• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

08.07.2024

20:55

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!

Shutterstock/Tanjug/AP/EPA

Fudbal

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Brazila eliminisana je u četvrtfinalu Kupa Amerike od Urugvaja posle slabijeg izvođenja jedanaesteraca! To je bio povod za mnoge da se prisete neobične situacije sa prethodnog Mundijala, kada je jedna mačka "proklela" brazilski nacionalni tim! Kod temperamentnih i sujevernih južnoamerikanaca može se pronaći nekoliko sličnih primera, u kojima je "vudu magija" umešala svoje prste!

Nelsavno je prošao pohod "karioka" na kontinentalnu krunu ovoga leta u Sjedinjenim Američkim Državama! Nisu se proslavili Brazilci ni na Svetskom prvenstvu u Kataru, a poraženi su i u kvalifikacijama za naredni Mundijal od najvećeg rivala Argentine!

 

Foto: Tanjug/ap

 

 

Svi ti neuspesi bili su dovoljan povod da se mediji prisete situacije sa Svetskog prvenstva 2022. godine kada je odnos Brazilaca prema jednoj mački naišao na osudu čitavog sveta! Naime, uoči četvrtfinalnog meča između Brazila i Hrvatske, pred početak konferencije za medije jedna mačka je došetala i skočila na sto. Iako nikome nije smetala i, kako to samo mačke umeju, gledala svoja posla, portparol brazilskog tima na poprilično grub način je bacio dalje od stola.

 

Taj njegov potez mnogi su osudili, a oglasila su se i brojna udruženja za zaštitu životinja. Priča je dobila komičan epilog kada je dan kasnije Hrvatska eliminisala "karioke" sa Mudijala nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

 

 

To je bio samo početak crne serije Brazila, pošto je u kvalifikacijama za naredni Mundijal Argentina slavila sa 1:0 usred Rio de Žaneira, što je u najmnogoljudnijoj zemlji Južne Amerike doživljeno kao nacionalna katastrofa! Kulminacija je usledila pre nekoliko dana preranom eliminacijom sa Kupa Amerike! Iako su se pojavile informacije da je mačka u međuvremenu usvojena, njena dalja sudbina nije poznata, ali će Brazilci po svemu sudeći morati da angažuju nekog vrača koji bi skinuo kletvu!

 

Bizarna priča iz argentinskog fudbala

 

Nije to jedina priča koja stiže iz Južne Amerike, a koja spaja mačke i fudbal! Svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari u Argentini vrlo dobro znaju priču o Rasingu iz Aveljanede. Naime, klub iz predgrađa Buenos Airesa postao je šampion Argentine 1966. godine. To je nateralo navijače velikog lokalnog rivala Independientea na bizaran potez. Godinu dana kasnije, oni su uz pomoć jednog šamana zakopali sedam mrtvih mačaka na terenu Rasinga, čime su kako se verovalo, bacili kletvu na ovaj klub. Upravo te sezone Rasing je ostao bez titule u poslednjem kolu, a kulminacija je usledila 1983. godine kada je klub ispao u drugu ligu!

 

 

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka neko se u klubu dosetio tog slučaja i rešio da pronađe zakopane mačke. Uspeli su da pronađu njih šest, ali ne i sedmu pa je kletva ostala na snazi! Konačno, tek 2001. godine novi predsednik kluba je kao prioritenti zadatak postavio da se pronađe i sedma mačka! Prekopan je čitav teren i konačno su uspeli! Priča je dobila filmski epilog, s obzirom na to da je Rasing upravo te 2001. godine osvojio prvu titulu nakon 35 sušnih godina!

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pouka priče jeste da mačke ne morate voleti, ali ih morate poštovati! Brazilci su tu lekciju naučili na teži način. A mogli su samo da pitaju navijače Rasinga!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija