• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

11.10.2024

22:45

Undav doneo Nemcima trijumf u Zenici! "Lale" izvukle bod u Budimpešti

Tanjug

Fudbal

Undav doneo Nemcima trijumf u Zenici! "Lale" izvukle bod u Budimpešti

Podeli vest

Fudbalska reprezentacije Nemačke nadigrala je u gostima Bosnu i Hercegovinu sa 2:1 , dok su Mađarska i Holandija podelile bodove (1:1) u trećem kolu A divizije Lige nacija.

Izabranici Julijana Nagelsmana na kraju su morali dobro da se preznoje da bi odneli tri boda iz Zenice. Trijumf "pancerima" doneo je dvostruki strelac Deniz Undav, koji je tresao mrežu u 30. i 36. minutu, dok je jedini gol za "zmajeve" postigao Edin Džeko u 71. minutu. 

Puleni Sergeja Barbareza pružili su poslednji atom snage kako bi se suprostavili favorizovanom rivalu, koji je imao dominaciju više od sat vremena igre, ali je u završnici morao da se brani kako bi sačuvao svoju mrežu.

Izašli su domaćini predvođeni kapitenom Džekom puni samopouzdanja da mogu da odigraju "prsa u prsa" sa daleko kvalitetnijim Nemcima. Držala se selekcija BiH u uvodnim minutima, ali je na isteku pola sata igre poklekla pod pritiskom "pancera". Akcija je krenula sa sredine terena, potom je Kladnajsta uputio dugu loptu do usamljenog Virca na pet metara, koji je nesebično odlučio da odigra povratni pas za Undava, a ovaj lako matirao Vasilja. 

Foto: Tanjug

 

Usledilo je uzbudljivih pet minuta u kojima je viđena dva gola, ali je jedan priznat i prečka. Prvo su Nemci u 32. minutu ponovo zatresli mrežu, ovog puta precizan je bio Klajdinst, ali je njegov gol poništen zbog ofsajda. Tri minuta kasnije "zmajevi" su povukli odličnu kontru, Demirović je uspeo da se oslobodi svog čuvara, ali je na kraju pogodio okvir Nibelovog gola. 

Kazna za promašaj usledila je 60 sekundi kasnije, kada su Nemci preko Undava duplirali prednost. Napadač Štutgarta našao se na pravom mestu i posle centaršuta Mitlštata uklizao i sa par metara pogodio mrežu. Mogli su gosti do poluvremena i do ubedljivije prednosti, ali je pokušaj Virca posle kornera završio tik preko prečke. 

U nastavku usledila je potpuna dominacija Nemačke, koja je uspela da potpuno nametne svoj ritam i "umrtvi" igru domaćina. Igrači Bosne bili su bez prave ideje i šanse, gotovo da nisu uspevali da pređu polovinu. U igri mačke i miša bilo je samo pitanje trenutka kada će ponovo kapitulirali i to se i desilo u 58. minutu, kada je ponovo precizan bio Undav. Ipak, na sreću "zmajeva" njegov pogodak je poništen, pošto je utvrđeno da je Klajdinst bio u nedozvoljenoj poziciji.

Foto: EPA Images

 

U jeku totalne dominacije gostiju Bosna je stigla do pogotka. Igrao se 71. minut kada je korner izveo Tahirović, a na drugoj stativi našao se Džeko i glavom matirao Nibela za delirijum na "Bilinom Polju". Ovaj gol dao je krila domaćinima, koji su do kraja pokušavali da preko Džeka i Demirovića stignu do velikog boda, ali su Nagelsmanovi izabranici odbili sve nalete i na kraju odneli pobedu iz Zenice. 

U drugom meču iste grupe, Mađari i Holanđani su podelili bodove - 1:1. Utakmica je odigrana u Budimpešti na "Puškaš areni", a domaćini su bili na pragu iznenađenja, jer su imali gol prednost i igrača više, ali su "lale" u završnici uspele da se spasu i izbegnu poraz.

Poveli su Mađari golom Rolanda Salaja u 32. minutu i to posle odličnog centaršuta Zolta Nagija, koji je pronašao na drugoj stativi usamljenog saigrača, a ovaj sa dva metra zatresao mrežu. Čuvali su domaćini prednost, a šanse za trijumf uvećale su se u 79. minutu kada je Virdžil Van Dajk dobio drugi žuti karton, pa je morao da napusti igru.

Foto: EPA Images

 

 

Verovali su navijači u Budimpešti da je pitanje pobednika već tada rešeno, ali je četiri minuta kasnije usledio šok. Fantastično je slobodan udarac izveo Kodi Gakpo i poslao dugu loptu u peterac, gde je na pravom mestu bio Denzel Damfriz i pogodio za muk na "Puškaš areni". 

Mađarsku već za tri dana očekuje gostovanje BiH, dok će Holanđani istog dana dočekati Nemačku. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)
Live TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)

Zoranu Marijanoviću nastavljeno suđenje za ubistvo supruge Jelene Marijanović. Sudsko veće je pozvalo kao svedoka kumu, kao i Jeleninu tetku koja se nije pojavila u sudu. Kuma je svedočila da se sa Jelenom čula neposredno pre nego što je ubijena. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je kriminolog Dobrivoje Radovanović. Uživo u program javili su se i Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja kao i advokat Nebojša Milosavljević.

11.10.2024

13:01

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)
Live TV

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)

Estradne ličnosti po novom zakonu više neće moći da reklamiraju kockarnice i kladionice. Vlada Srbije svojim merama pokušava na ovaj način da smanji mogućnost zavisnosti od ove vrste zabave. Zavisnost od kockanja vrlo je opasna, a smatra se da je svaki treći tinejdžer zavisi od kockanja, a najmlađi zavisnik ima samo 7 godina. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokatica Slavka Babić i Olivera Sbutega Filipović iz Dnevne bolnice za patološko kockanje.

11.10.2024

12:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Oglasio se Borelj i besan je! "Nuklearni rat se ne sme voditi!"
Planeta

Oglasio se Borelj i besan je! "Nuklearni rat se ne sme voditi!"

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da dodela Nobelove nagrade za mir japanskoj organizaciji Nihon Hidankjo, koja okuplja preživele iz Hirošime i Nagasakija na koje su bačene atomske bombe, služi kao podsetnik na veoma teške posledice povezane sa upotrebom nuklearnog oružja.

11.10.2024

23:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!
Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!

Po uzoru na ostala mesta u Srbiji, čije trgove krase ogromna trodimenzionalna slova kojima je ispisano ime grada, omiljene lokacije za selfije mladih i gostiju, i Topola je dobila takav simbol!

11.10.2024

15:16

Nauka