• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

11.07.2024

06:40

Na današnji dan: Španija je postala prvak sveta

EPA Images

Fudbal

Na današnji dan: Španija je postala prvak sveta

Podeli vest

Na današnji dan, 11. jula 2010. godine, fudbaleri Španije postali su prvaci sveta. Oni su u finalu Mundijala u Južnoj Africi pobedili Holandiju u produžecima sa 1:0, golom Andresa Inijeste u 116. minutu.

Taj trofej objedinili su sa titulom šampiona Evrope, osvojenom dve godine ranije. Utakmica je odigrana u Johanesburgu i iako je reč o finalu Mundijala, Španci su bili blagi favoriti. 

Imala je tada "crvena furija" verovatno najjači tim u svojoj istoriji. Fantastični Iker Kasiljas na golu, Serhio Ramos, Pujol, Pike...nije se znalo ko je bolji igrač u zadnjoj liniji. Na sredini terena obitavali su majtori fudbala. Ćavi i Inijesta umeli su jedan drugog da pogode u "trepavicu" vezanih očiju. U napadu je bio vilja. Ipak Holandija se odlično držala. Za 90 minuta igre uspela je da se odbrani i odvede utakmicu u produžetke. Nije viđeno mnogo prilika ni sa jedne strane. Reklo bi se da su zasluženo otišli da se nadigravaju u narednih pola sata.   

Foto: EPA Images

 

 

Veću želju imala je Španija. Hrabro je nastupila, nije se plašila da napada, iako je znala da može ugroziti sopstveni gol. Prvi produžetak je završen, pogodaka i dalje nije bilo. Utisak je bio da su Holanđani umorniji i da je Španija bliža pogotku. U istom tonu je meč i nastavljen, pošto su "lale" ostale sa igračem manje , jer je Hejtinga dobio drugi žuti karton u 110. minutu. 

Šest minuta kasnije, Inijesta je rešio utakmicu. Bila je to duža akcija, u koju je bila uključena većina igrača. Na kraju je Fabregas uputio fantastičan pas ka Inijesti, a igrač Barselone idealno je primio loptu i desnom nogom je poslao iza leđa Stekelenburgu. Velika sreća za Španiju i velika nesreća za Holandiju, koja nije izdržala do jedanaesteraca.

 

Foto: EPA Images

 

 

"Furija" je tako postala treća reprezentacija, uz Zapadnu Nemačku i Francusku, koja je objedinila titulu evropskog i svetskog prvaka. Ipak, selektor Del Boske pokazao je svu svoju veličinu kada je i u tako slavnom trenutku ostao skroman i nije dao igračima da polete. 

Foto: EPA Images

 


- Najgore što može da se desi momcima je da pomisle da su kraljevi sveta. Nakon titule svetskog prvaka cilj nam je da se pripremimo za sledeće Evropsko prvenstvo. Možda jesmo prvaci sveta, ali imamo veliku obavezu da nastavimo dalje uspešno. Naš uspeh je zasnovan na tome što su svi igrači godinama na okupu - rekao je tada De Boske. 

 

ŠPANIJA: Kasiljas - Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila - Ćabi Alonso (86' Fabregas), Ćavi - Buskec, Inijesta, Pedro (60' Navas) -Vilja (106' Tores).
HOLANDIJA:  Stekelenburg - Van der Vil, Hejtinga, Matijsen, Van Bronhorst (105' Brahfajd) - Kujt (70' Elija), Van Bomel, Snajder, De Jong (99' Van der Vart) - Roben, Van Persi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!
Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, ako pobedi na izborima, mogao bi da zauzme još skeptičniji stav prema Ukrajini od onog koji je bivši američki lider izneo do sada, ako bude slušao svog potpredsednika Džej Di Vensa, prenosi Blumberg.

16.07.2024

14:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija