• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.03.2022

12:47

MLADIMA JE POTREBAN VETAR U LEĐA, A NAVIJAČI SU TO PREPOZNALI! Pešić OTVORENO o stanju u reprezentaciji Srbije!

Starsportphoto

Košarka

MLADIMA JE POTREBAN VETAR U LEĐA, A NAVIJAČI SU TO PREPOZNALI! Pešić OTVORENO o stanju u reprezentaciji Srbije!

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je plasman u drugu rundu kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo

Dve pobede protiv Slovačke i prvi cilj je ispunjen! Srbija je izborila plasman u drugu rundu kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo. Orlovi su izvojevali teške pobede protiv Slovaka, prethodno i protiv Letonije, a jedini poraz upisali su protiv Belgije u drugom kolu.

Budući da je zatvoren još jedan kvalifikacioni krug, selektor Srbije Svetislav Pešić se u razgovoru za KSS osvrnuo na sve što je pratilo dosadašnja okupljanja. 

– Kada se osvrnemo na prozore koji su za nama, tu govorimo o novembru i feburaru, možemo reći da s obzirom na sve okolnosti imamo više razloga za zadovoljstvo. Prvi cilj, a to je plasman u narednu rundu je ostvaren. Ipak, taj plasman sam po sebi ne znači mnogo jer se pobede iz međusobnih duela prenose u narednu rundu, gde se ukrštamo sa ozbiljnim protivnicima poput Grčke, Turske i Velike Britanije koja ume da bude vrlo nezgodna. Zbog toga je junski prozor veoma važan iako dolazi u dosta neugodnom momentu za igrače, neposredno po završetku klupske sezone kada će njihova potrošnja biti velika. Te utakmice protiv Letonije i Belgije će odrediti našu poziciju u novoformiranoj grupi od 6 timova iz koje će se samo 3 kvalifikovati za Svetsko prvenstvo – kaže na početku razgovora selektor Pešić.

Iskusni stručnjak ističe da, iako je ovo tek početak Olimpijskog ciklusa, vremena za gubljenje nema, a pored rezultata, stručni štab ima još neke ciljeve za naredni period. 

– Osim takmičarskog cilja, naša obaveza je da proširimo bazu igrača na koje možemo računati i da kroz utakmice proverimo ko su ti momci koji uslovno rečeno, dolaze. Mi smo u februaru imali specifičnu situaciju kada nam je od 24 kandidata za nacionalni tim, dan pred prvu utakmicu na raspolaganju bilo svega 11 igrača. Povrede, bolesti i kalendari različitih takmičenja nas pozivaju na oprez i govore da reprezentaciju ne čini ni 12 ni 24 igrača, već praktično svi oni na koje možemo u bilo kom trenutku računati. Mi smo i tokom novembra i tokom februara u reprezentaciji imali nekoliko mladih igrača, Koprivicu, Jovića, Đurišića i ostale koji su pokazali talenat i potencijal, i što je važnije, pokazali su potreban nivo želje i spremnosti da uče i stave se u službu nacionalnog tima. Veoma brzo će ponovo doći novembar i ponovo će ti momci koji su sada izneli veliki teret biti oslonac naše igre u utakmicama koje će donositi plasman na Svetsko prvenstvo. Kao što sam nekoliko puta do sada govorio, oni možda u ovom trenutku nisu najbolji igrači koje Srbija ima, ali im mi moramo pomoći da postanu najbolji. Kad kažem mi, mislim i na mene kao trenera i na starije saigrače i na publiku, medije i kompletnu javnost. U svakom trenutku, onih 12 igrača koji izađu na teren, to je najbolji tim koji mi u datom trenutku imamo. I tako se moramo prema našem timu odnositi - dodao je selektor Srbije.

Foto: Starsportphoto

Tokom poslednjih FIBA prozora publika je umela da prepozna mladost i podrži "novu" reprezentaciju Srbije što je bilo od velike važnosti za rezultat nacionalnog tima. 

- Jako je važno nekoliko puta naglasiti, kako bi navijači razumeli zašto je to važno. Mladim igračima više nego ostalima treba podrška. Njema treba podrška da bude ono što se od reprezentativca Srbije očekuje, da bude najbolji. Ako dođe i vidi da ga gleda 300 ljudi, on počne da sumnja u sebe i onu čuvenu priču da nije to to i da se čekaju neki drugi igrači. Ne, kada se igra utakmica, ti koji su u timu oni su tim i njima treba vetar u leđa. Videli ste koliko taj vetar u leđa znači kada se utakmica lomi. Mi ne možemo računati na faktor uigranosti i dobrog poznavanja među igračima. Ali itekako možemo i moramo računati na entuzijazam, želju i borbenost. A to je mnogo lakše pokazati kada imate vetar u leđa - objašnjava iskusni stručnjak, a potom dodaje da je saradnja sa klubovima od ogromne važnosti. 

- I FMP i Borac su nam tokom prethodnih kvalifikacionih prozora izašli u susret da odigramo test utakmice i što bolje se pripremimo. I ne samo to, mi smo sa klubovima u svakodnevnom kontaktu, razmenjujemo informacije o potencijalnim kandidatima i zajedno radimo na tome da reprezentacija uvek bude na najboljem mogućem nivou - podvukao je Svetislav Pešić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Zajedno za Srbiju bez barijera: Biljana Barošević razgovarala sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti
Društvo

Zajedno za Srbiju bez barijera: Biljana Barošević razgovarala sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević razgovarala je danas sa predstavnicima saveza Udruženja osoba sa invaliditetom o realizaciji zajedničkih aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

05.07.2024

14:11

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija