• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.V.

08.07.2024

06:20

Na današnji dan: Fudbalska katastrofa Brazila! Nemačka brojala do sedam (FOTO/VIDEO)

EPA Images

Fudbal

Na današnji dan: Fudbalska katastrofa Brazila! Nemačka brojala do sedam (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Brazila na današnji dan, 8. jula 2014. godine doživela je jednu od najvećih katastrofa u istoriji i izgubila od Nemačke sa čak 7:1 (5:0) u polufinalu Svetskog prvenstva.

"Panceri" su tada usred Belo Horizontea opalili šamar Brazilcima, kojima i danas deceniju kasnije od bolnog poraza, bride obrazi. Nadale su se "karioke" da će pred svojim navijačima stići do "boginje", ali se te večeri doživeli fudbalsku tragediju koja je rasplakala 200 miliona ljudi u zemlji kafe i sambe. 

Foto: profimedia

 

Izabranici Luisa Felipea Skolarija važili su za favorite u ovom duelu, kao uostalom i na celom Mundijalu. Iako oslabljeni i bez Nejmara, koji se povredio u četvrtfinalu protiv Kolumbije, očekivalo se da će uspeti da izađu na kraju, ali su doživeli istorijsko poniženje. 

Foto: EPA Images

 

Već na poluvremenu brazilski brod je bio pred potonućem, jer su Nemci vodili sa nestvarnih 5:0. Krah domaćina počeo je u 11. minutu. Neshvatljivu grešku napravili su Brazilci i dozvolili Tomasu Mileru da ostane potpuno sam u šesnaestercu prilikom kornera. Sjajni ofanzivac "pancera" to je znao da kazni i rano doveo svoj tim u vođstvo. Bio je to početak apkalipse, koja se desila od 23. do 29. minuta, kada su izabranici tadašnjeg selektora Joakima Leva postigli četiri gola. 

Foto: profimedia

 

Najpre je Miroslav Klose zatresao mrežu, potom je nastavio Toni Kros i još dva puta matirao Žulija Cezara, da bi "petardu" na stadionu "Mineirao" aktivirao Sami Kedira za šokantnih 5:0. Potoci suza su lili na tribinama u Belo Horizonteu, dok su se na terenu Nemci poigravali sa rivalom kao da igraju sa ekipom iz beton lige, a ne sa petostrukim svetskim šampionom.

Već tada fudbalskoj javnosti bilo je jasno da Brazilce ni čudo ne može da spasi u drugih 45 minuta od nemačke mašinerije. Ipak, "panceri" su u nastavku imali milosti, te su pustili nokautiranom rivalu da bar malo predahne, a onda su sa još dva poteza i to golovima Andrea Širla u 69. i 79. minutu zadali konačan udarac.

Na kraju izbegli su Brazilci "krompir" i to golom Oskara u poslednjem 90. minutu. Zanimljivo, domaća publika ogorčena na izdanje svojih pulena izviždala je pogodak ofanzivnog veziste. 

Foto: profimedia

 

Petostruki šampion ovim debaklom okončao je neverovatan niz od čak 38 godina bez poraza na domaćem terenu i to je uradio na katastrofalan način. Najtežim porazom u istoriji brazilskog fudbala. 

Foto: EPA Images

 

Nekoliko dana kasnije, ekipa Joakima Leva na kraju je i osvojila Mundijal u Brazilu, pošto je u finalu pobedila Argentinu minimalnim rezultatom 1:0.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija