• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.11.2021

11:34

SELEKTOR PEŠIĆ U METU! Menadžeri mi ne govore "Kari, ovog igrača ne znaš, ali dobar je"!

Starsportphoto

Košarka

SELEKTOR PEŠIĆ U METU! Menadžeri mi ne govore "Kari, ovog igrača ne znaš, ali dobar je"!

Podeli vest

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić obratio se javnosti pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Prvi meč je na programu sledećeg četvrtka (20.00) kada u Beogradu "Orlovi" čekaju Letonce, a u nedelju Olrovi igraju protiv Belgije u Monsu (15.00).

Očekivalo se da će se skratiti spisak za dve naredne utakmice, ali nije. Pre nedelju dana saopštio je spisak 24 igrača za koje smatra da zaslužuju poziv u tim, a tu se našlo čak osam iz elitnog takmičenja. Bili su tu Vasa Micić i Filip Petrušev iz Efesa, Ognjen Jaramaz iz Bajerna, Nemanja Nedović iz Panatinaikosa, Vanja Marinković iz Baskonije i tri igrača Zvezde – Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac i Aleksa Uskoković.

Selektor je na početnom spisku najviše igrača izabrao iz Partizana, pošto je uvrstio Radeta Zagorca, Balšu Koprivicu, Aleksu Avramovića, Nemanju Dangubića, Uroša Trifunovića i Alena Smailagića.

- Da li ste vi na adekvatan način našim navijačima i ljubiteljima košarke objasnili sistem takmičenja i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo? Ako niste, onda ću ja da razjasnim. Prvenstvo sveta je 2023. godine i da se za to prvenstvo sveta postoje "prozori", To su kvalifkacije, timovi su podeljeni po grupama. Mi smo u prvoj rundi u grupi sa Letonijom, Belgijom, a onda u februaru igramo sa Slovačkom. Treća runda je zadnja nedelja juna i onda prve tri reprezentacije formiraju grupu od šest i onda se ponovo nastavljaju kvalifikacije u zadnjoj nedelji avgusta, Posle toga je EP, ali to nije tema za danas. Onda je novembar vreme za drugu rundu kvalifikacija i u februaru završna runda u kojoj tri najbolje ekipe idu na SP - objasnio je selektor Srbije.

Foto: Starsportphoto

 

Očekivano, neće imati na raspolaganju igare iz Evrolige i NBA. Selektor je rekao da bi i on voleo kada bi svi najbolji igrači bili na okupu, ali da je to u ovom momentu objektivno nemoguće.

Mi bi svi voleli da u reprezentaciji igraju sva najpoznatija imena, da budu najbolji igrači, a da istovremeno budu i najmlađi igrači, Hteli bi da se igra atraktivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, da se bacaju lopte iza leđa, da na kraju bude zlatna medalja. Ali to nije kompatibilno - rekao je Pešić i nastavio: 

SPISAK IGRAČA


Na spisku kandidata nalaze se: Vasilije Micić - Efes, Filip Petrušev - Efes, Ognjen Jaramaz - Bajern Minhen, Jovan Novak - Fuenlabrada, Dušan Ristić - Fuenlabrada, Miloš Teodosić - Virtus Bolonja, Nikola Rebić - Miteldojčer, Nemanja Nedović - Panatinaikos, Vanja Marinković - Baskonija, Dragan Apić - Zjelona Gora, Dalibor Ilić - Igokea, Aleksa Radanov - Igokea, Balša Koprivica - Partizan, Aleksa Avramović - Partizan, Uroš Trifunović - Partizan, Nemanja Dangubić - Partizan, Rade Zagorac - Partizan, Alen Smailagić - Partizan, Aleksa Uskoković - Crvena zvezda, Ognjen Dobrić - Crvena zvezda, Dejan Davidovac - Crvena zvezda, Nikola Jović - Mega, Nikola Đurišić - Mega, Marko Jagodić Kuridža - Budućnost.

- S obzirom na to da mi ne možemo da računamo u ovim kvalifikacijama na igrače iz Evrolige, ne možemo da računamo na igrače iz NBA, to je tako kako je. Na kraju možda to nije tako i loše, pod uslovom da pobedimo. Ako ne pobedimo, onda ne valja ništa.

Foto: Starsportphoto

Selektor Srbije Svetislav Pešić

Dolaze svi igrači koji ne igru 25. i 26. novembra. 

- Sve igrače koje smo zvali svi su to prihvatili kao izazov. Prošlo je vreme kada su klubovi zvali mene i lobirali da igrači igraju u reprezentaciju. Ni agenti ne zovu! Niko nije zvao da kaže: "Slušaj Kari, ovog igrača ne znaš, ali dobar je". Ko jedino želi da igra za reperzentaciju to sam ja, savez i igrači. Ali oni ne odlučuju, igrači ne odlučuju. Tu ima i objektivnih razloga. Obavili smo razgovor sa svim našim kandidatima koji su u Evroligi. Ono što treba razjasniti je da se Evroliga igra 25. i 26. novembra. To što Evroliga još uvek nije promenila svoj kalendar to je jedna stavr. Ali vi imate situaciju da ni nacionalne lige neće da menjaju kalendar i da omoguće reprezentacijama da igraju - dodao je selektor.

Foto: Starsportphoto

 

- Postoji čak i želja među igračima da dođu odmah posle utakmica u nacionalni tim. Primera radi, 25. novembra Efes igra protiv Fenerbahčea, gde imamo dva-tri igrača. I sada mi treba da procenimo da li ćemo mi tu želju igrača da ispunjavamo u ovim uslovima ili ne. Pitanje je ima li uopšte smisla da, na primer, Micić i Petrušev posle teške utakmice, dolaze u Beograd, pa da idu dalje za Belgiju.

Foto: Starsportphoto

Miloš Teodosić

Selektor je razgovorao sa Milošem Teodosićem.

- Mi smo bili u poseti Teodosiću, hteo sam da ga ispoštujem, da ga pitam kakve su njegove želje, planovi, ambicije, moram da vam kažem da je to bio super razgovor. On je rekao da želi da igra dokle god selektor misli da treba da igra. Videćemo da li će igrati za klub, pa ćemo tek u ponedeljak znati da li će i ko nastupiti u prvoj utakmici sa Letonijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija