• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.09.2021

12:48

PROMOVISAN SVETISLAV PEŠIĆ! Ne zanima me kult, hoću medalju na Olimpijskim igrama! Sin Marko mi je rekao "idi, šta čekaš"?! /VIDEO/

Starsportphoto

Košarka

PROMOVISAN SVETISLAV PEŠIĆ! Ne zanima me kult, hoću medalju na Olimpijskim igrama! Sin Marko mi je rekao "idi, šta čekaš"?! /VIDEO/

Podeli vest

Svetislav Pešić i zvanično je preuzeo košarkašku reprezentaciju Srbije

Posle  neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Pekingu, došlo je do dugo očekivane promene na klupi košarkaške reprezentacije Srbije.

Svetislav Pešić imenovan je za novog selektora nacionalnog tima. Trofejni stručnjak posle skoro dve decenije vratio se na čelo reprezentacije, a prethodno je kao selektor Jugoslavije osvojio titule evropskog i svetskog prvaka 2001. i 2002. godine.

Pešić će na mestu selektora Srbije zameniti Igora Kokoškova, koji je letos otišao sa funkcije posle neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

Foto: Starsportphoto

 

Novi debi na klupi nacionalnog tima Pešić će imati u novembru, kada Srbija igra protiv Letonije i Belgije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Naravno, glavno pitanje je Nikola Jokić i povratak u nacionalni timu! Pešić je poručio da će se "udvarati" ne samo Jokiću nego svakom igraču i govoriti mu zašto je za njega dobro da igra u reprezentaciji!

Davao sam neke izjave pa su me prozivali ali to je dao našeg posla i podneblja. Da sam se udvarao Jokiću! Jesam i udvaraću se svakom igraču i govoriti da je dobro za njega da igra za reprezentaciju. Treniraćemo sa posetama igračima. Biću ne samo trener već i mentor. Pričaćemo, gledaću utakmice - poručio je selektor.

Foto: Starsportphoto

 

- Pokušaću da mu ne objašnjavam koliko je bitno da igra za reprezentaciju, već da mu pomognem da bude bolji, da pravim ocenu šta da uradi da bude bolji. Da napravimo empatiju i da zna da sam tu da hoću da mu pomognem. To je moj deo posla kao trenera - dodao je Pešić.

 

Kompletan tok konferencije:

13.30 - Stručni štab?

- Nije još poznato ko će biti.

13.38 - Najveća pažnja je  oko Nikle Jokića. Da li je planiran razgovor sa Jokićem?

- Dobio sam od Saveza dobro auto ali to mogu da koristim na prostoru Srbije. Planiram, ne samo Jokića nego svim igračima, mogućima kandidatima .... Davidimo šta možemo da uradimo za pripreme za kvalifikacije. Tu ćemo morati kratkoročno da delujemo a onda ćemo imati više vremena. Davao sam neke izjave pa su me prozivali ali to je dao našeg posla i podneblja. Da sam se udvarao Jokiću! Jesam i udvaraću se svakom igraču i govoriti da je dobro za njega da igra za reprezentaciju. Treniraćemo sa posetama igračima. Biću ne samo trener već i mentor. Pričaćemo, gledaću utakmice. Da im pomognem da budu bolji, da pravim ocenu, da mu priđem, da napravim empatiju. Da igrač zna da sam tu da mu pomognem.

Foto: Starsportphoto

 

13.33 - Napravićemo ideje, obaveze pravila kako ćemo se ponašati. Moje iskustvo i znanje želim da podelim sa Nenadom, Draganom jer ćemo biti zaduženi za sportski sektor. Voleo bih da i od njih nešto naučim. Obavezni su razgovori sa svim trenerima, od svakoga može nešto da se dobije, nauči. To sve stavimo u jedan ram od slike i prilagodimo našim uslovima. Najvažnija je reprezentacija. Sa nama se ne završava košarka u Srbiji, nastavlja se. Moramo da vodimo računa o mladim trenerima i igračima...

13.27 - Duge pripreme i prozori?

- Nisam bio ljubitelj dugačkih pripreme, malo ste izmislili.  Sve je drugačije. Uticaj i moć trenera se apsolutno smanjio, tu nema dileme. Ne samo u reprezentaciji. Aktivnost trenera u reprezentaciji ne zavisi samo od igrača i klubova, a to je najveća razlika u odnosu na rad u klubu. Tamo zavisiš od igrača. Što imaš više igrača koji odgovaraju tvojoj filozofiji to znači da će uspesi biti bolji. Ako je i bila dilema da li sada ponovo uzeti ili nešto drugo raditi, od svih trenera sam dobio onako drugarsku podršku i želju i spremnost da svi zajedno.Ne možemo da se busamo da je reprezentacija najvažnija a kada treba da uradimo nešto onda nije najvažnija.

Foto: Starsportphoto

 

Nije oso samo moja reprezentacija. Treba da uvedemo rad, red i odgovornost. Voleo bih da deo odgovornosti preuzmu i oni koji kažu da je reprezentacija najvažnija, moja se ne dovodi u pitanje.

Da li će biti novi Indijanapolis?

- Knjigu sa davno napisao, sad moram da počnem novu!

13.28 - Nema više kulta reprezentacije, kako ga vratiti?

- Mislim da se ne radi o bilo kakvom kultu. Sve se menja pa i odnos pema svemu pa i prema reprezentaciji u čitavom svetu. Kada sam došao 87. u Nemačku niko nije želeo da igra za reprezentaciju. Nisu verovali da mogu da se ostvare neki ciljevi. Ne samo igrači, već i klubovi. To je bio proces koji je trajao. Imao sam veliku podršku i viziju. Sada sam u Srbiji i sada se isto postavlja pitanje, kult i tako dalje. Sve su to sportisti koji su došli do nivoa da mogu da igraju za reprezentaciju, a to znači da si postigao zato što si takmičar. Mislim da većina njih želi da bude u timu sa najboljima i da igra protiv najboljih, tu se ne postavlja pitanja. Neću da se bavim kultom reprezentacije, nego da stvaramo drugačiji odnos. Nego da igrači postanu bolji u reprezentaciji. Trudiću se da sprovedem takav proces.

Foto: Starsportphoto

 

13.23 - Dragan Tarlać

Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju. Košarkaška javnost je željno iščekivala da se košarka postavi na ovakve temelje. Zahvalnost Kariju i Saši.

Probleme sa mikrofonom Pešić je šaljivo prokomenarisao: Možda nam poturaju, možda ne žele da nas vide - što je izazvalo smeh kod svih prisutnih.

13.20 - Sada ću da živim u Srbiji i da radim na košarci i da dam ne sve od sebe nego i sebe. Siguran sam da će biti rezultata. Dobio sam podršku od porodice. Marko kada je čudo rekao mi je "šta čekaš, uzimaj to". Emotivan je, uvek je želeo da igra za Jugoslaviju, možda i Srbiju. Vera, moja supruga, rekla je da jedino nemamo olimpijsku medalju, pa sada imamo i tu šansu.

Foto: Starsportphoto

 

13.18 - Košarka treba da pripadne košarkašima. Oslonite se na nas više dajte nam podršku pa će biti više sreće i rezultata. Sve se menja pa moramo i mi malo, ovo je Srbija, nije Jugoslavija i u košarkšakom smislu. I meni će biti potrebno malo vremena i dogovoranje se produžilo, jer kada su me zvali novinari ja sam uvek govorio u savezu treba da bude profesionalni trener. I oni su bili profesioanlni, ali sada imate trenera koji će biti i na terenu, jer ako sam stalno van ove zgrade znači da sam u poslu i da radim. Malo sam duže razmišljao, bilo je ispitivanje javnosti, ali vidim da je bila zadovoljna, a kada su počeli da se javljaju kolege i treneri ispitivanje je bilo završeno.

13.14 - Kako ima predsednik ton a ja nemam? - našalio se selektor.

- Evo sad je dobro. Mi smo treneri ponekad malo glasni. Pozdravljam sve medije, drugare moje.. Predsednik je poželeo zdravlje, ja sam zdrav. Što se tiče sreće, trebaće svima, što više radimo, više sreće. Radujem se novom izazovu, što sam trener reprzenetcije, nije mi prvi put, imam neka iskustva, ali zaboravi iskustvo, baš nije kvalitet ako ne znaš da ga iskoristiš. Trudiću se da ga stavim u službu srpke košarke...Siguran sam da znam da ovi ljudi Saša predsednik i Dragan Tarlać, direktor reprezentacije, ne sumnjam da će mi dati podršku.. Mislim da smo se dobro našli, imamo bivše igrače...

13.13 - Gospodinu Pešići želim sve najbolje, zdravlja i sreću - rekao je kratko Danilović na početku konferencije.

12.45 - Na konferenciji će govoriti novi selektor Svetislav Pešić, kao i predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović.

12.39 - Dobro došli na tekstualni prenos konferencije za medije na kojoj će Svetislav Pešić biti predstavljen kao novi selektor muške reprezentacije Srbije u košarci.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija