• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

08.09.2024

21:01

OCENE SRBIJA: Korak napred, nazad dva! Košmarno izdanje "orlova" - Jović igrač manje, Piksijev eksperiment ponovo propao!

profimedia

Fudbal

OCENE SRBIJA: Korak napred, nazad dva! Košmarno izdanje "orlova" - Jović igrač manje, Piksijev eksperiment ponovo propao!

Podeli vest

Reprezentacija Srbije poražena je u drugom meču A divizije Lige nacija pošto je Danska na "Parkenu" slavila sa 2:0.

Jasan komentar nakon Španije bio je da mesta euforiji nema. Bod u duelu sa aktuelnim šampionom Evrope ulio je nadu da fudbal u Srbiji ima budućnost, ali su izabranici Dragana Stojkovića, a i sam selektor, večeras na "Parkenu" napravili dva koraka unazad. Delovali su "orlovi" bezidejno, smušeno i pogubljeno pred naletima Danaca. Na kraju, četa Larsa Knutsena slavila je sa 2:0. 

OCENE: 

Predrag Rajković, 5,5 - Protiv Španije branio je bez greške, večeras bi prvi gol Danske mogli da stavimo njemu na dušu, ali kada pogledamo šta je sve skidao u prošlosti bilo je očekivano da će doći i "slab dan" za golmana Al Itihada. Daleko od toga da nije ulivao sigurnost, no, nije večeras imao svoje najbolje izdanje. 

Strahinja Eraković, 6 - Defanzivac Zenita nije bio u planovima selektora za Evropsko prvenstvo, a verovatno se ni u Ligi nacija ne bi naigrao da se Veljković nije povredio u poslednjem trenutku. Ipak, izdanak Zvezdine omladinske škole pokazao je da Piksi ima širinu u defanzivnoj liniji, odnosno, da je spreman da odgovori zahtevima u A diviziji. Protiv Španije se jurio sa Nikom Vilijamsom, večeras je morao da parira kreativcu kao što je Kristijan Eriksen. Najvažnije - uspeo je. 

Nikola Milenković, 6 - Pronašao mu je Stojković žicu kada ga je uoči Evropskog prvenstva pomerio u srce srpske odbrane. Bio je to, bez dileme - genijalan potez. Bleki se sjajno snašao u novoj ulozi i igra je bez greške. Da stvar po "orlove" bude bolja, novopečeni štoper Notingem Foresta pored sebe školuje Strahinju Erakovića. 

Foto: profimedia

 

Strahinja Pavlović, 5 - Do vodećeg gola Danske bilo je uživanje gledati defanzivca Srbije na terenu, a onda - pomračenje. "Štikla" koju mu je prodao Poulsen potpuno je izbacila Kalabu iz meča. Srljao je do kraja iz greške u grešku, bio krivac i kod drugog gola Danske, da bi na kraju sve krunisao nepotrebnim žutim kartonom. 

Kosta Nedeljković (do 64. minuta), 6 - Godinama je Srbija čekala klasičnog desnog beka i pronašla ga je u Nedeljkoviću. Iako je defanzivac Aston Vile tek nedavno ušao u svet odraslih, pokazao je da se na njega može ozbiljno računati već sada. Bio je i večeras "žrtva" sistema budući da je većina napada "orlova" išla preko suprotne strane gde je bio Birmančević. Ipak, kada god je bio u prilici slao  je "kifle" u srce kaznenog prostora, no, tamo nema ko da ih ukroti. 

Marko Grujić (do 45. minuta), 6 - Bio je taktičko iznenađenje selektora za meč na "Parkenu", a iako ove sezone nema nikakvu ulogu u Portu pokazao je kvalitet. Dugim nogama je u uvodnom delu meča uspeo da pokupi nekoliko ničijih lopti na sredini terena. Mesto je već na startu drugog dela ustupio Andriju Živkovića budući da su "orlovi" morali da jure zaostatak. 

Ivan Ilić, 5 - U prvom poluvremenu bio je jedini sposoban da loptu iznese iz poslednje linije i započne napad Srbije. Svestan opasnosti koja preti iz tabora Danske fokus mu je bio na odbrani gola, sve to značajno je uticalo na njegovo izdanje u nastavku budući da se potpuno pogubio. 

Foto: EPA Images

 

Veljko Birmančević (do 82. minuta), 5,5 - Šteta... Brzonogi momak iz Šapca po svim parametrima zaslužuje da igra fudbal na najvišem nivou, ali mu za tako nešto fali šlifa. Sve dobro što uradi potom uništi potezom više. Možemo to da pripišemo ogromnoj želji koju je Birmančević pokazao tokom septembarskog okupljanja. Ovakvim zalaganjem kupuju se srca navijača i zaslužuje kosmička pravda. Nema nikakve dileme da će uskoro ofanzivac praške Sparte uskoro postići i prvenac u dresu reprezentacije. 

Saša Lukić (do 72. minuta), 5 - Eksperiment sa Lukićem u ulozi ofanzivnog veznog protiv Danske na Evropskom prvenstvu nije uspeo. Iz nekog razloga, Piksi je ponovo pokušao da iznenadi, epilog - isti. Vezni red Srbije bio je brojčano jači, ali potpuno nadigran posebno u prvom poluvremenu, glavni razlog leži u činjenici da vezista Fulama nije "desetka" već klasičan zadnji vezni. Gurnut je bliže golu čime je ubijena njegova najjača snaga - dobra defanziva. Prodisao je, kao uostalom i ostatak tima, kada se vratio na svoju prirodnu poziciju. 

Ipak, kako je ušao u meč tako ga je i završio. Prvo je prelako pustio Poulsena da se namesti i matira Rajkovića, a potom i trapavo reagovao posle kornera kada je Srbija propustila najbolju priliku na meču. 

Lazar Samardžić (do 64. minuta), 5 - Potpuno nevidljiv bio je Samardžić tokom uvodnih 20ak minuta, a onda umalo doneo vođstvo Srbiji udarcem sa distance. Nažalost, bilo je to sve od njega u prvom poluvremenu budući da su oči svih Danaca bile usmerene baš ka kreativcu Atalante. 

Luka Jović, 5 - Nakon meča sa Španijom mnogo se pričalo o formi Luke Jovića, ali večeras je jasno da nekadašnji as Real Madrida nije u stanju da igra ozbiljan fudbal. Makar ne u ovom momentu. Da se sredinom prvog poluvremena nije spustio na pola terena da dodirne loptu niko ne bi znao ko predvodi napad "orlova". Upravo tu dolazimo do suštine problema, kakav nam  je predvodnik - takav nam je i napad. 

IZMENE: 

Andrija Živković (od 46. minuta), 6 - Teško da će ikada biti jasno zbog čega je jedan od najboljih igrača Srbije meč protiv Danske počeo sa klupe... Povreda ne može biti razlog budući da je Živković dobio šansu na startu drugog poluvremena kada je trebalo da se vadi kestenje iz vatre. Uspeo je da razmrda "orlove", ali ne i preokrene kompletan tok utakmice. 

Foto: EPA Images

 

Stefan Mitrović (od 64. minuta), 5 - Kada je Danska povela sa 2:0 Stojković je na teren poslao sve raspoložive snage kako bi pojačao napad pa tako i Stefana Mitrovića. Ipak, kao i većina reprezentacije i mladi Nišlija pokazao je da je potpuno van ritma budući da od starta sezone nije imao minutažu u Veroni, a da je tek nedavno izdejstvovao transfer iz kluba. 

Petar Ratkov (od 64. minuta), 5,5 - Šteta što napadača RB Salcburga večeras nismo gladali od prvog minuta budući da minutaža "na kašičicu" nije dovoljna da Ratkov pokaže sve svoje kvalitete. Nećemo se baviti čuvenim "šta bi bilo, kad bi bilo", ali bez dileme da bi pokazao više od Jovića. Razlog? Pa, nemoguće je učiniti manje. 

Kristijan Belić (od 72. minut), 5 - Kada god uđe na teren postoji opravdan strah da bi neko mogao da bude povređen, a Srbija sa igračem manje. Nekadašnji fudbaler Partizan moraće da poradi na samokontroli ako je to uopšte moguće. I večeras je pokupio rivala... 

Đorđe Jovanović (od 82. minuta), bez ocene - Kada je napadač Partizana ušao u igru počelo je klasično bunarenje. Bilo bi neozbiljno dati mu ocenu posebno što se na terenu zadržao tek nešto više od desetak minuta. 

Dragan Stojković, 5 - Uspeo je selektor Srbije za samo 90 minuta protiv Španije da okrene čitavu fudbalsku javnost na svoju stranu. "Orlovi" su delovali moćno i motivisano protiv favorizovanog rivala, a neka nova lica spremna da u budućnosti nose igru reprezentacije. Ipak, da je meč na "Marakani" protiv šampiona Evrope bio samo slučanost videlo se danas na "Parkenu". Srbija je bila sve suprotno u odnosu na ono od pre tri dana - tim bez jasnog plana za igru. Propao je ponovo pokušaj da se od Lukića napravi "desetka", Jović je bio igrač manje, a odluka da van startne postavi ostavi Živkovića nikada neće biti razjašnjena. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija