• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.07.2021

07:07

/ANKETA/ DA LI STE ZA STRANCE U REPREZENTACIJI!? Pejdž, Kadžaja i Anderson doneli MEDALJE Srbiji!

Starsportphoto

Košarka

/ANKETA/ DA LI STE ZA STRANCE U REPREZENTACIJI!? Pejdž, Kadžaja i Anderson doneli MEDALJE Srbiji!

Podeli vest

Slučaj Ivon Anderson ponovo je pokrenuo "lavinu" komentara o tome da li u reprezentaciji Srbije ima mesta za strance

Nije redak slučaj da se nacionalni savezi odluče da naturalizuju strance kako bi podigli kvalitet tima unutar same reprezentacije pa samo tako u Hrvatskoj imali Samira i Eduarda koji su nastupali za fudbalsku selekciju te zemlje, u Crnogorci su postali Derik Nidam i Tejlor Ročesti.

U reprezentaciji Bosne i Hercegovine Džon Robertson, a pre njega Aleks Renfro. Slovenci su naturalizovali Majka Tobija i Entonija Rendolfa, a Makedonci Bo Mekejleba. 

Foto: Reuters

Uspevala je Srbija dugo godina da odoleva tom pritiksu i trendu, ali su se i naše sportske organizacije odlučile na taj korak, a prva selekcija koja je probila led bila je ženska košarkaška reprezentacija. 

Prva strankinja koja je nosila dres Srbije bila je Danijel Nikol Pejž! Amerikanka je od 2015. godine član našeg ženskog tima, a tokom dvogodišnje karijere u srpskoj reprezentaciji Pejdž je donela zlato sa Evropskog prvenstva 2015. godine, ali i bronzu sa Olimpijskih igara 2016. godine. 

Foto: Instagram

Nakon nje, Srbija je naturalizovala Ivon Anderson što se još jednom pokazao kao pun pogodak. O požrtvovanju obe devojke ne treba mnogo govoriti, a srpski narod kupile su pevanjem himne "Bože pravde" pre svakog meča! Sa Ivon Anderson Srbija se ponovo popela na krov Evrope, a nadamo se da će i u Tokiju Amerikanka doneti sreću našim devojkama kao Pejdž pet godina ranije. 

Foto: Zoran Sinko

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Daniloviće javno je govorio da je protiv dovođenja stranaca u mušku reprezentaciju, ali da se ta praksa pokazala kao jako dobra kada je reč o ženskoj reprezentaciji. 

- Marina Maljković je uradila odličan posao, najpre sa Pejdž, a onda i sa Ivon Anderson. One imaju strankinju u ekipi, tu je praksa dobra, ali kod muškaraca nije vreme za to. Žene su se kvalifikovale i za Olimpijske igre i ako bog da pa se i košarkaši plasiraju, imaćemo tri selekcije na Igrama – mušku, žensku i basket tri na tri - govorio je Danilović. 

Foto: Tanjug

Slična situacija se dešavala i u Rukometnom savezu Srbije pošto su u poslednjoj godini dres naše reprezentacije prihvatila dvojica igrača! Iako sa srpskim korenima, javnost nije bila oduševljena činjenicom da će za Orlove sada nastupati Uroš Borzaš i Dragan Pešmalbek, srpski "sinovi" koji su u mladosti napustili našu zemlju i prošli mlađe selekcije Mađarske, odnsno Francuske.

Ipak, tokom poslednjeg ciklusa kvalifikacija videlo se da će dvojac koji nastupa u Francuskoj biti i više nego od koristi za naš nacionalni tim, a bilo je lako primetiti sa koliko emocija su pristupili reprezentativnim obavezama. 

 

 

Zanimljivost je na svom Instagramu podelio Rvački klub Proleter, Zrenjaninci su se pohvalili da će kompletnu rvačku reprezentaciju Srbije činiti takmičari iz Proletera, a to su dva Gruzina i jedan Mađar. 

Rvač Mihail Kadžaja osvojio je bronzanu medalju za Srbiju na Svetskom prvenstvu i tako izborio plasman na Olimpijske igre. Nije tajna da u OK Srbije mnogo očekuju od njega, a momak koji se takmiči u u rvačkoj kategoriji grčko-rimskim stilom do 97 kilograma i od 2019. godine brani boje Srbije! Uz njega je tu i Zurab Datunašvili, ali i Viktor Nemeš. 

Foto: oks.org.rs

Po svemu prikazano utisak je da je Srbija mnogo više dobila nego izgubila sa "dovođenjem" stranaca u reprezentaciju, ali sa druge strane učinjena je neka vrsta nepravde prema "domaćim" sportistima. 

Anketa




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Abe

pre 2 godine

Ukoliko je medalja sama sebi cilj, onda je u redu da Srbiju zastupaju stranci, međutim ukoliko je bitan uspeh države Srbije, onda Srbiju treba da predstavljaju rođeni, ne zbog para naturalizovani Srbi. U stvari, mišljenja sam da niti jednu državu na svetu na međunarodnim takmičenjima ne bi trebalo da zastupaju stranci, jer takav uspeh nije "čist".

moma52

pre 2 godine

Kada neće naši da igraju,šta da se radi,mora se posegnuti za strancima.Nikada ne bih zvao igrače koji su odbili da igraju za reprezentaciju,osim ako su povređeni.Neka im,neka uživaju u svojim milionima,a mi obični navijači smo uvak uz Srbiju i one koji ginu za njen dres, bezuslovno podržavamo.

KoleM

pre 2 godine

Reprezentacija znači da reprezentuju neku zemlju. Ako to nisu reprezenti ljudi koji su sa ovih prostora onda ne vidim poentu. Šta znači u tom slučaju kada kažeš "Mi smo pobedili" koji mi?

Bole

pre 2 godine

Stranci u reprezentaciji je ko kad bi neko došao i umesto tebe zadovoljio tvoju ženu i ti onda kažeš, moja žena je prezadovoljna.

111

pre 2 godine

За репрезентацију Србије могу да играју Срби и припадници националних мањина који живе у Србији.

Dušan

pre 2 godine

Nikako. Osporavam sve sportske uspehe, pa i ovaj. To isto kažem i za sve u svetu. Ne priznajem poraz od bilo koje reprezentacije gde je POTUREN STRANAC bez obzira na boju kože. Ova pobeda nije pobeda Srpske reprezentacije. To je pobeda Srpsko-Američke ili pre Američko-Srpske reprezentacije. Sramota kad bilo koja država ne može od par miliona, par desetina miliona pa nekoliko stotina miliona, NE MOŽE da sastavi tim od dvadesetak SVOJIH momaka i devojaka!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija