• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

21.02.2022

13:00

OČEKUJU ČUDO OD OBRADOVIĆA! Nikakva magija, ni Greg Popović ne može da sastavi igru! Legenda Partizana za Informer: Stranci nisu problem, nije bilo rešenja za crveno-bele!

Starsportphoto

Košarka

OČEKUJU ČUDO OD OBRADOVIĆA! Nikakva magija, ni Greg Popović ne može da sastavi igru! Legenda Partizana za Informer: Stranci nisu problem, nije bilo rešenja za crveno-bele!

Podeli vest

Nekadašnji igrač Partizana Goran Grbović posle finala Kupa Radivoja Koraća kaže da nije očekivao laku pobedu Zvezde, ali da Partizan ima mlad tim, te da sada čak ni Željko Obradović ne može da napravi čudo sa crno-belima

Crvena zvezda je 11. put u klupskoj istoriji osvojila nacionalni kup, a osmi put od 2002, od kada se to tamičenje zove Kup Radivoja Koraća. Drugi put ove sezone savladala je "večitog" rivala i pobedila u borbi za prvi trofej.

- Nisam očekivao laku pobedu, ali kada se igra ovakvo finale niko nema prenost. Ipak, kada analizirate tim, način na koji Zvezda igra, takmičenje koje igra, 75 odsto šansi bilo je na stani Zvezde. Igra dobro celu Evropligi, pet ili šest utakmicu su izgubili na jedan posed, da su dobili bili bi u plej-ofu. Partizan je mlada ekipa, da ne ponavljam floskule, ali zaista je tako, i ima tri igrača od prošle godine. Nikakva magija, ni Greg Popović ne može da sastavi igru. To je proces, navijači to ne razumeju, očekuju čudo od Obradovića. Čudo je samo što je došao. Šta će uraditi, to ćemo videti. Partizan je promenio stil igre, Željko vodi računa o elementima koji su važni za mlade igrače, da bi ih uveo u visoku košarku - kazao je za Informer Goran Grbović.

Foto: Starsportphoto

 

Legenda Partizana kaže bez dlake na jeziku da crno-beli nisu imali rešenje za Zvezdinu igru. 

- Zvezda je iskusno odigrala, posebno prvi period, koji je izuzetno važan u ovaksvim mečevima. U prvih pet minuta je Zvezda povela 10:0, Partizan posle pet minuta daje prvi koš. To je presudilo, uz iskustvo. Zvezda u momentima kada povede, jako dobro čuva rezultat, onda pojačava odbranu, to radi u Evroligi, imaju opstrukciju igre, igraju dugačak napad. Željko je prilagodio  strategiju mladim igračima, tera ih da puno trče i brzo završavaju napade. Zvezda sa svih pozicija može da pogodi trojku, a Radonjić daje akcenta na odbranu. Partizan u 50 odsto slučajeva nije imao rešenje kako da napadne Zvezdu, jer jako teško prenosi loptu. Nije bilo lakih poena, to Zvezda nikome ne da. Samo u nekim intervalima je Partizan odigrao dobro, dok je Zvezda 40 minuta igrala odlično. Kada igrate protiv takve ekipe, koja igra odbranu konstantno i ima male padove u napadu, vi ne možete da dobijete. Ne može niko da je dobije, Zvezdu teško pobeđuju i timovi koji su skuplji sa boljim igračima, čak i gube od njih. Kada Zvezda uđe u mod, kada iz dobrane prelazi u napad, radi to jako dobro. Partizan nije imao odgovor na takvu igru.

Foto: Starsportphoto

 

Grbović smatra da  poblem Partizana nije bio taj što igru crno-belih nose stranci.

- Nema to veze, stranci odlično znaju šta je derbi. Dugo svi igraju u Evropi, neki su već igrali derbi, znaju srpsku košarku, oni koji ne znaju se raspituju. Stvar je u tome da je jezgro Zvezdinog tima sastavljeno od domaćih igrača, Partizan ima samo tri igrača od prošle godine, ostali su došli.

Zvezda je blizu licence u Evroligi, Partizan pravio greške

Goran Grbović smatra da je Zvezda bliža trogodišnjol licenci u Evroligi od Partizana.

- Zvezda će aplicirati za trogodišnju licencu i blizu je toga. Partizan nije, ima male šanse, jer je napravio tri ili četiri greške u prošlosti što Evroliga neće oprostiti. Partizan je 2000. godine odbio trogodišnju licencu, pa je potom Peković 15 dana pre početka takmičenja odbio Evrokup i igrao FIBU, potom  sledi Ostojino odugovlačenje pre dve godine da li će igrati ili neće, pa je odlučio da igra Evrokup posle odlska Trinkijerija. Četvrto je poslovanje! Na mejlove Evrolige morate da odgovarate, što Partizan retko radi. Zvezdino poslovanje je drugačije, to je kompanija i to Evroliga jako poštuje. Zvezda je mnogi bliža toj licenci nego Partizan - kazao je Grbović.

 

 

 

Foto: Starsportphoto

 

Nije ni kotivacije nedostajlo crno-belima.

- Željko je najbolji motivator u Evropi, ume to da prenese, taj karakter derbija da usadi u temperament igrača. Nije to problem. Standardi koje ima Željko Obradović su jako visoki, nije bez razloga igrao 61 finale. Vrlo dobro zna šta radi, ali ovo je proces. Šta će biti iduće godine kada Partizan zaigra sa ovim igračima. To će biti potpuno druga ekipa. Partizna je na odličnom putu, ovo je možda i dobro, što je ovako izgubio. Ima još da se igra, Evrokup, ABA liga... Ali, ko sam ja analiziram poteze Željka Obradovića. Samo on zna kojim putem ide, lično mislim da je to put koji je malo sporiji, ali potpuno ispravan. 

Foto: Starsportphoto

 

Može Zvezde i do preostala dva trofeja, u ABA ligi i domaćem takmičenju.

- KSL za mene nije ozbiljno takmičenje, ako ne dođe do radikalnih promena u načini takmičenja ... Osvojite ligu i šta da radite posle toga, ništa. Nemate nikakvu satisfakciju. Mora mnogo da se poradi na takmičenju jer je ogroman potrošač budžetskog novca nizašta. Treba da služi za razvoj košarke u Srbiji, sada je beznačajno takmičenje, sada je košarka na nivou košarke u osnovnim i srednjim školama. Takođe, Zvezda ima 75 odsto šanse da osvoji ABA ligu, ali da ne zanemarima da imamo Partizan, FMP, Megu, Budućnost... ali nemaju kontinuitet igre kao Zvezda. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija