• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.09.2021

16:56

ODRŽANA KOMEMORACIJA DUŠANU IVKOVIĆU! Danilović grcao u suzama! Obradović pričao anegdote, a Vučić poručio: Srbija je ponosna što te je imala i što te ima!

Starsportphoto

Košarka

ODRŽANA KOMEMORACIJA DUŠANU IVKOVIĆU! Danilović grcao u suzama! Obradović pričao anegdote, a Vučić poručio: Srbija je ponosna što te je imala i što te ima!

Podeli vest

Komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića održana je u Narodnoj Skupšni Republike Srbije

 

Jedan od najuspešnijih evropskih i svetskih trenera svih vremena preminuo je u četvrtak u 78. godine od posledica vode u plućima i herpesa, nakon što je infekciju dobio od golubova.

Dušan Ivković će u utorak od 12 sati biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera biće održana u Narodnoj Skupšni Republike Srbije, a prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Starsportphoto

 


Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a stasao je na Crvenom krstu uz rođenog brata i legendarnog trenera Slobodana Pivu Ivkovića, a rezultatima koje je napravio vodeći najbolje jugoslovenske i evropske klubove posebno reprezentaciju, pozicionirao je srpsku košarku na najviše mesto u evropskim i svetskim okvirima.

Ostaće  upisan zlatnim slovima u istoriji srpske košarke. Sa reprezentacijom je uspeo da se okiti sa tri zlata na Evropskim prvenstvima, jednim Svetskim, kao i zlatom sa Univerzijade 1987. godine.

Osvojio je i srebrnu medalju na  Olimpijskim igrama 1988. godine. Pored ovih reprezentativnih medalja, on je osvojio i čak pet evropskih titula u klupskim takmičenjima.

 
UŽIVO
 
 
 
 
 

Foto: Starsportphoto

 

 

Foto: Starsportphoto

 

 

- Prisutnima se obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, 

- Nemam šta šta da dodam posle impresivne biografije koju smo čuli. Ponosan sam što je Srbija imala ovakvog čoveka i što će ga imati! Velikan je fizički otišao, ali ga nikada Srbija neće zaboraviti! To nisu kurtoazne reči! Svi uspesi i sve medalje o kojima se pričalo, on je nosilac drugačijeg duha i mnogo je toga što mnogi od nas nisu! Bio je veliki gospodin i mangup! Ostavio je još nešto, to nisu samo Krst i Radnički. Iako u mnogo čemu nismo bili saglasni, kada sam tri puta sa njim imao duge razgovore, video sam kakav je čovek i takvim ljudima ne možete da oduzmete ništa! Petru, Pavlu i Neni sam rekao - Nećete ga videti više, ali on će uvek biti tu! Budite ponosni na svoga oca i supruga, baš kao što će i cela Srbija! Srbija ga zaboraviti neće!

Foto: Starsportphoto

 

 

Obratio se i Predrag Danilović

Moja familijo (obratio se Ivkovićevoj poprodici), ovde sam kao predsednik KSS, a on ne bi bio ovakav da nije bilo Dušana Dude Ivkovića! Dao je celog sebe košarci! Košarka nije bio deo njegovog života, nego njegov život! Celog života ću ga voleti kao i njegovu familiju! Svaki dan smo se čuli poslednjih pet-  šest meseci, obilazio sam ga i viđali smo se! Za sve što mi je bilo potrebno, za svaku bitniju odluku o košarci sam se sa njim savetovao! Sad... sad teško. On će da bude uvek moj selektor! To je bio, to će da ostane, a i moja ljubav prema njemu zauvek kao prema pokojnom ocu!

Foto: Starsportphoto

 

Okupljenima se obratio i kum pokojnog Ivkovića- Željko Obradović

- Hvala svima što ste došli i one kojima su me zvali da mi izjave saučešće! Otišao je čovek koji mi je bio sve! Trener, prijatelj, kum, sve! Ne samo meni! Njegovo nasleđe je ogromno! Pomagao je igračima da budu bolji igrači i bolji ljudi! Imao sam 28 godina kada sam bio njegov igrač! Bio sam najstariji u toj generaciji, tada me je odvajao u stranu i dao mi prvu lekciju kako da utičem na igrače! Njegov smisao za humor je bio neverovatan! Ali kako ja da se šalim sa takvim čovekom, ali i tu me je opustio! Duda je bio čovek koji je brzo mislio i reagovao! Postavio mi je pitanje da li sam dobro razmislio da želim da prestanem sa igranjem i postanem trener, kada sa to odlučio! Plašio sam se šta da mu kažem, ali rekao sam da jesam - poželeo mi je sreću! Nekoliko godina kasnije rekao mi je da imam sjajnu intuiciju, a kada to kaže on - onda možete da mislite kako sam se osećao! Bio je uvek spreman na razgovor...

Bio sam trener Partizana 1992. godine, izbacili smo Kinder iz Bolonje i plasirali se na fajnl for. Vratili smo se u hotel posle utakmice, bilo je kasno pila nam se kafa u četiti ujutru! Tu su bili Radojica Nikčević, Milenko Savović Duda, Kića i ja, nismo imali gde to da popijemo u hotelu, a u sobi je bio mini bar, a tu ima kafe koliko hoćeš! I onda je  Duda ustao i pokušao na zidu da mi objasni rotaciju u odbrani! Ja ustanem i krenuli smo da diskutujemo, a onda se Duda okrenuo ka Radojici i pitao ga je -Izvini burazeru,  znaš li o čemu se ovde radi, rekao je samo - nema veze, dajte malo kafe još! Tako smo u svakom trenutku pričali o košarci!

Foto: Starsportphoto

 

Vratio sam se nedavno iz Grčke, svi su me pitali za njega! 

Uspeli smo tri godine u ono teško vreme da se okupljamo zbog njegovih prijatelja iz Grčke, kada je to bilo gotovo nemoguće! Paskaliz Terzis, pevač iz Soluna mu je jednom prišao i rekao - Ivkovic! I kad god sam mu ja kasnije rekao Ivkovic, samo smo mi znali šta to znači!

Đorđa i Anju, moju decu su krstili Duda i njegova Nena! Zvala me je Nena to jutro i rekla - nema više kuma! Otišao sam do kluba, jer mi je rakao da nikad niko ne primeti kako se osećam privatno! Odradio sam trening, okrenuo moju Anju i nije prestala da plače, već je znala! I Đorđe, moj sin - nikada nije bio tužniji! Kažu ljudi da deca najbolje vide lepe stvari - a moja deca su njega obožavala! Mlađi sam od njega 17 godina, ali uvek me je gledao kao sebi ravnog!

Kumići, budite ponosni na svog oca! Volim vas! 

 

Saša Jovičević, iz Radničkog:

- Nas koji smo bili uz njega, činio je sigurnijim i samopouzdanjujim! Verujući njemu, verovali smo još više u sebe! Radnički ej ličio na svetiljku koja se lagano gasi! Ali Duda ne bi bio Duda da se nije uhvatio u košac sa time... Imao je veliku hrabrost, korisnu hrabtost koja se stiče rođenjem na Krstu i odrastanjem u Radničkom! Radnički je zajednički imenilac svih naših težnji planovima! Njegovo ime i delo će biti večno u našem klubu! Nisam kriv što starim, kriv je život što je prekatak - bio je njegov omiljeni stih! Dudo, nećemo te izneveriti

-  Govor je održao proslavljeni srpski glumac Goran Sultanović, tužni skup sa velikom pažnom sluša impozantnu biografiju Dude Ivkovića

- Minuitom ćutanja je počela komemoracija legendarnom košarkaškom stručnjaku Dušanu Dudi Ivkoviću

16:02 - U ovim momentima se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić upisuje u knjigu žalosti

Foto: Starsportphoto

 

16:00 - Komemoracija uskoro počinje, a među prisutnima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Predrag Danilović, Željko Obradović, Dragan Kićanović, Svetislav Pešić, Dimitris Itudis, trener CSKA Moskve, Dejan Bodiroga, Nikola Peković, Novica Veličković, Duško Savanović, Mlađan Šilobad i mnoge ličnosti iz košarkaškog sveta, ali i iz državnog vrha Srbije 

15:49- Prisutni su i predstavnici Crvene zvezde Nebojša Ilić, Filip Sunturlić  i Marko Kešelj. Tu je i predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, tu je i bivši predsednik KSS Dragan Đilas 
 
15.46 - Od Ivkovića će se oprostiti porodica, prijatelji, sportski radnici...
 
15.37 - Pratite uživo na Informer.rs komemoraciju legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića.
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija