• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.04.2022

08:57

KOLIKO ZARAĐUJE NAJPOZNATIJI MENADŽER U EVROPI? Ražnatović otkrio: Za pregovore uzmem 3, a za pronazalak kluba 6 odsto!

Košarka

KOLIKO ZARAĐUJE NAJPOZNATIJI MENADŽER U EVROPI? Ražnatović otkrio: Za pregovore uzmem 3, a za pronazalak kluba 6 odsto!

Podeli vest

Miodrag Miško Ražnatović je sinonim u regionu i Evropi za uspešnog sportskog menadžera

Miško Ražnatović je za podkast "Inkubator" govorio o Nikoli Jokiću i da li želi da igra za reprezentaciju Srbije, ali i o menadžerskom poslu.

Devedesetih godina prošlog veka se malo znalo o poslu agenta, niko nije imao iskustva. 

- Radio sam na instinkt. Procenio sam da bi bilo adekvatno za obe strane da dobijam pet procenata od ugovora. Klubovi tada ne plaćaju agente kao danas. Ne samo da nisu plaćali već su žarko želeli da ja nestanem. Pre mene, zapravo pre agenata, igrači su potpisivali sve i svašta. Zaista sam veliki zaljubljenik u advokaturu, voleo sam sudove, ali u košarci je mnogo lakše i jednostavnije. Tokom karijere u advokaturi branio sam pet ubistava, složićete se da je mnogo lakše sa sportski ugovorima baratati - kazao je Ražnatović i pričao o prvom potpisanom ugovoru: 

Foto: Starsportphoto

Miško Ražnatović i Nikola Jokić

- Nisam ni znao kako se ti ugovori zovu. Želeo sam da  lepo zvuči, pa sam osmislio  da je to ugovor o profesionalnom angažovanju sportiste. Tako se taj ugovor u Srbiji i danas zove. Kada dobijem neke ugovore sa kojima nisam imao ništa, a vidim terminologiju koju sam ja osmislio, puno mi je srce. U šali kažem da sam ja Vuk Karadžić košarkaških ugovora u Srbiji.

Ražnatović je otkrio i neke brojke, procente koje dobija od ugovora.

- Napravio sam dualizaciju plaćanja. Kada klub zove igrača i hoće da ga potpiše, ja mu kažem da ću zastupati njegove interese i od tog ugovora dobijem tri posto. Ako neki igrač nema klub i niko ga ne traži, a ja mu pronađem angažman, onda je to šest procenata. I jedno i drugo je prilično skromno, nije nešto što je opterećivalo igrače, svi su bili spremni da plate. Imao sam dosta uspeha i to je sve krenulo i sve je bilo mnogo jednostavnije.

Zastupa MVP NBA i Evrolige

Ražnatović kaže da se takmičio sa velikim agencijama iz Amerike.

- Nekada dođem do igrača, sve mu prezentujem, on oseća da treba da dođe kod mene, ali mu onda dođu iz velike agencije koja zastupa Majkla Džordana i ja to izgubim odmah. Međutim danas sam ja taj koji kaže igraču da dođe u agenciju koja zastupa MVP-a Evrolige i NBA lige. Naravno puno truda i rada je utrošeno da dođem do ovog nivoa.

Njegov najpoznatiji klijent u NBA je Nikola Jokić, ali kaže da je posao u Sjedinjenim Američkim Državama sveden na minimum. Na scenu stupaju neki drugi ljudi.

- U NBA ligi imam partnera sa kojim radim dve decenije. Moj spektar mogućnosti je sveden na minimum jer su ugovori standardizovani, mogu da se dogovore detalji, ali nije moguće da ja pregovorima obezbedim Nikoli Jokiću 100.000.000 po sezoni, to ne može u NBA ligi, tačno se znaju koliki su maksimalni ugovori. U teoriji, Vasi Miciću u Evropi mogu da napravim ugovor od 100.000.000 ili 200.000.000. Naravno, u teoriji, jer ekonomija diktira stvari u sportu.

Foto: AP/Photo

 

Pričao je poznati menadžer o prelasku Vasilisa Spanulisa iz Panatinaikosa u Olimpijakos. Bio je to transfer zbog kojeg Željko Obradović više ne razgovara sa legendarnim košarkašem.

- Kada je Spanulis krenuo iz Pantinaikosa u Olimpijakos, ja sam odmah znao da je to veliki problem, za sve pa i za mene. Takav prelazak je bio nezapamćen. Imao sam odličan odnos sa svima u Panatinaikosu, dve godine pre toga su osvojili Evroligu. Imao sam i odličan odnos sa trenerom  Željkom Obradovićem. Međutim, ja sam podržao svog igrača. Funkcionišem po sistemu da uvek kažem igraču istinu, čak i govorim sve najgore, jer ako se snađu u najlošijoj situaciji onda će sve biti lakše u nastavku. Za razliku od mojih kolega iz Amerike koji uvek imaju tu potrebu da govore igraču ono što želi da čuje. Uvek sam se borio za igrača da ne napravi grešku, mislim da sam dosta uspevao u tome.

Bonus video

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija