• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.09.2022

20:00 >> 22:22

ŠPANIJA JE PRVAK EVROPE! Furija ODUVALA i Francuze! (FOTO)

Tanjug/AP

Košarka

ŠPANIJA JE PRVAK EVROPE! Furija ODUVALA i Francuze! (FOTO)

Podeli vest

Košarkaši Španije novi su prvaci Evrope pošto su u velikom finalu savladali Francusku sa 76:88 (14:23, 23:24, 20:19, 19:22)

Španija je novi prvak Evrope! Selekcija Serđa Skariola vratila se na krov Starog kontinenta nakon što je u velikom finalu savladala Francusku sa 76:88 (14:23, 23:24, 20:19, 19:22) i tako četvrti put stigla do zlata na Evropskom prvenstvu u košarci! 

Teško da je pred meč bilo moguće reći ko je favorit. Gledano poimence, Francuzi imaju veći broj igrača iz NBA i Evrolige. Ipak, kroz istoriju Trikolori su samo četiri puta uspevali da savladaju Španiju na Evropskim prvenstvima, a za to su imali 21 priliku. Iskustvo trenera nije moguće izmeriti, ali je posle svega viđenog u Mercedes Benz Areni u Berlinu postalo jasno da je Serđo Skariolo taktički nadmudrio Vensana Kolea. Upravo to je bilo i presudno za pobedu Furije u velikom finalu. 

Foto: Tanjug/AP

Na iznenađenje mnogih Haime Pradilja je dobio šansu da se bori sa Rudijem Goberom ispod koša. Fizička nadmoć nije bila dovoljna NBA asu da se izbori sa mladim centrom Španije, a upravo je Pradilja uz Lorenca Brauna bio pokretačka šnaga Furijine odbrane. Naturalizovani Amerikanac je još jednom pokazao koliko je važna karika u sastavu Serđa Skariola, pošto je na njegovim krilima Španija na kraju prve deonice imala devet poena prednosti. 

Francuzi su počeli da se bude, a onda je stigao pravi "nokaut" u režiji Huanča Ernangomeza. Mlađi od braće je namestio nišanske sprave, pogodio šest vezanih trojki i doneo Furiji 20 poena prednosti sredinom druge četvrtine. Morao je Vensan Kole da reaguje sa dva tajm-auta, a Trikolori su do poluvremena preko Evana Furnijea i Terija Tarpija prepolovili zaostatak u odnosu na ljutog rivala - 37:47!

Foto: Tanjug/AP

Nastavili su Francuzi u istom ritmu i na startu drugog poluvremena. Geršon Jabusele se nije video u prve dve deonice, a onda je u trećoj sasuo šest poena zaredom i doveo Trikolore na tri poena zaostatka. Bio je to znak za Serđa Skariola da "zove" tajm-aut, a dve trojke Haime Fernandeza ponovo su Špance odvele na dvocifrenu prednost. Bio je to ujedno i poslednji trzaj selekcije Vensana Kolea u velikom finalu. 

Špance je do pobede vodio Huančo Ernangomez sa 27 poena (7/9 za tri), stariji brat Vili i Lorenco Braun su dodali po 14, a naturalizovani plemjeker podelio je i 11 asistencija, dok je Haime Fernandez postigao 13. Sa druge strane, Evan Furnije je postigao 23, a Toma Ertel 16. 

Foto: Tanjug/AP

Do kraja meča je Francuska pokušavala da se vrati u meč, Evan Furnije je bio jedini raspoložen za igru, a jasno je da je Trikolorima falio učinak Tome Ertela koji je odigrao najslabiju utakmicu na prvenstvu Evrope. Svoju sedmu trojku pogodio je Huančo Ernangomez, a nakon pogotka Alberta Dijaza sve je bilo gotovo u Mercedes Benz Areni u Berlinu - 88:76. 

FRANCUSKA - ŠPANIJA  76:88 (14:23, 23:24, 20:19, 19:22)

Mercedes Benz Arena, Berlin    Sudije: Ademir Zurapović, Boris Krejič, Martins Kozlovskis

Francuska: Okobo, Mbaje, Luvavu, Ertel, Jabusele, Furije, Maledon, Poarije, Albisi, Tarpi, Gober, Fol
Selektor: Vensan Kole

Španija: Braun, Pradila, Fernandez, Lopez-Arostegi, H. Fernandez, Brizuela, Dijaz, Saic, Vili Ernangomez, Garuba, Huančo Ernangomez, Para
Selektor: Serđo Skariolo

Tok meča:

Četvrta četvrtina: 

40. minut - Vraća trojku Evan Furnije, ali je sada kasno za sve 76:88!

39. minut - DIJAAAAAZ! Druga trojka za Alberta Dijaza i čini se da je sada sve gotovo u finalu Evrobasketa - 70:85!

Foto: Tanjug/AP

37. minut - Trojka Evana Furnijea, ali na drugoj strani vraća Dijaz - 68:78!

36. minut - Sjajan prodor Lorenca Brauna i lagani poeni između Tome Ertela i Rudija Gobera - 63:75! Tajm-aut za Vensana Kolea!

34. minut - Novi pogodak za Ernangomeza, već ima 25 poena, usledila je potom greška Tome Ertela u napadu - 63:73!

33. minut - Ne koriste dodatni napad Francuzi, a kažnjava na drugoj strani sedmom trojkom Huančo Ernangomez - 61:71!

33. minut - Potpuna konfuzija na parketu! Sudije su svirale istek napada Špancima iako je lopta pogodila obruč nakon šuta Rudija Fernandeza. Nije se to dopalo Serđu Skariolu koji je burno reagovao i dobio tehničku grešku. Evan Furnije koristi slobodno bacanje, a potom će lopta ići u ruke Trikolorima - 61:68!

32. minut - FURNIJEEEEEEEE! Preuzima polako kapiten stvari u svoje ruke, video je da durge ne ide i šutirao u trećoj sekundi napada preko Brizuela, ne uspeva to da vrati na drugoj strani Rudi Fernandez - 60:68!

31. minut - Odličan prodor Brizuele i još bolje dodavanje do Usmana Garube koji pogađa "iz odbojke" - 57:68!

Treća četvrtina:

30. minut - Kako se Francuzi primakne tako Rudi Fernandez opali trojku, tako je bilo i sada! Španci na startu poslednje deonice imaju devet poena prednosti - 57:66!

Foto: Tanjug/AP

30. minut - OKOBOOOOOOO! Novi nalet Francuza, ponovo su se Trikolori približili Španiji nakon dve dobre reakcije u odbrani, a to koristi Eli Okobo i pogađa drugu trojku večeras - 57:63!

29. minut - Pronašao je Vensan Poarije rupu u španskoj zoni i lagano zakucao, na drugoj strani Lorenco Braun poentira uz kontakt sa Haime Ferandezom - 54:63!

28. minut - Raspucao se sada i Haime Fernandez, četvrta trojka za šutera Španije koji je veliko iznenađenje u finalu, ali vraća to Evan Furnije, nakon čega u tranziciji pogađa i Geršon Jabusele - 52:61!

27. minut - Prazni minuti na obe strane, dobro su u odbrani reagovali u prvi mah Francuzi, a potom istom merom uzvraća i Španija koja je prešla u "zonu" - 45:58!

26. minut - Razigrali su se Francuzi, ali čini se samo onoliko koliko je Španija stala na kočnicu... Nakon tajm-auta serija 9:0 za Furiju, ukradena lopta za Pradilu i lagano polaganje u kontri. Sada minut odmora traži Vensan Kole - 46:58!

25. minut - FERNANDEEEEZ! Izuzetna reakcija Španaca nakon tajm-auta i serija 5:0, sada je u ranoj fazi napada šutirao Haime Fernandez i pogodio, a potom i novi koš za Huanča Ernangomeza - 46:56!

24. minut - Izuzetna saradnja Ernangomeza i Lorenca Brauna, pogodio je centar Španije uz faul Tarpija, ali nije iskoristio dodatno slobodno bacanje - 46:51!

23. minut - Lagani poeni za Jabuselea, na drugoj strani brutalno zakucavanje za Vilija Ernangomeza, ali to vraća Toma Ertel, a nakon toga ukradena lopta i novi koš za Geršona Jabuselea - 46:49! Tajm-aut za Serđa Skariola!

22. minut - Novi promašaj Španaca, sada nije bio precizan Haime Fernandez, a na drugoj strani pogodak Jabuselea uz faul Pradile! Trikolori koriste i dodatno slobodno bacanje - 40:47!

21. minut - Nervozan početak na obe strane, promašaji Tome Ertela i Lorenca Brauna, a potom i loše dodavanje Geršona Jabuselea! Nema poena na startu drugog poluvremena - 37:47!

Druga četvrtina: 

20. minut - Odbranila se Francuska u poslednjem napadu Španije, a potom zakucavanje Evana Furnijea uz zvuk sirene! "Samo" deset poena prednosti za Furiju na poluvremenu - 37:47!

Foto: Tanjug/AP

20. minut - FURNIJEEEEEEEEE! Serija Francuske 9:0, raspalila se igra u poslednja dva minuta druge deonice! Trikolori su uspeli da se vrate na koliko-toliko pristojan zaostatak pred odlazak na odmor. Reagovao je Serđo Skariolo tajm-autom - 35:47!

19. minut - Bude se Francuzi i na krilima dobre odbrane Tarpija uspevaju da smanje zaostatak u finišu prvog poluvremena! Specijalista za defanzivne zadatke je položio, a potom ukrao loptu Huanču Ernangomezu i naterao Lorenca Brauna na faul. Koristi Tarpi slobodna bacanja - 32:47!

18. minut - Nerealno! Huančo Ernangomez pogađa šestu trojku u drugoj četvrtini... Francuska je potpuno izgubljena - 26:47!

17. minut - Hvataju se svi u Berlinu za glavu nakon pete trojke Huanča Ernangomeza! Neverovatan šuterski učinak Španaca u drugoj četvrtini, uspeva to da vrati Eli Okobo, ali slaba uteha za Francuze koji u ovom momentu imaju gotovo 20 poena zaostatka - 26:42!

16. minut - Vratio se Lorenco Braun na parket, odmah ukrao još jednu loptu i kao na tacni u ćošku poslužio Brizuela koji pogađa novu trojku - 20:38!

15. minut - Evo ga tračak nade za Francuze! Nesportski fazul za Huanča, slobodno bacanje koristi Rudi Gober, a potom trojku pogađa Eli Okobo uz zvuk sirene. Greška Usmana Garube na drugoj strani i ekspresna reakcija Skariola koji traži tajm-aut - 20:35!

Foto: Tanjug/AP

14. minut - AUUUUUUUUUU! Šta se dešava u Berlinu!? Četvrta trojka iz isto toliko pokušaja za Huanča, Španci igraju kao u transu, dok su Francuzi potpuno izgubljeni nakon rafalne paljbe - 16:35!

13. minut - BUM! BUM! BUM! Evo je i treća vezana trojka za Huanča Ernangomeza, izašli su Francuzi u zonu što centar Španije uspeva da iskoristi, na drugoj strani Trikolorima je istekao napad nakon sjajne odbrane Furije - 16:32!

12. minut - HUANČOOOOOO! Druga trojka zaredom za mlađeg od braće Ernangomez! Prednost Španije je rapidno porasla na startu drugog perioda, novi tajm-aut za Vensana Kolea, ukoliko se Francuzi ne probude što pre finale preti da bude rešeno već u prvom poluvremenu - 14:29!

11. minut - Izašao je jedan od braće Ernangomez, ali je ušao drugi! Sada je Huančo istrčao iz blokova, isrkostio brzinu u odnosu na Mustafu Fola i pogodio za tri poena - 14:26!

Prva četvrtina: 

10. minut - Rafalna paljba u finišu prve četvrtine! Veterani su namestili ruku, na jednoj strani trojku pogađa Toma Ertel, na drugoj vraća Rudi Fernandez. Nakon 10 minuta Španci vode 14:23!

9. minut - Jedini raspoložen za igru u taboru Trikolora do sada je Evan Furnije, ponovo je šuter Njujork Niksa iznudio faul Brizuela, a potom pogodio oba slobodna bacanja - 11:20!

8. minut - Nema praznih minuta u igri Španije od starta meča, sada je Skariolo izmenio čitavu petorku, ali ni to nije usporilo nalet Furije! Sjajna akcije i lagani poeni za Dijaza sa poludistance - 9:20!

7. minut - Nova dobra akcija Španaca, nije se Vili Ernangomez uplašio kada je ispred sebe video Mustafu Fala, naprotiv, napao je i posterizovao jednog od najviših igrača na čitavom Evrobasketu! Furija po prvi put na meču ima dvocifrenu prednost - 7:18!

Foto: !Tanjug/AP

6. minut - Dobra reakcija Francuske posle tajm-auta, u strelce se upisao Geršon Jabusele i atraktivno položio preko Ernangomeza, ali na drugoj strani peti poen za Haimea Fernandeza - 7:16!

6. minut - Furiozna igra Španije na startu meča! Lorenco Braun je još jednom izuzetno reagovao u odbrani, iskoristio rani blok Vilija Ernangomeza, naskočio i pogodio za dva poena. Odmah tajm-autom reaguje selektor Francuske Vensan Kole - 5:14!

5. minut - Taktičko iznenađenje Serđa Skariola je Pradila na poziciji centra koji sjajnom odbranom muči Rudija Gobera. Ponovo su pogrešili Francuzi u ranoj fazi napada, a u natrčavanju trojku pogađa Haime Fernandez - 5:12!

4. minut - Ponovo je Furija igrala do poslednjih trenutaka napada, još jednom je Ernangomez napao Gobera i naterao ga na novi faul, nemaju Francuzi za sada odgovor na "pik en rol" igru Španije - 3:9!

3. minut - Dve vezane izgubljene lopte za Trikolore, koristi to na drugoj strani Vili Ernangomez i tera Albisija da napravi već drugu ličnu grešku. Siguran je centar Španije sa linije penala, ali na drugoj strani vraća istom merom Evan Furnije - 3:5!

2. minut - Naterao je Lorenco Braun na grešku Endru Albisija! Koristi naturalizovani Španac sva tri slobodna bacanja, prethodno precizni nisu bili Lopez-Arostegi i Evan Furnije - 1:3!

1. minut - Uspeo je Rudi Gober da osvoji prvi napad za Francusku, odmah lepa akcija Trikolora i snažni centar ide na liniju penala nakon faula Pradile, ali koristi samo jedno od dva slobodna bacanja - 1:0!

20:00 - Dobro došli na lajv prenos finala Evropskog prvenstva u košarci između reprezentacija Francuske i Španije. Sve detalje iz Olimpijske dvorane u Berlinu možete pratiti uz portal Informer.rs!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija