• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.04.2022

11:11

SRAMOTA, HRVATI I CRNOGORCI ODREĐUJU PRAVILA, A MI PLAĆAMO ABA LIGU! Grbović besan zbog Zlatibora, od iduće sezone šampion ABA ne ide u Evroligu!

Košarka

SRAMOTA, HRVATI I CRNOGORCI ODREĐUJU PRAVILA, A MI PLAĆAMO ABA LIGU! Grbović besan zbog Zlatibora, od iduće sezone šampion ABA ne ide u Evroligu!

Podeli vest

Legendarni košarkaš Partizan Goran Grbović kaže da je sramota, jer košarkaši Zlatibora, šampioni ABA 2 lige, ne idu direktno u elitno takmičenje

Košarkaši Zlatibora su posle trijumfa nad Heliosom iz Domžala, Borcem iz Banjaluke, na kraju MZT-om u velikom finalnom obračunu, zaslužili su da podignu trofej namenjen osvajaču ovog takmičenja.

Sramota je što Zlatibor ide u baraž

Ostaje "gorčina" jer Zlatiborci i pored titule još nemaju garantovano mesto u elitnom rangu takmičenja, već će morati da idu u baraž sa najslabije rangiranom srpskom ekipom iz ABA lige. Biće to ili Borac iz Čačka ili Mega, što će biti poznato nakon što budu odigrane odložene utakmice.

Razlog za to su pravila koja kažu da u ABA ligi može da učestvuje maksimalno pet predstavnika iz jedne zemlje, u ovom slučaju iz Srbije. Srbiju ove sezone predstavljaju Crvena zvezda, Partizan, FMP, Mega i Borac iz Čačka, što znači da Zlatibor pobedom neće ući direktno u ABA ligu, već to mora da učini na drugi način. 

 

Foto: Opština Čajetina

 

- Jesu takva pravila, ali najveća tragedija je što Srbija plaća ABA ligu, oko dva miliona evra. Dajemo veštačko disanje takmičenju, koje je na aparatima, skoro je umrlo. Umesto da se upravlja iz Beograda, kad već dajemo pare, uvek se upravlje iz Zagreba, odakle god već... Drugo, mi smo dozvolili da se naprave takve pravila. Da se ograniči broj klubova iz Srbije. Ne razumem. Bili su prvaci i igrali dobro i umesto da idu dalje... Nije mi jasno, to je smešno. Umesto da nagradiš taj klub, koji je finansirao to takmičenje, što nije jeftino, ti ga kažnjavaš. Ko? Rukovodstvo ABA lige - kazao je revoltirano za Informer Goran Gerbović i nastavio u istom tonu.

Foto: Starsportphoto

 

- Mislim da ABA liga ovakva kakva jeste, ako ne promenimo format, iluzorna, bespredmetno je igrati. Nemamo nikakve benefite. I ne tražimo, osim da  klubove koji žele da igraju, razvijamo na pravi način. Zamislite da svi klubovi kažu igraćemo nacionalno prvenstvo, nećemo ABA. Šta mislite koliko bi ta liga opstala? Partizan i Zvezda da izađu, ne bi postojala, ugasila bi se.  Smešna su takmičenja u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori... Mada, ni naš KLS nije najbolji, dok se ne promeni format. Ovo je sramota. Imaju pravo da kažu, "u redu, nećemo da igramo". Šta su dobili time što su šampioni. Ništa! Nagrađuju nekoga ko je mnogo lošiji, a šampiona praktično izbacujete iz lige. To je neverovatno! Ustvari, mole Boge da to ne budu još dva kluba iz Srbije jer se kosi sa pravilima koja su sami napravili. Možda misle da je to diskriminacija, a što ne kažu tako kada uzimaju novac od Srbije za ABA ligu. Kaznite klub koji razvija košarku, koji ima tradiciju, terate ga u baraž, iako je šampion. Ne mogu zbog pravila koji su napravili Hrvati i Cnogorci, za naše pare. 

Hrvati nam određuju pravila

Grbović ima loše vesti što se tiče takmičenja u ABA ligi.

- Mislim da se iz ABA lige iduće godine neće ići u Evroligu. Ona gubi smisao. Da održavamo na aparatima regionalnu košarku, nema potrebe to da radimo. Promeniće se i format Evrolige posebno posle sankcija ruskim klubovima. U ovom takmičenju koje nije posebno kvalitetno ima više stranaca nego domaćih igrača. U poslednih sedam, osam godina imate samo nekoliko domaćih igrača koji su napravili neku karijeru. Sve ostalo su stranci koji idu od jednog do drugog kluba i uzimaju mesto domaćim igračima. 

Foto: Insajder

 

 

Grbović očekuje reakciju srpskih klubova, pre svega Zvezde i Partizana.

- Tragedija je da mi koji plaćemo, a ne upravljamo ligom nego Hrvati i Crnogorci.  Zvezda i Partizan će morati da reaguju kao jedno telo u ovom takmičenju. Zbog srpske košarke pre svega. Zbog strateškog razvoja srpske košarke će morati da se slože i jedinstveno izađu sa stavom pred ABA ligu ili je vreme da se razilazimo. Moraće da imaju jedistven stav! To je trenutak preloma za našu košatku, ako ne bude jedistvenog stava naša košarka će vrlo brzo doći u situacija kada nećemo moći da se izvučemo.To će morati brzo da se reši, do fajnal-fora Evrolige u Beogradu.

Grbović smatra da nema smisla igrati ABA ligi ako neće voditi u Evroligu.

- Evrokup i Evroliga biraju klubove. Ako odluke da se iz ABA ne ide u Evroligu, možda ne ove godine ali iduće sigurno, šta će se desiti? Mi sada moramo da vodimo računa o tome, da pravimo platformu šta ako se iz ABA ne ide u Evroligu. Evrokup će vas birati i Zvezdu i Partizan, to je sigurno, i ako ne budu igrali ABA ligi, daće šansu da preko tog takmičenja idemo u Evroligu, kao što sad Partizan ima šansu - istakao je Grbović. 

Bonus video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 2 godine

PRAVILA SU SKROZ NEFER. PROFITIRAO JE MZT KOJI KAO DRUGI ULAZI U PRVU A ZLATIBOR KAO PRVAK MOŽE DA OSTANE U DRUGOJ. PROFITIRAO JE I SPLIT KOJI KAO PREDZADNJI OSTAJE U PRVOJ LIGI A MOŽE DA ISPADNE BORAC KOJI JE CELU SEZONU BIO BOLJI OD SPLITA. NIKAKVA LOGIKA I FER PLEJ.

Milojko

pre 2 godine

Sve se slažem,samo mi molim te reci koju tradiciju ima kk Zlatibor iz Cajetine?

Čarapan

pre 2 godine

Tako rade Srbi i nikada ne može da se nauče pameti niiiiiiikkkaaaaaddddaaaa

Dragan

pre 2 godine

Tako nam je bili i u SFRJ. Tamo gde mogu da nas iskoriste bili smo im dobri....Tako i sada. Sto nismo ligu pravili sa nekim drugim, sto se vezujemo opet sa njima. Ima i drugih. I po pravilu oni su uvek glavni.

Vuki

pre 2 godine

Zar nije Partizan glasao protiv ukidanja broja klubova iz jedne zemlje koji mogu da igraju ABA ligu?

Baki

pre 2 godine

Treba istupiti iz ABA lige !! Srpsko prvebstvo je jače i kvalitetnije !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija