da u tom periodu utakmice nije upućen nijedan šut u okvir gola na obe strane. Švajcarci su pripretili u dva navrata u prvih 15 minuta igre u nastavku, u obe situacije Bris Embolo je bio opasan po gol protivnika, ali Pikford nije bio ozbiljno ugrožen. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

To je bila najava za ono što se dogodilo u 75. minutu! Dugo su puleni Murata Jakina kružili oko kaznenog prostora rivala, kada je lopta stigla do Fabijana Šera na desnom boku. Prvotimac Njukasl junajteda sjajno je dodao u prostor ka Endojeu, a ovaj je prosledio u peterac Pikforda. Konza i Stons samo su potkačili loptu, do koje je Embolo stigao ispred Vokera na drugoj stativi i rutinski je pospremio u mrežu engleskog gola!

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Svestan je bio Sautgejt da je njegov tim na rubu eliminacije, pa je odmah nakon primljenog gola reagovao trostrukom izmenom - Šo, Palmer i Eze ušli su u igru umesto Mainoa, Konze i Tripijea. Već u 80. minutu Englezi stižu do izjednačenja! Saka je sa desnog boka ušao u sredinu i šutirao levom nogom. Prvotimac Arsenala je pogodio donji desni ugao gola Zomera i sprečio eliminaciju svog tima sa Evropskog šampionata!

 

 

 

 

Nakon uzbudljivih i efikasnih pet minuta u kojima su viđena dva gola, ponovo se ušlo u mirniji period meča i bilo je jasno da ćemo treći put u četvrtfinalu, a ukupno peti put u eliminacijama gledati produžetke. Strah od primljenog pogotka bio je primetan kod jednih i drugih, pa ni u prvom produžetku nije viđeno ništa vredno pomena.

 

 

Mnoge je iznenadila odluka Sautgejta da izvede iz igre Harija Kejna u 110. minutu, mada uzimajući u obzir formu prvotimca minhenskog Bajerna na ovom šampionatu, možda i nije bila neočekivana. Šansu je umesto kapitena Engleske dobio Ivan Toni. Lako se moglo dogoditi da sve bude rešeno u 117. minutu kada je Šaćiri direktno iz kornera pogodio prečku! Ipak, na kraju je ponovo penal lutrija odlučivala o trećem putniku u polufinale.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Penal seriju otvorio je Kol Palmer sigurno izvedenim jedanaestercem!  Prvi za Švajcarsku šutirao je Manuel Akanđi, ali je njegov očajan udarac Pikford zaustavio! Engleska je imala prednost već nakon prve serije! Staložen je zatim bio i Džud Belingem za ogromnu prednost "Gordog Albiona". Veliki pritisak bio je na Fabijanu Šeru, koji je bio mnogo sigurniji od Akanđija - 2:1!

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Treću seriju otvorio je Bukajo Saka, prvotimac Arsenala poslao je Zomera u jednu a loptu u suprotnu stranu za velikih 3:1! Naredni izvođač bio je Šaćiri, Pikford je pogodio stranu, ali je udarac Šaćirija bio snažan i precizan. Ivan Toni je u četvrtoj seriji takođe bio hladnokrvan i ponovo je Engleska imala dva gola prednosti. Anduni je morao da pogodi kako bi ostavio svoj tim u igri i to je i učinio! Priliku da odvede svoj tim u polufinale imao je Trent Aleksander Arnold i tu šansu je iskoristio - bio je precizan fudbaler Liverpula na početku pete serije i tako je "Gordi Albion" nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:3) prošao u samu završnicu Evropskog šampionata!

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Enlgezi će igrati u polufinalu u sredu, 10. jula (21.00) na "Signal Iduna parku" u Dortmundu protiv boljeg iz duela u kojem se večeras sastaju Holandija i Turska. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija