• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

03.10.2022

16:25

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! EKVADOR - Mlad tim, vredi 120 miliona evra, ume da bude "tvrd orah"!

Reuters

Fudbal

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! EKVADOR - Mlad tim, vredi 120 miliona evra, ume da bude "tvrd orah"!

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Krećemo od grupe A u kojoj su Ekvador, Holandija, Katar i Senegal!

Fudbalska reprezentacija Ekvadora imaće tu čast da 20. novembra otvori 22. po redu Svetsko prvenstvo utakmicom protiv domaćina Katara na stadionu Al Bajt.

Ekvador otvara Mundijal

Izabranici Gustava Alfara žrebom su svrstani u grupu A na prestojećem Mundijalu, zajedno sa organizatorom turnira, Holandijom i Senegalom, a u tom društvu veruju da imaju snage i kvaliteta da prođu u nokaut sistem.

Simpatičnoj južnoameričkoj selekciji ovo će biti četvrto učešće na SP u istoriji, a najveći uspeh ostvarila je 2006. u Nemačkoj, kada je dogurala do osmine finala. Pre toga je 2002. u Japanu i Južnoj Koreji i 2014. u Brazilu ispadala već posle grupne faze, pa će sada učiniti sve da ode korak dalje i iznenadi one koji ih olako otpisuju. 

Foto: AP/Photo

 



Popularni "trikolori" trenutno zauzimaju 44. mesto na FIFA rang-listi. Direktnu vizu za Katar obezbedili su kroz kvalifikacije u Južnoameričkoj fudbalskoj konfederaciji (CONMEBOL), kada su zauzeli četvrto mesto, iza Brazila, Argentine i Urugvaja. Osvojili su 26 bodova, pošto su na 18 mečeva ostvarili sedam pobeda, pet remija i šest poraza, uz gol-razliku 27:19. Da itekako umeju da budu "tvrd orah" pokazali su upravo u duelima sa najjačim selekcijama. Otkinuli su po bod "kariokama" i "gaučosima", dok su "uruse" uspeli da savladaju sa 1:0.

Mlad tim

Ekvador ima izuzetno mlad tim, sa prosečnom starošću od 24,6 godine i vrednošću od 120, 8 miliona evra. Predvodi ih argentinski stručnjak Gustavo Alfaro (60), koji je na klupu seo 26. avgusta 2020. Prethodno je vodio klubove u svojoj zemlji, a najzvučnije ime svakako je Boka juniors, sa kojom je osvojio Superkup 2018. i Superligu 2020.

EKVADOR


FIFA lista: 44. mesto
Selektor: Gustavo Alfaro (60)
Vrednost tima: 120.800.000evra
Prosečna starost: 24,6
Najveća zvezda: Ener Valensija
Učešća na SP: tri puta
Najveći uspeh: osmina finala 2006.


Iskusni trener je po dolasku napravio i smenu generacije, šansu pružio mladim i talentovanim momcima. Odmah se preselio da živi u prestonicu Kito, a imao je samo 30 dana da složi kockice pred start kvalifikacija za SP i u tome je očigledno uspeo. Najviše je forsirao formaciju 4-3-3, ali je povremeno znao da je transformiše i u 4-4-2 ili 4-4-1-1. 

- Čim sam prihvatio ovaj posao znao sam šta 17 miliona Ekvadoraca očekuje od mene. Dobio sam odgovornost da ne izneverim čitavu naciju. Obavio sam niz razgovora sa igračima, objasnio im šta očekujem od njih i da nikada dres reprezentacije ne smeju da obuku ako ne osećaju emociju prema grbu koji brane. Napravili smo spoj mladosti i iskustva, momci su brzo prihvatili moje ideje i plod toga je plasman na Mundijal. Imaćemo tamo teške rivale u grupi, ali znam da sa svakim možemo ravnopravno da igramo. Pogotovo će biti važan taj prvi meč i otvaranje turnira protiv domaćina. Ceo svet će gledati naš duel protiv Katar, za nas će to biti kao da igramo finale. Biće to pravo uživanje - rekao je Alfaro.

Foto: AP/Photo

 

ZVEZDA TIMA


Ener Valensija (32)
Pozicija: napadač
Utakmica: 74
Golova: 35
Asistencija: 12
Klub: Fenerbahče
Vrednost: 2.400.000 evra

Prva zvezda ekvadorske selekcije je kapiten Ener Valensija (32), iskusni napadač i najbolji strelac državnog tima svih vremena. Debitovao je 1. marta 2012. sa 22 godine, 3 meseca i 26 dana i od tada je odigrao 74 meča, dao 35 golova i upisao 12 asistencija. Već treću sezonu je član turskog Fenerbahčea, a dobri poznavaoci fudbala pamte ga iz perioda kada je nosio dres Vest Hema i Evertona u engleskoj Premijer ligi.

- Prvi meč na Mundijalu je od ogromnog značaja za nas. Siguran sam da će okršaj sa Katarom biti neizvestan i težak, ali mi prosto ne smemo da izgubimo na startu. Posle toga nas čekaju odlična Holandija i negodni Senegal. "Lale" imaju ogromno iskustvo, s takvim rivalima morate da budete fokusirani svage sekunde, jer ne sme da se pogreši. Što se tiče šampiona Afrike, fizički su snažni, tehnički potkovani i sigurno ćemo voditi žestoku borbu - smatra Valensija.

Pored kapitena, veliki uticaj na igru "trikolora" ima trio iz Brajtona - levi bek Pervis Estupinjan (24) i ofanzivni vezisti Mojzes Kaisedo (20) i Džeremi Sarmiento (20).

Jedan od najvrednijih igrača na tržištu trenutno je i mladi štoper Pjero Hinsapi (20) iz Bajer iz Leverkuzena, koji nosi poslednju liniju. Tu su još i Karlos Gruezo (27) iz Augzburga, Hoze Sifuentes (23) iz Los Anđelesa, Gonzalo Plata (21) iz Valjadolida, Mičel Estrada (26) iz Kruz Azula, Romario Ibara (28) iz Pačuke...

RASPORED NA SP

1. kolo (20. novembar)
Katar - Ekvador

2. kolo (25. novembar)
Holandija - Ekvador

3. kolo (29. novembar)
Ekvador - Senegal


Čile i Peru traže da ih diskvalifikuju

Fudbalski savezi Čilea i Perua nedavno su tužili FS Ekvadora i zatražili da ovu selekciju izbace sa Mundijala u Kataru. Razlog je, kako su naveli, to što je navodno desni bek "trikolora" Bajron Kastiljo (23) lažirao izvod iz matične knjige rođenih. Oni tvrde da je pomenuti igrač rođen u Kolumbiji, a ne u Ekvadoru i da zato nije imao pravo nastupa za tu selekciju.

Disciplinska komisija FIFA nije našla dokaze koje bi potkrepile ove optužbe, pa je njihova žalba odbijena, ali je slučaj otišao na Sportski sud za arbitražu u Lozani. Oni su prihvatili žalbu, a konačnu odluku saopštiće tek 10. novembra.

 

 

Standings provided by SofaScore

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija