• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

18.07.2024

06:00

Na današnji dan: Oproštaj Pelea uz "plave"!

EPAIMAGES

Fudbal

Na današnji dan: Oproštaj Pelea uz "plave"!

Podeli vest

Legendarni Brazilac okončao je reprezentativnu karijeru 18. jula 1971. godine, a po njegovom izboru poslednji meč odigrao je baš protiv reprezentacije Jugoslavije.

Večito će se postavljati pitanje ko je najveći fudbaler svih vremena, ali - uzalud. Budući da se radi o timskom sportu teško je to izračunati uz pomoć trofeja, a verovatno je jedini način da dobijemo odogovor - subjektivan osećaj. Svaka generacija i era ima svog heroja, no, postoje oni koji žive zauvek, priče o njima prenose se sa kolena na koleno. Jedan od takvih je i legendarni Pele koji je baš na današnji dan - 18. jula 1971. godine, odigrao svoj poslednji meč za reprezentaciju Brazila. 

Nema nikakve dileme da Pele spada u krug igrača koji imaju razloga da se nazivaju najboljima. Pravio je Brazilac čuda na terenu, a svoje "karioke" čak tri puta je vodio do titule na Mundijalima. No, jedom je morao doći kraj brilijantne karijere, desilo se to pre ravno 53 godine na "Marakani". 

Pele je dobio pravo da bira protiv koga će okončati karijeru i odlučio se da to bude reprezentacija Jugoslavije. "Plave" je na "Marakani" dočekalo preko 160.000 ljudi koji su želeli da vide poslednji put svog heroja u dresu reprezentacije. Suze, pesma i smeh obeležili su taj sunčani dan u Rio de Žaneiru. 

Emocije nisu skrivali ni saigrači, a ni reprezentativci Jugoslavije koji su aplauzom ispratili Peleov poslednji ples. Utakmica je završena nerešenim rezultatom, prednost "plavima" doneo je Dragan Džajić, ali je vrlo brzo Rivelinjo poravnao. 

"Karioke" su došle do prednosti u 65. minutu, a konačan rezultat postavio je Jurica Jerković. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija