• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

03.09.2024

10:17

Udarali su nas, grebali, pljuvali... Španac se prisetio legendarnog meča sa Jugoslavijom

EPAIMAGES

Fudbal

Udarali su nas, grebali, pljuvali... Španac se prisetio legendarnog meča sa Jugoslavijom

Podeli vest

Ruben Kano Martinez, strelac jedinog pogotka u pobedi Španije (1:0) protiv nekedašnje Jugoslavije u legedarnom meču 1977. godine, prisetio se pre nakoliko godina tog duela i rekao da je bio najteži i najneugodniji u njegovoj karijeri.

Reprezentacija Srbije u prvom kolu Lige nacije u elitnoj A grupi igra sa šampionom Evrope. Tiražna" španska "Maraka" se pred duel sa "orlovima" prisetila upravio "Bitke za  Beograd", kako zovu utakmicu dve reprezentacije iz pomenute 1977. godine, koja je igrana u okviru kvalifiakcija za Svetsko prvenstvo.

Susret je inače obeležio i jedan idcident. Huan Gomes Gonsales Huanito je prilikom izlaska iz igre gestikulirao ka publici sa palcem na dole, da bi mu neko sa "zapada" odgovorio staklenom flašicom koka-kole direktno u glavu. Meč je odigran 30. novembra na "Marakani", drugog dana Dana Republike tadašnje, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 

- Meč je bio neverovatan. Najteži i najneugodniji koji sam igrao. Bio je državni praznik, svi su gledali utakmicu, slavili... Bili su sigurni da će pobediti. Jugoslavija je imala sjajnu ekipu, igrali su kod kuće samo sedam dana pre toga su pobedili Rumuniju sa 6:4, atmosfera je bila naelektrisana - rekao je Kano pre nekoliko godina.

Španac smatra da je upravo pomenuta atmosfera sputala igrače Jugoslavije.

- Pogrešili su, upali su u preteranu euforiju. Tribine su bile krcate satima pre meča, igrači su bili naoštreni. Ali, pripremili su meč kao da je rat, od starta su igrali grubo, više vremena su proveli udarajući nas nego igrajući fudbal. Kustudić mi je priznao da su mislili da će utakmicu dobiti tučom, a ne fudbalom. Bilo je strašno, udarali su nas, grebali, pljuvali, čupali za kosu... Nikad nisam doživeo nešto tako - prisetio je strelac istorijskog gola. 

 

 

Za Jugoslaviju su tada igrali: Ivan Katalinić (Hajduk Split),  Dražen Mužinić (Hajduk Split),  Mario Boljat (Hajduk Split),  Aleksandar Trifunović (Partizan Beograd),  Nenad Stojković (Partizan Beograd),  Jusuf Hatunić (Partizan Beograd),  Danilo Popivoda (Ajntraht Braunšvajg, Nemačka),  Momčilo Vukotić (Partizan Beograd) od 62. minuta, Sead Sušić (Crvena zvezda Beograd), Vahid Halilhodžić (Velež Mostar) od 62. minuta, Miodrag Kustudić (Rijeka),  Ivica Šurjak (Hajduk Split) i  Safet Sušić (Sarajevo). Selektor: Marko Valok.

Španija: Miguel Anhel, Marselino, Miguelito, San Hose, Kamaćo, Leal, Piri (Olmo od 15. minuta), Asensi, Kardenoza, Huanito (Dani od 75. minuta), Ruben Kano. Selektor: Ladislav Kubala.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Direktorka Fondacije ”Dajana Paunović” i predstavnci Opštine Stari grad donirali kompletnu đačku opremu mališanima u opštini Istok
Društvo

Direktorka Fondacije ”Dajana Paunović” i predstavnci Opštine Stari grad donirali kompletnu đačku opremu mališanima u opštini Istok

Prvog dana školske godine, Dajana Paunović direktorka istoimene Fondacije je zajedno sa predstavnicima gradske Opštine Stari Grad, obišla mališane u školama opštine Istok, i tom prilikom je svakom đaku za početak nove školske godine, uz želju da imaju bezbrižno, uspešno i srećno školovanje, poklonila kompletnu đačku opremu.

03.09.2024

12:13

Skandal na N1! Antisemitski i antisrpski ispad Ponoša: Prvo napao Marka Đurića zbog jevrejskog porekla, a onda uvredio SPC i pravoslavne vernike! (VIDEO)
Politika

Skandal na N1! Antisemitski i antisrpski ispad Ponoša: Prvo napao Marka Đurića zbog jevrejskog porekla, a onda uvredio SPC i pravoslavne vernike! (VIDEO)

Zdravko Ponoš, lider stranke Srbija centar, jutros je, gostujući na N1, napao ministra spoljnih poslova Marka Đurića zbog njegovog delimično jevrejskog porekla, da bi potom uvredio Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike, sumanutom izjavom da je Milorad Dodik zvanično u Saboru SPC, koju je posprdno nazvao “Es-pe-ce”.

03.09.2024

11:56

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija