• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2022

13:22

HRVAT MILIČIĆ NAPADA SRBIJU NA EP! Bežao je na Kosovo, postao selektor Poljske, a otkrio od koga je dobio prve patike!

Reuters

Košarka

HRVAT MILIČIĆ NAPADA SRBIJU NA EP! Bežao je na Kosovo, postao selektor Poljske, a otkrio od koga je dobio prve patike!

Podeli vest

Najbolji košarkaši Srbije će posle četiri pobede u grupi ove večeri odmeriti snage sa Poljskom (21, RTS1,

Selektor Poljske Igor Miličić progovorio je o Srbiji, Poljskoj, narednom meču, eliminacionoj fazi u Berlinu, ali i o svojoj karijeri od Jugoplastike do Kosova. 

- Generalno za našu ekipu i za igrače je jak težak tempo. Nemamo širinu rostera takvu da možemo da delimo minute kao recimo reprezentacija Srbije. Mi nemamo taj komoditet da to možemo sebi da priuštimo. Zbog toga je jako, jako teško za igrače da naprave tu regeneraciju koja im je preko potrebna. Tu su od nas trenera važniji fizioterapeuti koji treba da ih opuste, odmore, izmasiraju za sledeći dan. Još jedan problem je kad su igrači malo stariji onda teže podnose te napore iz dana u dan. Da je bar dan odmora pa je bar malo lakše, ovako je jako, jako teško- otkrio je Igor Miličić u intervjuu za Mondo.

Foto: Reuters

 


Pred meč sa izabranicima Svetislava Pešića lider ovog tima Ej Džej Sloter je istakao da će mladim igračima Poljske meč sa Srbijom biti dragoceno iskustvo, a Miličić je na jednoj konferenciji kazao da će "na ovom prvenstvu mnogi od njih od dečaka postati muškarci". 

- Tako je, mi imamo mladu ekipu, igrače koji nikada nisu bili u ovakvim situacijama. Nisu bili u situacijama da nose rezultat, da su odgovorni za rezultat, pogotovo ne na ovakvom nivou. Svaki minut proveden na parketu protiv takvih ekipa kao što je Srbija, u jednom takvom pritisku vratiće im se deset puta. To je iskustvo koje dobijaju i zbog toga će neki koji iskoriste tu šansu na pravi način postati bolji igrači. Definitivno je dobro što igramo posle dana odmora i znamo koga imamo protiv sebe. To su najbolji igrači na svetu, najbolji igrači u Evropi i apsolutno nemamo tu presing i presiju po tom pitanju. Pritisak je definitivno na Srbiji, ali pritisak se završava sa prvim podbacivanjem.Mi imamo najveći izazov da se suprotstavimo timu koji igra vrhunsku košarku i mislim da odavno Srbija nije igrala tako dobro i kolektivno kao na ovom Eurobasketu. Za nas je veliki izazov da se suprotstavimo, da vidimo koliko možemo, da pokušamo da budemo što duže u utakmici, a eventualno napraviti neko iznenađenje bilo bi ravno čudu - kaže hrvatski stručnjak Miličić.

Foto: Peđa Milosavljević

 

Objasnio je i šta ga impresionira u igri Srbije.

- Deljenje lopte. Toliku nesebičnost koju ima ta ekipa, to je neverovatno. Koliko talenta da se stvori prednost i posle da se iz te prednosti napravi dodatnim pasom dodatna prednost, to je nešto što deli Srbiju od svih ostalih ekipa na ovom prvenstvuSada Srbija definitivno igra košarku gde je svaki igrač eksponiran, svaki daje ono što je potrebno i zato je Srbija toliko jaka. Šta će biti kada dođe borba za medalju, tada se pokazuju te neke karakteristike koje su dodatne osim kvaliteta tima i individualnog kvalieta.

On kaže da je Poljska zapravo zemlja košarke!

- Popularna je i odbojka i rukomet, ali košarka ide prema gore. Dvorane su dobre, sve više i više ima ekipa koje se dižu. Liga će ove godine biti još više ujednačena. Budžeti su solidni, stranci su dobri, jako jedna zanimljiva i taktički zahtevna liga. Košarka definitivno ide gore, a od nas kao reprezentacije nekad ima nerealnih očekivanja. Ali mi radimo svoje i pokušaćemo da uradimo najbolje što možemo - pručuje Miličić čija je karijera počela sredinom devedesetih u Splitu.

Foto: Reuters

 

- Ja sam u Split došao kao 14-godišnjak, u momentu kada je Jugoplastika bila prvak Evrope, To je bio tačno taj poslednji period. U suštini sam se i ja skidao u svlačionici iz koje su izlazili Kukoč, Rađa, Perasović, Pavićević, mi smo posle njih išli tamo. Čak su prve patike koje sam dobio bile patike koje je ostavio Zoran Sretenović. Ja i on smo bili ista pozicija, samo što je on bio jedan od najboljih plejmejkera Evrope, a ja sam bio junior. Imam sliku tih uspeha i tih ljudi koji su pisali istoriju -  ispričao nam je selektor Poljske.

Upitan je i odakle na Kosovu nakon Jugoplastike, Nemačke, Poljske i Grčke u Trepči!?

- Pao sam na doping kontroli u Grčkoj i Kosovo tad nije bilo pod FIBA tako da sam mogao da samo tako da ostanem u košarci i tih nekih sedam, osam meseci sam igrao tamo da prehranim porodicu.Tako je ispalo, život me je tako odveo- objasnio nam je Miličić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija