• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

19.07.2024

08:30

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije

Shutterstock/Starsportphoto

Fudbal

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije

Podeli vest

Kakva je takva je - naša je i bolju nemamo! Danas kreće nova sezona fudbalske Superlige Srbije. I pre nego što prevrnete očima, brem vi koji ste ljubitelji fudbala, imajte u vidu da bolju nemamo i da nije sve tako crno kako se možda na prvi pogled čini.

Zahvaljujući klubovima iz Superlige, gledali smo u Srbiji Mančester junajted, Bajern, Liverpul, Inter, Fenerbahče, gledaćemo uskoro i Ajaks i ko zna koje još evropske velikane. Odlazili su iz lige igrači za milione evra,  noseći dresove Milana, Liverpula, Aston Vile, Mančester sitija i mnogih drugih. Dolazili su u Srbiju igrači koji su napravili velike karijere i poželeli da još nešto onog što znaju pokažu u svojim voljenim klubovima, poput Adema Ljajića, Aleksandra Dragovića...

Foto: Starsportphoto

 

 

Dakle, nemojte odmah prevrnuti očima, jer nije fudbal kod nas tako loš. Lošim ga povremeno čine odluke i ljudi koji ga vode i hajde da se nadamo da će ovaj put biti drugačije, sa što manje čarki, prepirki, saopštenja... Sa druge strane, šta bi naš fudbal bio bez tih dodataka? Kao da u ovim vrelim danima odete na plažu i sve vam je na prvi pogled lepo, ali nemate gde da kupite hladno piće da se dodatno osvežite. Prihvatimo da je naša najjača liga takva - miks elite, sjaja, očaja i cirkusa!
 

Nije još ni počela, a već smo imali uvertiru u vidu famoznih bonus pravila. Apsolutno se tu niko nije bunio protiv činjenice da u timovima u domaćem prvenstvu igraju dvojica igrača rođena posle 1. januara 2002. godine. Borili su se međusobno oni koji su predložili ideju i oni koji su protiv onih koji su je predložili. Sama ideja bila je samo povod. Pobedili su jači. Hajde da se nadamo da ćemo od danas gledati borbu samo na terenu. I tu je bilo nedoumica na kojem će terenu ko dočekivati goste. Tako će neki igrati kod svoje kuće, ali imaćemo i podstanara. Napredak će biti domaćin u Humskoj, Tekstilac u Bačkoj Palanci, OFK Beograd u Zaječaru, IMT u Loznici, Lučani neko vreme u Užicu i tako dalje...

Foto: Starsportphoto

Branioci titule, fudbaleri Crvene zvezde


Međutim, kad počnu utakmice, sve će to pasti u drugi plan, a navijače će samo zanimati da njihov tim pobedi. I ove sezone, kao i sedam proteklih, za prvog favorita uglavnom apostrofiraju Crvenu zvezdu. Za Informer su bivši trener Crvene zvezde Miloš Milojević i trener OFK Beograda Simo Krunić izneli utiske o sezoni pred nama.

Prema Milojevićevim rečima, odlično je što je Partizan vratio trenera Aleksandra Stanojevića, ali čisto sumnja da će uspeti da parira Zvezdi.

- Crvena zvezda ima prednost, jer ima kontinuitet i iskustvo i sačuvala je nosioce igre, koji odlično poznaju našu ligu i jako su važni. Uz to, dovela je pojačanja, koja kad se uigaju, samo će doprineti kvalitetu fudbala. Uz dužno poštovanje svima ostalima, ne verujem da će neko moći ozbiljnije da je ugrozi u borbi za titulu. Glavni rival biće joj Partizan i velika je stvar što je vratio Saleta Stanojevića. On je odličan trener. Sigurno će se boriti do kraja i biće zanimljivo - kaže Milojević.

Foto: Starsportphoto

Miloš Milojević

 

Poredak klubova koji pretenduju na pozicije koje vode ka Evropi je obično sličan, a kao nedostatak TSC-a vidi promenu trenera. 
- Borba za ona mesta koja vode u Evropu vodiće se između klubova koji uvek pretenduju na vrh. Vojvodina se odlično pojačala, samo da to nalegne, a nema razloga da ne nalegne i biće dobro. TSC je oslabljen odlaskom Žarka Lazetića, jer je čovek bio tu godinama, odlično poznavao mentalitet, prilike, svoje igrače. Okej, Klafurić je takođe dobar trener, sličan profil kao Lazetić, ali biće mu potrebno malo vremena da se uhoda. Na njegovoj strani je što je čovek iz okruženja i poznaje prilike na trusnom Balkanu. Verujem da će se uklopiti - ističe bivši strateg crveno-belih.

Zamerka mu je što klubovi poput Novog pazara često menjaju trenere i tu se gubi kontinuitet. Trenutno Pazarce vodi njegov prijatelj Nikola Trajković, za kojeg je imao zanimljivu poruku. 
- Prijatno iznenađenje mogao bi da bude Radnički iz Kragujevca. Poznajem trenera Dudića, odličan je, vredan, ima pošten odnos prema radu. I prošle godine su sjajno igrali, verujem da će se i sad boriti za Evropu. Tu je i Čukarički, koji uvek ima cilj da afirmiše mlade igrače, jer od njihovih transfera živi. Pazar može da odigra i ovako i onako. Kod njih mi se ne sviđa što posle tri kola menjaju trenera u slučaju neuspeha. Nema kontinuiteta i to može da bude mana. Rekao sam i Trajkoviću, sa kojim sam prijatelj, ako krene po zlu prva tri kola, neka ga ne iznenadi otkaz - realan je Milojević.

Foto: Starsportphoto©

Nikola Trajković

 

Igrač koji ga oduševljava je Adem Ljajić, a od veziste Zvezde Luke Ilića očekuje da napravi iskorak.
- Najbolji igrač u ligi je Adem Ljajić, on je iznad nivoa lige. Profesionalnost mu nije na najvišem nivou, ali kada bi bila on onda ne bi igrao u Superligi, nego u Premijer ligi. Jako mi se sviđa Đakovac iz TSC-a i mislim da ćemo gledati fantastičnog Luku Ilića. On bi polako mogao da pruzima ulogu nosioca u Crvenoj zvezdi - ističe trener Al Vasle. 

Jako bi ga obradovalo da sezona prođe sa što je moguće manje nesuglasica van terena. 
- Šteta za tu dramu oko bonus pravila, jer baca senku na ligu. Nemam ništa protiv mladih igrača, meni bi igrač igrao i sa 16 godina ako je dobar. Problem je koliko sam video bio u tajmingu, kada je pravilo ustanovljeno. Voleo bih da vidim da takmičenje teče glatko, bez nesuglasica, ako je to moguće - zaključio je Milojević.

Detaljne pripreme za Superligu obavio je SImo Krunić, koji se nada da će njegov OFK Beograd biti osveženje. 
- Prijatno iznenađenje bićemo mi. Malo se šalim, ove godine nam je ambicija da se priviknemo, adaptiramo i opstanemo u ligi. Sve preko toga biće odlično. Ići ćemo iz utakmice u utakmicu, uvek na pobedu, pa kako nam bude. Favorit za titulu je Crvena zvezda, a drugi će biti Partizan. Ima tu još odličnih klubova, poput Vojvodine, Radničkog iz Niša i TSC-a, svi oni mogu kratkoročno da se nose sa "večitima", ali na duže staze Zvezda i Partizan su bolji - kaže Krunić za Informer. 

Foto: Starsportphoto

OFK Beograd

 

Mnogo klubova sada ima visoke ambicije, ali smatra da nije realno da svako ostvari ciljeve.
- Kad bude prva reprezentativna pauza, moći ćemo da kažemo šta je ko uradio, kako se pojačao, uigrao i slično. Proći će već šest, sedam kola i neke stvari će biti jasnije. Sada je nezahvalno govoriti. Mnogi klubovi imaju visoke ambicije i možda za javnost oni neće biti razočaranje, ali će u sopstvenim očima izgledati kao da su podbacili. Jer nije realno da se svi izbore za evropske kvalifikacije - ističe Krunić. 

Foto: Starsportphoto

Simo Krunić

 

Poruka za sudije je da pokušaju manje da koriste VAR, a da se oslanjaju na sopstveno znanje. 
- Mi smo takva liga, klubovi gledaju samo sopstveni interes. Biće i saopštenja i nesuglasica. A zapravo bi trebalo Savez da uspostavi jasna pravila koja će za sve jednako da važe. Voleo bih samo da se manje koristi VAR i da sudije što je moguće češće donose odluke domah na terenu. Mnogo je loš osćaj kad recimo date gol, raduje se tim, raduje se publika dva minuta i onda hladan tuš - gol nije priznat - zaključio je Krunić. 

 


SUPERLIGA
1. kolo
Petak
Radnički (K) - Železničar 19.00
Napredak - Partizan 21.00
Subota
Crvena zvezda - Jedinstvo 20.00
Mladost - OFK Beograd 20.00
Čukarički - Radnički (N) 20.00
Nedelja
Novi Pazar - Spartak 17.30
Tekstilac - Vojvodina 19.30
TSC - IMT 19.30
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Đilasov poljubac smrti Vladeti Jankoviću!
Politika

Nebojša Bakarec: Đilasov poljubac smrti Vladeti Jankoviću!

Đilas je u Šolakovim medijima dao veliki prostor svom propalom kandidatu za gradonačelnika Beograda, čoveku koji je doveo Rio Tinto – filologu Vladeti Jankoviću, koga je Đilas proglasio velikim stručnjakom za rudarstvo. Stoga imamo intervju Jankovića u listu Danas, i preneto na Nova i na N1.

19.07.2024

12:38

TV

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive! (VIDEO)
Live TV

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive! (VIDEO)

Uništen ukrajinski centar za daljinsko upravljanje dronovima. PVO sistemi raspoređeni oko Putinove rezidencije. Orban poručio: Evropa misli da može da pobedi Rusiju, ali nije tako! Zelenski kritikovao Orbana! Na ovu, ali i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su filozof Boris Bratina i Đorđe Ančić, oficir RV i PVO. Uživo u program javio se i politikolog i publicistsa Andreja Lović koji je govorio o situaciji u Nemačkoj u odnosu na SAD.

18.07.2024

22:26

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija