• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.08.2022

13:03

PEŠIĆ OTVORIO KARTE! Selektor NAJAVIO napad na medalju! Zašto je Jokić kao tambura i ko su FAVORITI na Evrobasketu! (VIDEO)

Starsportphoto©

Košarka

PEŠIĆ OTVORIO KARTE! Selektor NAJAVIO napad na medalju! Zašto je Jokić kao tambura i ko su FAVORITI na Evrobasketu! (VIDEO)

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se pred nastavak FIBA kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i predstojećeg Evrobasketa koji startuje prvog septembarskog dana, a baza Orlova za prvi deo priprema je Sportski centar FSS u Staroj Pazovi

Premijernom skupu odazvao se i najbolji igrač sveta i dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić, koji će biti najveći adut Orlova u predstojećim paklenim izazovima.

FENOMENALNI USLOVI U STAROJ PAZOVI

Na konferenciji za medije, novinarima se najpre obratio predsednik KSS Predrag Danilović:

Pre svega, da se zahvalim što ste došli u ovolikom broju. Razmišljamo o kvalifikacijama za Mundobasket, posle će sve ići svojim redom. Želeo bih da se zahvalim našim poslovnim partnerima, radnicima u Savezu koji su 24 sata u raspolaganju. Fenomenalne uslove su obezbedili i zahvaljujemo se i FSS - rekao je Danilović.

Na preliminarnom spisku selektora Pešića našli su se: Aleksa Avramović, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Nikola Jokić, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Alen Smailagić i Miloš Teodosić.

Foto: Starsportphoto

selektor Srbije Svetislav Pešić

SPREMNI SMO DA UZMEMO SUDBINU U RUKE

- Počeli smo pripreme. Došli smo u centar, imamo dobre uslove. Svi smo zajedno, a dugo nismo bili. Naravno da je prvi cilj da sve ove igrače integrišemo. Većina nije igrala nikada između sebe ili su igrali vrlo rano. Pored igračke, taktičke, integracije, veoma važno da budemo zajedno, da se družimo, razgovaramo. Ne samo o tome šta nas očekuje, već i o tome kako doći do ciljeva. Šta treba svaki pojedinačno da uradi. Na terenu će se sve videti, zato je teren mesto gde je najvažnije da se da maksimum. Uvek kažem "loše pripreme, loši rezulatati", a dobre pripreme zavise od nas. Učinak, zalaganje, to od nas zavisi. Rezultati, medalje, trofeji, to ne zavisi samo od nas. Ovde smo, tek je početak, radimo pre svega individualno jer po pravilima tek sutra možemo timski da treniramo. To je to - izjavio je selektor Pešić na početku izlaganja, a potom nastavio:

- Mnogo toga zavisi od nas, forma, zalaganje. Svaki od nas spreman je da uzme sudbinu u svoje ruke, a rezultati ne zavise od nas. Ovde smo na početku, radimo individualno, od sutra počinjemo timski da treniramo. Želja nam je da ovo vreme do 11. iskoristimo i upoznamo se dobro, da podelimo razmišljanja, čujemo šta igrači misle, posle toga ide putovanja i utakmice, programi su poznati. Posle toga selimo se u Prag, gde počinje Evropsko prvenstvo - napominje Svetislav Pešić.

Foto: Starsportphoto

 

Srpske košarkaše već 17. avgusta čeka prijateljski meč sa selekcijom Slovenije u Ljubljani (Stožice, 20.15). Posle toga sledi učešće na "Superkupu 2022", koji se održava u nemačkom Hamburgu od 19. do 20. avgusta.

Orlovi prvog dana igraju protiv Italije od 18 časova, dok se kasnije sastaju Nemačka i Češka (20.30). Pobednici ovih mečeva se sutradan sastaju u finalu, koje je na programu od 18.30, dok će poraženi igrati meč za 3. mesto (16).

Selektor Pešić je nastavio u istom tonu:

- Iza nas je zahtevna sezona, naravno da svi, ne samo mi, već i druge ekipe koje igraju kvalifikacije i EP, i oni imaju pravo na godišnji odmor. Trudili smo se da u razgovorima sa igračima podignemo svest i odgovnornost, da koliko je moguće da vreme sa porodicom provedu spremajući se, kako bi došli u optimalnom stanju. Neko se više potrudio, neko manje, ali dobro... Tu smo mi da ih spremimo. Najvažnije su fizičke pripreme kako bismo izbegli iznenađenja, povrede... Zato imamo fizioterapeute, medicinski tim, zato smo došli ovde gde imamo sve. Ovo je centar gde ima apsolutno sve. Verujem da ćemo ove uslove iskoristiti maksimalno. Biće, što kaže španski trener, "strašno volim početak priprema, onda nemam nikakvih problema... a onda počinju da se donose odluke, ko kosi, ko vodu nosi. Počinju da se igraju utakmice...". Ali tako je svake godine, idemo korak po korak. Kada imaš ciljeve onda si spreman da daš dodatan napor, da se što pre skupimo zajedno i da budemo ekipa.

Utakmica sa Grčkom igra se u Štark areni, a prodaja karata počinje dve nedelje pre ovog meča.

- Grčka po meni spada među prve favorite za osvajanje medalje na EP, igramo kod nas, nadamo se da ćemo dobiti tu utakmicu. Prerano je da pravimo neke planove, prvo da ove ispunimo do kraja i da budemo spremni za kvalifikacione utakmice.

TANDEM NIJE DOBIO DOZVOLU

Selektor se obradovao činjenici da računa na sve raspoložive snage.

- Radujemo se što je većina tu. Koprivica i Simanić su bolesni, nadamo se da će se za dan-dva priključiti, Jović (prim.aut Nikola) i Pokuševski (prim.aut Aleksej) - za njih nismo dobili dozvolu. Oni od njih traže da budu tamo u avgustu, verovatno se bore za mesto u ekipi. Ovo ostalo je, imamo iskustva, to su odlični momci, nismo se prikazali u sjajjnom svetlu što se tiče rezultata, ali ti momci koji su napravili taj program... želim da ih podržim, ne samo da su došli, nego su radili najbolje što su mogli. Dosta njih će dobiti šansu, oni treba da budu ono što ekipu čini ekipa. Ekipu ne čini najboljih 12 košarkaša, već oni koji se najbolje slažu. O zvezdama ne pričamo, zvezde su na terenu i tamo će se sve videti - dodaje selektor Srbije.

Na pitanje da li će biti teže u Areni protiv Grčke ili Istanbulu protiv Turske, selektor kaže:

- O utakmici sa Grčkom i Turskom ćemo pričati. Ne bih davao ocene i procene. Ima vremena, svaka utakmica je drugačija i svaka je izazovna. Grčka pripada prvoj grupi favorita, biće to dve izazovne utakmice. I jedni i drugi su u dobrom sastavu. Biće čvrtste i jake utakmice, motivirajuće, da u njima vidimo gde stojimo kada je u pitanju evropska košarka, kakav nam je renking pred EP.

DANILOVIĆ: Bilo bi pogubno...

Nadovezao se predsednik Danilović na očekivanja:

- Bilo bi pogubno za sve kada bismo Pešić i ja imali drugačiji pogled na bitne stvari. Bitno je da se pripremimo, da se ne ponavljam. Tako ja razmišljam, predviđati sa kojom medaljom bismo bili zadovoljni... Mi smo jedinka i bilo bi amaterski sa moje strane, to su sve dobre ekipe, sa odličnim igračima. Idemo korak po korak. Na kraju ćemo da sumiramo da li smo zadovoljni ili nismo - istakao je Predrag Danilović, a potom prokomentarisao sjajne rezultate mlađih kategorija:

- Ti momci su napredovali i niko ne može da kaže da nisu. Sigurno bi bili bolji da su klubovi nekima dozvolili da igraju, ali sigurno sam zadovoljan. Govorim odavno da medalja tu izostane kao što je bilo pre mene i što će biti posle mene. Imamo odlične klince i vrlo dobre trenere koji rade sa njima. Ali džaba ako ti klinci igraju, ako posle dođu gde treba da igraju, pa ne igraju. Imali smo slučaj ranijih godina da se izgubi generacija, uvek je bilo da klubovi drže reprezentaciju, kad hoće uvek može da se nađe mesto i uvek mogu da igraju ti igrači.

Foto: Starsportphoto

predsednik KSS Predrag Danilović

OVO SU PEŠIĆEVI FAVORITI

Utakmica sa Crnom Gorom je 13. avgusta, a selektor se osvrnuo ko je favorit na Evrobasketu:

- Iz ove perspektive videćemo. Francuska, Španija i Grčka su po meni glavni, ima tu Nemačka će biti kompletna, imamo vremena, često se menjaju stvari, povrede dolaze, jedna od njih može da poremeti planove. Dolazi nam ponovo korona, to sve može da poremeti. Italija će biti kompletna, Turska u svakom slučaju, uvek je EP zahtevno, igra se svaki drugi dan. Kako su kvalifikacione utakmice, četvrtfinale, polufinale, brzo se završi za nekog favorita - veli Pešić.

Selektor se osvrnuo i na "prozore" koje čekaju reprezentativce na jesen:

- Svakome su ključni prozori na jesen. Evroliga je u tranziciji donošenja odluka, da li će biti novi menadžment... Da sačekamo malo. FIBA isto čeka da vidi ko će voditi Evroligu. Mislim da nema dileme kakav je stav trenerske organizacije, ali to nažalost ne zavisi od nas, niti od KSS ili drugih zemalja.

Pešić je istakao da ima viziju za budućnost.

- Imam viziju kako bi trebalo da igramo, vizija postoji. Ali ko će sada tu da bude od velike uloge, to je proces koji traje.

TROŠKOVI - NULA

Predsednik KSS je otkrio koliki su troškovi priprema?

- Koliki su troškovi? Nula! Ništa ne plaćamo, a kada bismo plaćali, to je oko 30-40 hiljada evra. Ne plaćamo ništa i hvala FSS-u. Da smo bili na Kopaoniku ili nekom drugom mestu, morali bismo to da platimo. Osim ako me nisu slagali iz Fudbalskog saveza, a verujem da nisu - kroz smeh kaže Danilović.

Iskusni strateg Orlova se osvrnuo na treninge Nikole Jokića, najvećeg aduta Srbije u borbi za odličje na Evrobasketu:

- Jokić je došao dosta dobro pripremljen. Najvažnije je da on, ne samo on, ali kada pitate za njega, da bude u dobrom fizičkom stanju. On je kao tambura, vreteno, on je došao dobro iz Amerike, fizički je spreman, raduje se što je sa reprezentacijom. To se vidi na svakom treningu, na svakom mom privatnom druženju sa igračima, oni se raduju što je tu - ističe Pešić i nastavlja da hvali asa Denvera:

Foto: Starsportphoto

selektor Orlova Pešić i prvi čovek srpske košarke Predrag Danilović

- Situacija sa Jokićem je povoljna, ostaje posle treninga, zadnji izlazi, prvi dolazi. Za njega je ova situacija... Malo se promenila igra, različiti su koševi, dimenzije, tri poena, igralište, u NBA imamo ilegalnu odbranu, ovde je reket dosta pun. On je već nekoliko godina u NBA, naravno da mu treba da se adaptira i na način igranja u Evropi, ali ako imaš znanje brže se prilagođavaš, a njemu znanje ne manjka - izjavio je selektor o dvostrukom uzastopnom MVP-ju NBA lige, a potom nastavio:

- Mi kada govorimo, govorimo ne samo o napadu, nego o odbrani. Mi koji smo zaduženi da pripremimo ekipu. Razgovaram puno sa njim, važno mi je da se što pre prilagodi i prihvati, na koji način može da doprinese u napadu, na koju u odbrani. Njegova pozicija je poznata. Ne želimo da menjamo te dobre navike - zaključio je srpski selektor Svetislav Pešić.

Srbija je, podsetimo, na predstojećem Evrobasketu smeštena u grupu "D", zajedno sa selekcijama domaćina Češke, Izraela, Finske, Poljske i Holandije. Prvi meč Pešićevi izabranici igraju protiv Holanđana.

Tako će selektor Pešić već na Superkupu u Nemačkoj imati priliku da se uveri u kvalitete Knedlički, koje su smeštene sa našim košarkašima u istu grupu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija