• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodan Stošić

02.09.2022

13:25

REBRAČA BEZ DLAKE NA JEZIKU! Nismo FAVORITI, ali nismo bili ni 98. godine! Legendarni as o ŠANSAMA Pešićevih Orlova, BRISANJU Tea, koga IZBEĆI...

Košarka

REBRAČA BEZ DLAKE NA JEZIKU! Nismo FAVORITI, ali nismo bili ni 98. godine! Legendarni as o ŠANSAMA Pešićevih Orlova, BRISANJU Tea, koga IZBEĆI...

Podeli vest

Zna Željko Rebrača kako izgleda osvajati najsjajnija odličja na najvećim košarkaškim takmičenjima. Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je dvostruki uzastopni prvak Evrope, kada su Plavi pokorili Atinu 1995, a potom i dve godine kasnije Barselonu

Njegovo treće osvojeno zlato bilo je na Svetskom prvenstvu 1998. ponovo u prestonici Grčke, koja će i ovog leta biti među najvećim rivalima Srbiji u borbi na tron, koji nacija čeka pune dve decenije!

BOGDAN NAM MNOGO NEDOSTAJE

Pred start Pešićevog tima na Evropskom prvenstvu u Pragu, nekadašnji centar Partizana, Benetona, Panatinaikosa i Valensije, sa NBA karijerom u dresovima Detroita, Atlantei LA Klipersa, izneo je svoja očekivanja.

- Imamo i realna i nerealna očekivanja. Ona su prema našoj reprezentaciji uvek velika, uvek je to borba za medalju. Da li smo u ovom momentu najbolja reprezentacija? Ne bih u tom pravcu da idem, jer mi nismo kompletni. Fali nam jedan od naših najboljih igrača Bogdan Bogdanović i opet da je naša selekcija kompletna, tu su moćna Grčka koju smo dobili jednom, Francuska, iako su izgubili od Bosne, Španija... – rekao je Željko Rebrača na početku razgovora za “Informer”.

Foto: Starsportphoto

Željko Rebrača

NEMA RAZLOGA ZA STRAH

Proslavljeni as smatra da Orlovi ne trebaju da se plaše od imena poput najvećih asova koja stižu iz NBA:

- To po imenima, to što piše ko i šta igra, ne zavisi ništa, sem do hemije koju reprezentacija pokazuje u datom momentu. Tu se pokazalo i sa nama 2005. godine. Sve je izgledalo odlično, a nismo uradili ništa. Tako da bih više komentarisao o igri u datom momentu kako ta reprezentacija igra. Da su ta imena velika na papiru, ali to nema važnost na delu – kaže Rebrača i nastavlja:

- Pokazali smo da možemo da se nosimo sa Grcima, pored Janisa koji igra košarku na tom vrhunskom nivou, ali mislim da Jokić mnogo daje više reprezentaciji, jer je čini boljom. Janis je tu više individualno, priča za sebe. Jeste da on razbija svaku odbranu, ali drugi igrači su u tom momentu “zaustavljeni”.

ATINA I 1998. GODINA

Legendarni reprezentativac veruje da je napravljena dobra uvertira, u kojoj je osvojen Superkup u Hamburgu, kada su pobeđeni Heleni, potom i Turci u kvalifikacijama za Mundobasket.

- Ima materijala uvek za medalju, to se pokazalo kroz istoriju da su, na načine na koje smo osvajali medalje. Uvek se vraćam na 1998. godinu, iz razloga jer niko nije u tom trenutku očekivao medalju, pa smo to uradili. Igrač kada dođe na takva takmičenja, tu mu je momenat da se dokaže i da se pokaže koliko vredi, jer ti momenti su bitni za svakog u karijeri. Da bude deo tima, odigra odličnu košarku i potvrdi pravu sliku sebe. Ako osvojiš, ideš na neki novi nivo, vrediš više i kao sportista i kao lider. Ti veliki događaji služe da se pokažeš gde si.

Foto: HIT dodatak/informer

reprezenacija Jugoslavije na pobedničkom postolju u Atini

TRIO U BLAGOJ PREDNOSTI

Aktuelni predsednik novosadske Vojvodine priželjkuje da će se u Berlinu slušati “Bože pravde”:

- Imamo priliku. Neću da se bavim prognozama, dokle možemo da dođemo. Imamo mogućnost i potencijal da to uradimo, ali ne bi nas stavljao kao prvog favorita, jer smatram da su tu Španija, Francuska i Grčka za nijansu nešto ispred nas u datom momentu. To je, međutim, možda i bolja pozicija za nas, videćemo kako krene, u kakvoj će formi ko da dođe. Pokazali smo da možemo i imamo sva prava da se nadamo zlatnoj medalji.

Rebrača ne bira protivnike, tako je činio i u igračkim danima:

- Kada se ide do zlata, više se ne gleda ko je na tvom putu. Sve mora da se pobeđuje, nema lakih i teških protivnika, svi su isti i moraju da izgube od tebe. Ne možemo da izaberemo najlakši mogući put do zlata, čim si došao na EP i želiš da budeš prvak Evrope, moraš sve da dobiješ, nema kalkulacije. Ako neko pikira da se kvalifikuje u četvrtfinale ili slično, pa ajde da gledamo koji ćemo da budemo, ali ukoliko želiš da budeš šampion, nema biranja. I onda se ponosiš time.

Foto: Starsportphoto

Legendarni as veruje da će Srbija prekinuti post od dve decenije

JOKIĆ JE VEĆ HEROJ

Cela nacija očekuje da će Jokić povesti Orlove do zlata i postati heroj Srbije?

- Videćemo, svako prvenstvo donosi nekog novog heroja, uvek može neko od koga najmanje očekujete da zablista. To su turnirska takmičenja, neko će ući u stravičnu formu i odigra fenomenalno. Tu možemo očekivati na neki način iznenađenje. Od Jokića se unapred očekuju odlične igre, on sam po sebi je dvostruki MVP u NBA, videli smo koje su njegove mogućnosti i potencijali. Može da učini utakmicu neverovatnom i za oko i takmičarski, kakogod. Svi to očekujemo od njega, ali on će videti u datom momentu šta je najbolje za tim. Ne treba očekivati od njega da daje 30-40 poena i ima 15 skokova, to je lepo, ali bitno je da on bude glavni šraf gde će da raspodeli i da svi odigraju odlično. Nama treba tim na najvećim mečevima, a Jokić dal će biti junak... On je već heroj u glavama klinaca, koji ga obožavaju. Prelepo ga gledati i treba podržavati takve sportiste, fenomenalan je – hvali Željko prvu zvezdu Evrobasketa, pa nastavlja u istom tonu:

- Igra na svim pozicijama, unikatan je sam po sebi poseban, ima posebnu vrednost. Nismo to viđali na košarkaškim terenima. Nešto ranije od Ćosića, Sabonisa... On je sve to nadogradio i postao svestran, dominantan vizijom terena. Nikola vidi sekundu pre svih drugih, postavlja ekipu, zna košarku, neviđeno inteligentan, njega ne možeš da braniš, ako ga udvojiš, dodaće loptu. Šutnuće za tri, čovek može sve da radi na parketu.

O IZOSTANKU TEODOSIĆA...

Nije propustio Rebrača ni da prokomentariše izostavljanje Miloša Teodosića sa selektorovog spiska.

- Pešić 40 godina radi u košarci, osvojio je sve sa svima. On ima svoj sistem i drži se toga, to je za maksimalno poštovanje. Ja poštujem to, Kari vidi tim na određen način, gura to i moramo da mu skinemo kapu. Ne možemo da sudimo da li je ispravno ili ne, on vidi, on je trener. Nekad smo mi (prim.aut navijači) bahati u ponašanju i podaštavamo odluke vrhunskih trenera poput njega, Obradovića, pokojnog Dude i drugih. To će se kasnije analizirati, da li je Teodosić došao poluspreman ili kako već, neću da ulazim u to.

Foto: Starsportphoto

Rebrača bi voleo da je u ovoj selekciji ostao Miloš Teodosić

ZNA KARI ŠTA RADI

Ne krije da bi rado video MVP-ja poslednjeg izdanja Evrokupa u ekipi:

- Da li bih voleo da vidim Tea u timu? Apsolutno i uvek, jer to je neosporno pitanje. Kako je video Pešić, to je njegova stvar, treba da poštujemo to i da ga podržimo u svemu. Na kraju kad se završi prvenstvo, ako, ne daj Bože, prođemo loše, verovatno će biti kritike, ali ne treba da ulazimo šta bi bilo kad bi bilo. To se još nije desilo, treba da živimo u sadašnjosti i u momentu, tim je igrao dobro protiv Grčke, dobili su, idemo dalje. Pešić zna šta radi.

I NIKOLA MOŽE NA PLEJA

Srbija je u prethodnom periodu imala muke sa organizatorima igre, pošto su do sada povrede doživeli Aleksa Avramović i Vasa Micić u duelu sa Grcima.

- Jeste bila specifična situacija. Kada gledam sa moje pozicije, ja bih želeo Tea u timu, čak i sa klupe, neka odigra bar deset minuta. E sad, ja ne mogu da uđem u to šta je suština. Da li je Teodosić hteo da igra, ili je bio nespreman pa je Pešić odlučio da ne vidi njega i ima bolje igrače na toj poziciji, kako je obrazloženo. Mnogi se ne slažu sa tim, imaju pravu, i meni nije bilo pravo u nekom momentu, ali to će Pešić opravdati na narednim utakmicama. Treba da zaboravimo na tu temu i razmišljamo o prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu. Samo treba podršku ovim momcima što će nas predstavljati. I Jokić može da organizuje igru, pokazao je to milion puta u dresu Denvera, zato ne treba dizati frku oko toga.

Foto: Starsportphoto

Nekadašnji centar Partizana upozorava da su sve selekcije na EP jake

ŠTO DALJE OD ŠPANACA

Od protivnika koji nam “ne leže” na velikim takmičenjima, izdvaja sledeće:

- U poslednje vreme možda Španci, u nekom delu i Francuzi. U nekim momentima smo ih i dobijali, Crvena furija igra dosta agresivno, videli smo da je Bosna dobila Trikolore, svako može da iznenadi. Španija je dosta oslabljena neigranjem Ljulja... Moje viđenje je da sve zavisi od trenutne forme igrača u kojoj dođe na Prvenstvo. Da li je ko od njih pikirao formu... Turnir je kratkog takmičenja, nekad tu vrhunski igrači ne odigraju na svom nivou, što se od njih očekuje.

Na EP će nastupiti mnogo NBA zvezda, ko će ga obeležiti?

- Slovenci igraju odličnu košarku i uz Dončića mogu da dobiju bilo koga. Mi smo njih zaboravili, Luka igra celo leto, posvetio se sebi i reprezentaciji, treba obratiti na njih pažnju. Adetokumbo je zver, monstrum, igra brutalno u svakom meču, posvećen radu, može 50 poena da utrpa bez problema. Videćemo kad dođu, da li će neko folirati i odmarati ili će davati maksimum od početka do kraja. I naravno Jokić.

NEMA LAKIH PROTIVNIKA

Koliko je dobro što krećemo iz “lake” grupe, nema “zvučne” selekcije sem domaćina Češke?

- Nisu to slabe selekcije. Nama je dobro što igramo ove kvalifikacije, igrali smo turnir u Nemačkoj, pa sada sa Grcima, znači zbog samopouzdanja, dobili smo i Turke, time dobijamo stimulans za građenje igre sa jakim protivnicima. Sa Holandijom, Češkom i ostalima nema opuštanja, domaćin ima sjajne pojedince. Svi danas igraju košarku, nažalost, osetili smo to protiv Belgije. Treba da smo skoncentrisani, naizgled su lake grupe, ali uvek može da dođe do iznenađenja, moramo da prođemo grupu, jer svi očekujemo medalju, međutim, i prvu fazu takmičenja valja preskočiti – istakao je Željko Rebrača u razgvoru za naš portal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija