• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.05.2022

08:05

SELEKTOR PEŠIĆ PODVIKNUO: Pred Tokio smo mislili da treba da se pojavimo i drugi će da skinu gaće! Više nemamo ugled kao nekad

Starsportphoto

Košarka

SELEKTOR PEŠIĆ PODVIKNUO: Pred Tokio smo mislili da treba da se pojavimo i drugi će da skinu gaće! Više nemamo ugled kao nekad

Podeli vest

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, bez dlake na jeziku kaže da više nemamo ugled kao nekada

Evropsko prvenstvo igra se od 1. do 18. septembra i Srbija ima veliku šansu da konačno osvoji zlato. Ali, selektor Svetislav Pešić  tako ne razmišlja, nego upozorava, ako nešto ubrzo ne promenimo, neće biti rezultata. 

Srbija više nema uglad

- Evrobasket je za mene daleka budućnost, ali je jako važno takmičenje za brojne igrače. Imaćemo dovoljno vremena da se dobro spremimo, da dobrim programom kompenzujemo nedostatak dana za rad. Moj fokus su na kvalifikacijama za Mundobasket. Ne plašim se ničega, pa ću reći i ovo – ako se ne budemo menjali i ako nešto ne promenimo, neće biti rezultata. Ne znamo šta nas čeka u drugoj fazi gde nas čekaju Turska, Grčka i Velika Britanija. Mi smo sve osvojili po nekoliko puta, a otkako smo samostalna država nismo uzeli nijedno zlato. Tako smo mislili i za kvalifikacije za Tokio, mi samo treba da se pojavimo na terenu, drugi će da skinu gaće i to je to. Mi više nemamo ugled kakav smo imali nekad. Iako postoji individualni kvalitet, samo moramo malo bolje da se organizujemo i biće bolje - kazao je na televiziji N1 Svetislav Pešić.

Pešić smatra da moraju da se naprave korenite promene kako bismo nove zlatne generacije gledali u skorijoj budućnosti.

- Sve se menja, prioriteti, odnosi, sistemi i kalendari takmičenja, ne samo na nivou aktuelnog konflikta između FIBA i Evrolige. Rekao bih da je tako i na prostoru bivše Jugoslavije. Selekcija mladih igrača je presudna. Ko može da se bavi košarkom, a ko vrhunskom košarkom. Ima  mnogo onih koji žele da igraju košarku, ali ne i mnogo onih koji mogu da igraju vrhunsku košarku. Ono što se na našim prostorima nije promenilo je popularnost košarke. Dugo nisam bio u Srbiji, pa se svakodnevno informišem sa brojnim ljudima. Pričamo, razgovaramo, otkrivamo... Moje je da probam da našu košarku menjamo, da se prilagođavamo po modernim uslovima. Sistem takmičenja, sa aspekta trenerskog posla, može da bude selekcija igrača, razvoj igrača, primenjiva metodika treninga, čuvena jugloslovenska metodika po ćemu smo svuda poznati. Ali, bez adekvatnog sistema takmičenja, nema napretka i neće ga biti. To moramo da menjamo, da nam to bude rezervoar za razvoj igrača.

Foto: Starsportphoto

Svetislav Pešić zasukao rukave

Da proizvodimo igrače

Prisetio se selektor rada u Crvenoj zvezdi, zatim i dao predlog.

- Imao sam fantastično iskustvo sa igračima Crvene zvezde dok sam bio trener. Svaki dan proveden tamo bio je sjajan.  Imali smo dva reprezentativna prozora i ono što sam prošao sa tim fantastičnim momcima me jako čini srećnim. Da bih nekog motivisao, neko mora i mene da motiviše. Sada želim da napravimo nešto da proizvedemo što više igrača za Zvezdu i Partizan, da Mega, Borac i FMP igraju evropska takmičenja, a ne da nam igrači idu u Rumuniju i Mađarsku.

Košarkaška reprezentacija Srbije uskoro bi mogla da dobije trenažni centar.

- Pre neki dan me Saša Danilović obavestio da je Ministarstvo sporta obavestilo da trenažni centar treba ubrzo da počne da se gradi. Papiri su svi završeni, počeće gradnja u blizini Pionira. To je nešto što raduje sve nas koji smo u košarci.

 

Bonus video

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14