• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer.rs

11.09.2022

16:20 >> 20:02

TRAGEDIJA SRPSKE KOŠARKE U BERLINU! Rafal Italijana ELIMINISAO Orlove sa Evrobasketa! (FOTO)

Pedja Milosavljević

Košarka

TRAGEDIJA SRPSKE KOŠARKE U BERLINU! Rafal Italijana ELIMINISAO Orlove sa Evrobasketa! (FOTO)

Podeli vest

Košarkaši Srbije eliminisani su u osmini finala Evrobasketa pošto su poraženi od Italije sa 86:94 u Mercedes Benz Areni u Berlinu

Delovalo je kao bajka, a završava se kao pravi horor! Košarkaši Srbije eliminisani su u osmini finala Evrobasketa pošto je Italija uspela da dođe do velikog preokreta i savlada Orlove sa 86:94 (28:20, 23:25, 17:21, 18:28) u prepunoj Mercedes Benz Areni u Berlinu. 

Posle grupne faze Orlovi su najavljeni kao prvi favoriti za titulum, ali žreb nije išao na ruku Srbiji. Dobili su izabranici Svetislava Pešića najtežeg mogućeg rivala, a borbeni momci Đanmarka Poceka su rafalnom paljbom na startu četvrte četvrtine stigli do preokreta, potom i 12 poena prednosti kada je pitanje pobednika bilo rešeno. 

Foto: Pedja Milosavljević

Prelomni momenat dogodio se sredinom treće četvrtine. Selektor Italijana Đanmarko Poceko isključen je nakon druge tehničke greške, a harizmatnični stručnjak znao je kako da motiviše svoje momke i iz loše situacije izvuče maksimum. Otišao je Poceko uplakan sa parketa, upalilo je to Marka Spisua, Simone Fontekija i Ahilea Polonaru koji su "kišom trojki" doneli ogromnu prednost Azurima. 

I pre nego što je utakmica između Srbije i Italije počela, bilo je jasno da će Orlovi morati da zaustave šut našeg rivala. Označen je Simone Fontekio kao "glavna pretnja" za odbranu, izabranici Svetislava Pešića uspešno su zaustavili šutera Jute Džeza, ali je to otvorilo prostora za Nikolu Melija. Kapiten Azura je igrao "peticu", Nikola Jokić je imao mnogo problema da ga isprati te je as Armanija bio najefikasiji u taboru Italije na poluvremenu sa 13 poena. 

Neposredno pred odlazak na odmor raspucao se i Simone Fontekio na čijim krilima je Italija uspela sa smanji zaostatak sa 14 na tri poena. Ipak, posle tajm-auta Svetislava Pešića loptu je u svoje ruke uzeo Vasilije Micić koji je vezao sedam poena, te su Orlovi na odmor otišli sa šest poena prednosti. 

Foto: Pedja Milosavljević

Italijani su odlično otvorili utakmicu, poveli sa 7:4, ali je usledila serija Srbije. Vanja Marinković je vezao dve trojke, a potom je Nikola Jokić počeo da dominira na obe strane terena. MVP NBA lige je poluvreme završio sa 19 poena, sedam skokova i jednom asistencijom. Srbija je delovala izuzetno tokom 16 minuta, a blagi pad u neposredno pred odlaska na odmor vratila je Azure u igru najviše zahvaljujući odličnom šutu za tri poena. 

Najefikasniji u sastavu Srbije bio je Nikola Jokić sa 32 poena i 13 skokova, Vasilije Micić je dodao 16 uz osam asistencija, Nikola Kalinić je upisao 12, a Vladimir Lučić i Vanja Marinković po osam koševa. Sa druge strane, Marko Spisu je "sasuo" osam trojki i meč završio sa 22 poena, Nikolo Meli je dodao 21, a Simone Fontekio 19. 

Foto: Pedja Milosavljević

SRBIJA - ITALIJA   84:93 (28:20, 23:25, 17:21, 18:28)

Mercedes Benz Arena, Berlin 

Srbija - Davidovac, Marinković, Kalinić, Lučić, Ristić, Nedović, Jagodić-Kuridža, Micić, Gudurić, Jaramaz, Milutinov
Selektor: Svetislav Pešić

Italijа - Spizu, Menion, Biliga, Tonut, Meli, Fontekio, Tesiotori, Riči, Baldaso, Polonara, Pajola, Datome
Selektor: Đanmarko Poceko

Tok meča: 

Četvrta četvrtina:

40. minut - KRAJ! 

39. minut - KALINIIIIIIIIIIIIIIĆ! Evo je trojka, poslednji voz za Orlove - 82:91!

38. minut - Pogađa Jokić uz peti faul Nikolo Melija, ali ne pogađa slobodno bacanje. Da stvar bude gora na liniju penala ide Riči nakon faula Nikole Kalinića - 78:88!

Foto: Pedja Milosavljević

37. minut - Naivno je Marko Gudurić napravio faul nad Melijem, pogađa kapiten Italije oba bacanja, Azuri ponovo imaju +10 - 74:84!

36. minut - JOKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIĆ! Spektakularan poen MVP-a, ovo je trebalo Srbiji! Sa centra pogađa centar Orlova i dobija slobodno bacanje koje uspešno koristi - 74:82! 

35. minut - Nova trojka za Polonaru, a nakon toga faul u napadu za Vasilija Micića! Sve teža situacija za Orlove - 70:82!

34. minut - Sada je sa devet metara šutirao Ahile Polonara i pogodio, devet razlike za Italiju! Pešić reaguje tajm-autom - 70:79!

33. minut - Rešeta Marko Spisu i nema nameru da stane, sada je odapeo sa devet metara i pocepao mrežicu, već 21 poen za pleja Italije, na drugoj strani Vasilije Micić - 70:76!

32. minut - Sjajan lažnjak za Nikolu Melija, a potom laki poeni bez "odbrane" Srbije - 68:71!

31. minut - Nova trojka za Marka Spisua na startu poslednjeg perioda, prethodno je Nikola Kalinić bio neprecizan nakon dobrog prodora - 68:69!

Treća četvrtina: 

30. minut - Fauliran je Nikola Jokić i pogađa srpski centar oba slobodnja bacanja, Orlovi ponovo vode - 68:66!

29. minut - JAGODIĆ-KURIDŽA! Kada je najvažnije, posle serije promašaja pogađa krilni centar Srbije za tri poena - 66:66!

28. minut - Traća vezana trojka za Marka Spisua, Italijani sada vode - 63:66!

27. minut - NEREŠENO JE! Vezuju Italijani dve trojke i posle dugo vremena je nerešeno na meču Srbije i Italije - 63:63!

26. minut - Nova tehnička greška  za Italijane, Đanmarko Poceko je isključen i u suzama napušta parket nakon što je sudija drugi put kaznio klupu Azura. Koristi Vladimir Lučić sva tri slobodna bacanja - 63:57! 

25. minut - Napao je Marko Spisu Vanju Marinkovića i pogodio uz faul srpskog šutera. Koristi plej Italije dodatno slobodno bacanje. Na drugoj strani greška Jokića, a u tranzicji trojka za Simone Fontekija - 61:55!

24. minut - Uspeo je Vanja Marinković da pogodi u poslednjim stotinkama napada, Orlovi su stigli na deset poena prednosti - 59:47!

Foto: Pedja Milosavljević

23. minut - MVP! MVP! MVP! Grmi u ovim mometima "MVP" u Berlinu, trojka za Nikolu Jokića, na drugoj strani vraća Nikolo Meli - 57:49!

22. minut - KALINIIIIIIIIIIIĆ! Evo je druga trojka za Kalinića posle sjajne asistencije Nikole Jokića - 54:45!

21. minut - Dve greške Srbije, prvo je lopta pobegla Jokiću, a potom i loše dodavanje Vanje Marinkovića. Na našu sreću i Italijani su pogrešili - 51:45!

Druga četvrtina:

20. minut - MICIIIIIIIIIIIIIIIIIIĆ! Uz zvuk sirene Vasilije Micić pogađa prvu trojku na ovo meču i to preko ruke Nikolo Melija, izuzetno važan momenat za reprezentaciju Srbije - 51:45!

19. minut - Nova trojka za Italijane, sada je sa devet metara koš Srbije pogodio Simone Fontekio, vraća to laganim zakucavanjem Nikola Milutinov - 48:43!

18. minut - Izuzetno bitni poeni za Srbiju, Vasa Micić je prošao pored Spisua i pogodio pored Nikolo Melija, na drugoj strani trojka za Spisua - 44:40! 

17. minut - Nova trojka za Italiju, sada je sam ostao Simone Fontekio i pocepao mrežicu, odmah reaguje Svetislav Pešić tajm-autom nakon praznih minuta Srbije - 42:36!

16. minut - TEHNIČKA! Sada je kažnjen Ahile Polonara zbog "flopinga", koristi Jokić slobodno bacanje i odlazi na klupu. Na drugoj strani novi pogodak Nikolo Melija - 42:33!

15. minut - Nova trojka za Azure, ponovo je precizan bio Nikolo Melin, ali vraća to Nikola Jokić na drugoj strani - 41:30!

Foto: Starsportphoto©

14. minut - Evo ga na parketu i miljenik navijača Marko Jagodić-Kuridža, iskusni krilni centar sada iz ćoška pogađa za tri poena, ali na drugoj strani vraća to Nikolo Meli - 38:27! 

13. minut - JOKIIIIIIĆ! Vezuje pet poena centar Srbije, deluje nezaustavljivo u prve dve deonice MVP NBA lige - 35:24!

12. minut - Očajna odbrana Srbije, kažnjava to Luiđi Datome pogotkom za tri poena. Potom loša reakcija u napadu za našu reprezentaciju, na drugoj strani Datome ima dva slobodna bacanja. Ipak, pre toga nova tehnička za klupu Italije, Jokić koristi "poklon" Azura - 31:23!

11. minut - Novi poeni za Nikolu Jokića posle sjajnog prodora - 30:20!

Prva četvrtina: 

10. minut - Izuzetno agresivna odbrana Italije od samog starta, već devet faulova napravili su Azuri, sada je na liniju penala išao Marko Gudurić, a šuter Orlova pogađa oba slobodna bacanja za kraj prve četvrtine - 28:20!

10. minut - Zaspala je odbrana Srbije u dva naleta Italije, Niko Menion vezuje četiri poena i odmah tajm-autom reaguje Svetislav Pešić - 26:20! 

9. minut - Nemaju Italijani rešenja za Jokića koji je još jednom zaustavljen faulom, a MVP NBA lige ne promašuje sa linije penala - 26:16! 

8. minut - Trojka za Nikolu Melija, odradili su Italijani klasičan "pik en pop", a kapiten Azura kažnjava slabu reakciju Nikole Jokića - 24:16!

7. minut - Ponovo je fauliran Nikola Jokić i ponovo centar Srbije koristi oba slobodna bacanja, na druoj strani sjajna odbrana Orlova - 24:13!

6. minut - Koristi Nikolo Meli lošu komunikaciju u odbrani Srbije i smanjuje prednost naše reprezentacije, ali na drugoj strani Jokić pogađa posle ofanzivnog skoka - 22:13!

Foto: Tanjug/AP

6. minut - KALINIIIIIIIIIIĆ! Pogaša trojku Nikola Kalinić i to uz faul Simonea Fontekija! Koristi krilo Srbije i dodatno slobodno bacanje - 20:9!

5. minut - BUM! BUM! BUM! Još jedna trojka za Vanju Marinkovića, a potom ukradena lopta i lagano polaganje za Lučića! Srbija ima devet poena prednosti, odmah reaguje Poceko tajm-autom - 16:7!

4. minut - TEHNIČKA! Od samog starta žustro reaguje Đanmarko Poceko, dobio je prvo upozorenje selektor Italije, a sada je i kažnjen zbog svog ponašanja. Slobodno bacanje koristi Nikola Jokić - 11:7!

4. minut - MARINKOVIIIIIIIIIIĆ! Evo je prva trojka za Orlove, povukla je Srbija kontru, sam je ostao Vanja Marinković u ćošku i pocepao mrežicu - 10:7!

3. minut - Ispala je lopta Jokiću, na drugoj strani pogađa Stefano Tonut. Ipak, nije uspeo Italijan da se vrati na vreme te je nepropisno zaustavio Vasu Micića koji pogađa uz faul i koristi dodatno slobodno bacanje - 7:7!

2. minut - Dobro je rotirala odbrana Srbije, ali je iz nemoguće pozicije pogodio Simone Fontekio. Upisao se u strelce najbolji igrač Italije na ovom Evrobasketu, na drugoj strani promašaj Vasilija Micića - 4:5!

2. minut - Napao je Nikola Jokić Melija i naterao kapitena Italije na faul, a onda pogodio i oba slobodna bacanja - 4:3!

1. minut - Utakmica je počela, prvi napad na meču za Orlove! Odmah je Nikola Kalinić napao Polonaru i pogodio sa niskog posta. Vraća na drugoj strani trojku Polonara - 2:3!

Micić, Marinković, Kalinić, Lučić, Jokić - prva petorka Srbije za duel sa Italijanima! 

17.45 - Dok se puleni Svetislava Pešića spremaju za obračun protiv "azura", dvoranom se ori naša muzika. U pitanju je  popularni muzički hit Gorana Bregovića "Gas gas".

17.35 - Poljski reprezentativac Ej Džej Sloter doveo je sina na utakmicu Srbije i iskoristio momenat da ga fotografiše sa Nikolom Jokićem i Lukom Dončićem

 

 

17.30 -  Atmosfera među navijačima Srbije u Berlinu već fenomenalna. Imaće naši momci ogromnu podršku u pohodu na četvrtfinale.

Navijači su sjajno raspoloženi pre prvi nokaut duel Srbije na Evropskom prvenstvu.

Ispred dvorane okupio se veliki broj naših ljudi  kako bi podržali pulene Svetislava Pešića.

U jednom momentu navijači su složno zapevali našu himnu "Bože pravde", a ako je po ovome, biće paklena atmosfera u dvorani.

16.20 - Dobrodošli na naš blog posveće utakmici Srbije i Italije na Evrobasketu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vuk

pre 1 godinu

dobro je da nisam gledao utakmicu...stvar je jasna,vreme srbskog reprezentativnog sporta je proslo...vise se ne moze osvijiti medalja ni u jednom sportu...sad je vreme da se okrenemo ekonomiji...moramo pobjedjivati ekonomijom i standardom a vjerovatno i vojskom...treba pustiti ove momke na miru neka grade svoju karijeru i zarade sebi sto vise para

tzipiripi

pre 1 godinu

Je l' još uvek grmi Gas gas? Zajetno s hrvatima gas kući

Zapadni Turci aka Servi

pre 1 godinu

ahahhhahahahhaha, koje ste vi karine đikadijooooo, hahahaha

Dragi

pre 1 godinu

Zašto tragedija srpske košarke? Čemu takav naslov? Zašto niste napisali: Realnost srpske košarke. I to je to. Pa mi u Beogradu izgubimo od Belgije. Mi smo druga liga. Ali, ono što je bitno...mi smo prvi po investicijama.

Igor

pre 1 godinu

Daniloviću odlazi. Đilase oprosti nam i vrati se.

bojan33

pre 1 godinu

Hahahaha..informer na aparatima..manje se bavite komsijama ubuduce..jer niste daleko ni vi...

Car

pre 1 godinu

Ko visoko leti, nisko pada. Prvo skoci pa onda reci hop. Proglasili se evropskim prvakom bez pitanja ostalih, haha...

VLADO

pre 1 godinu

HOCE TE DA SE RUGATE HRVATIMA TAKO VAM I TREBA. KO DRUGO JAMU KOPA SAMU NJU PADA! ! !

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija