• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljkovic

16.10.2022

10:29

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Maroko - Bosanac ih odveo na Mundijal, pa smenjen. Igrači vode glavnu reč

printscreen

Fudbal

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Maroko - Bosanac ih odveo na Mundijal, pa smenjen. Igrači vode glavnu reč

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Na redu je reprezentacija Maroka, učesnica F grupe.

Fudbalska reprezentacija Maroka izgledaće na Mundijalu značajno drugačije nego što je izgledala u kvalifikacijama, a čelnici tamnošnjeg Saveza tu promenu smatraju dobrom. Kroz kvalifikacioni period afričku selekciju vodio je bosanski stručnjak Vahid Halilhodžić i dobro mu je išlo, ali ga je u avgustu zamenio Valid Regragui.

Niko za Bosanca nije sporio da je reč o fantastičnom stručnjaku, pošto mu je ovo četvrti uzastopni put da je izborio plasman na Svetsko prvenstvo i to sa četiri različite selekcije. Da nešto ipak ne štima, govori podatak da je od ta četiri puta tri uspeo da dobije otkaz pre odlaska na završnu smotru.

 

Foto: Reuters

Selektor Maroka Valid Regragui


Oni koji su imali prilike da rade sa njim kažu da je tvrdoglav čovek, ne pristaje na kompromise i ne dozvoljava nikom da mu se makar i promil meša u posao. Uz to je vukao radikalne i po mnogim mišljenjima nelogične poteze, a to se nijednom Savezu nije dopadalo.

Godine 2010. izborio je plasman na Svetsko prvenstvo sa Obalom Slonovače i otpušten je neposredno nakon toga. Četiri godine kasnije vodio je Alžir i uspeo je da preživi i bude sa njima i na Mundijalu. Ipak, 2018. godine, Japan je Bosanca otpustio dva meseca pre odlaska u Rusiju. 

Čini se da iskusni stručnjak nije imao nameru da se menja ni zbog čega, pa je svoj metod rada primenio i ovaj put sa Marokom. Nije podnosio nedisciplinu kod pojedinih igrača koji su bili veće zvezde od državnog tima i jednostavno ih je sklonio. U oktobru 2020. godine zatvorio je vrata Hakimu Zijehu iz Čelsija, apsolutno prvoj zvezdi "lavova sa Atlasa". Zatim je eliminisao Nusara Mazrauija iz Bajerna i Amina Harita iz Šalkea.

- Žao mi je što ranije nisam ovo uradio, postoje neke granice koje ne smeju da se pređu - poručio je Halilhodžić.

 

Foto: Reuters

Prva zvezda tima Hakim Zijeh


Uprkos dobrim rezultatima, ovakav rez nije naišao na odoravanje u državi u kojoj su odstranjenje zvezde maltene veće od tima. Uspeo je Halilhodžić da obezbedi Mundijal i žrebom bude smešten u grupu F sa Belgijom, Kanadom i Hrvatskom. 

 

MAROKO

FIFA lista: 22. mesto
Selektor: Valid Regragui (47)
Vrednost tima: 232.030.000 evra
Prosečna starost: 26,3
Najveća zvezda: Hakim Zijeh
Učešća na SP: 5 puta
Najveći uspeh: osmina finala 1986. godine

Iako vodi solidan tim, nadležni su procenili da veće šanse za uspeh imaju sa zvezdama koje bi u slučaju promene selektora bile vraćene. Stoga su zahvalili Halilhodžiću na svemu i na njegovo mesto postavili Valida Regraguija. Reč je o treneru koji je ove godine sa Vidadom iz Kazablanke osvojio afričku Ligu šampiona i titulu prvaka Maroka, a spominjao se i kao kandidat za selektora i pre smene Halilhodžića. Javnost u Maroku veruje da će igrači voditi glavnu reč i da selektor neće imati ogromna uticaj. Ako se desi da na primer izgube u prvom meču, neke procene su da će tim da se raspadne. Sa druge strane, pobeda bi ih samo učinila kompaktnijim.

 

ZVEZDA TIMA

Hakim Zijeh
Pozicija: ofanzivni vezista
Utakmica: 42
Golova: 17
Asistencija: 10
Klub: Čelsi
Vrednost: 20.000.000 evra


Maroko, bez ikakve konkurencije, ima najboljeg desnog beka na svetu. Član Pariz Sen Žermena Hakimi je uz Lionela Mesija i Nejmara, jedan od najuticajnijih igrača "svetaca". Sada je tu i prva zvezda Hakim Zijeh iz Čelsija, kao i Nusar Mazraui iz Bajerna. Uz još nekolicinu odličnih igrača, koji su stasavali u Evropi, prvenstveno Španiji, Maroko ima čemu da se nada. Tu su Barselonina deca Ezalzuli i El Hadadi. Fudbaler Sevilje Jusuf El Nesiri je takođe fudbalski sazrevao u Španiji.


Sa takvim timom, ima Maroko čemu da se nada. U grupi F prvi favorit je Belgija, Hrvatska takođe veruje da može da se bori za čelno mesto u grupi, ali će Maroko tražiti svoju šansu. Iskustvo im ne ide na ruku, jer su za pet učešća na Mundijalima, samo dva puta uspeli da pobede. Ovo sad bi mogla da bude prekretnica. 

RASPORED NA SP

1. kolo (23. novembar) 
Maroko - Hrvatska

2. kolo (27. novembar) 
Belgija - Maroko

3. kolo (01. decembar) 
Kanada - Maroko

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija