• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S.

20.02.2023

14:58

REBRAČA PODRŽAO SELEKTORA PEŠIĆA: Potrebna nam je JAKA SRPSKA LIGA! Jokića, Micića, Bogdanovića... NEMA KO DA NASLEDI!

Košarka

REBRAČA PODRŽAO SELEKTORA PEŠIĆA: Potrebna nam je JAKA SRPSKA LIGA! Jokića, Micića, Bogdanovića... NEMA KO DA NASLEDI!

Podeli vest

Legendarni reprezentativac Srbije Željko Rebrača prokomentarisao je izjavu selektora Srbije Svetislava Pešića da Crvena zvezda i Partizan više nemaju interes da igraju ABA ligu i poručio da je Srbiji potrebna konkurentnija domaća liga.

Selektor "Orlova" pre nekoliko dana je naglasio da srpska košarka treba da se pripremi za promene koje najavljuje Evroliga, a to je podela klubova učesnika po konferencijama. Svetislav Pešić kaže da je pravo vreme da Srbija izađe iz ABA lige i da organizuje svoje takmičenje sa Zvezdom, Partizanom i ostalim abaligašima.

Prema mišljenju proslavljenog reprezentativnog centra Željka Rebrače, danas predsednika KK Vojvodina, u najjačoj košarkaškoj ligi Srbije potrebne su inovacije.

- Trebalo bi i naša liga da postane jača, u odnosu kako sada izgleda i donese izlazak u Evropu, Evroligu ili Evrokup. Možda bi i mogli da napuste Regionalno takmičenje. Jer, biti prvi u domaćem prvenstvu, ne donosi nikakav napredak, iako je KLS daleko kvalitetnija od ABA 2 lige, koja donosi plasman u ABA 1. Međutim, ni to ne daje garancije, s obzirom na to da je poznato kako je Zlatibor prošle sezone "izvisio" za mesto u jadranskoj eliti, iako se izborio za to pravo - počeo je Rebrača izlaganje za Informer. 

Foto: FIBA

Svetislav Pešić je za jaku srpsku ligu

NEKI DOGOVOR MORA DA SE POSTIGNE

Nekadašnji as Partizana smatra da svi klubovi moraju da sednu za sto i porazgovaraju o "gorućoj temi".

- Neki dogovor će morati da se postigne, ako želimo da Srbija vrati stari sjaj košarci. KLS treba da bude razvojna liga onim klubovima koji igraju ABA, da u njoj nastupaju igrači od 18 do 25 godina i stiču neophodno iskustvo, da postoje neka ograničenja, ali da klubovi imaju profit. Koji drugi interes možemo da imamo, jer iz našeg takmičenja nema izlaska u Evropu, neophodno je da se nađe neki balans.

Foto: Starsportphoto

 

Novosađani trenutno zauzimaju treće mesto na tabeli KLS lige.

- Vojvodina želi da uđe u ABA 1, ali neophodno je da se pomogne manjim sredinama, iz koje bismo crpeli najveće talente, a oni godinama kasnije imali interes. Postavili smo sistem u mlađim kategorijama, imamo kadete i juniore u elitnim rangovima i za budućnost dobru podlogu. Mi ove godine nemamo strance, iako su na tržištu jeftiniji od naših igrača.

JEDINI IMAMO REPREZENTATIVCA IZ KLS

Stav Rebrače je da bi KLS Super liga bila daleko jača da se u njoj takmiče FMP, Borac i Mega.

- Sigurno da bi njihovo učešće doprinelo razvoju još više talenata, koji bi možda stigli čak i do reprezentativnog dresa. Podsetiću da je jedini predstavnik iz domaćeg takmičenja u nacionalnom timu samo naš Dušan Beslać, momak rođen u Somboru, takođe košarkaškom gradu.

Foto: Starsportphoto

 

Legendarni reprezentativac tvrdi da Srbija neće dugo moći da se oslanja na najveće zvezde...

- Neće vrhunski asovi poput Jokića, Micića, Bogdanović...večito igrati košarku i biti u reprezentaciji, neko će kad-tad morati da ih nasledi, a u srpskoj i ABA ligi trenutno ih nema dovoljno. Istovremeno, treba pomoći malim klubovima, po Vojvodini i ostalim regionima. U celom Novom Sadu, Srbija ima neviđeni košarkaški potencijal, siguran sam da je tako i u okolini. Pa, Dejan Bodiroga, Dragan Tarlać, ja... svi smo sa vojvođanskog područja krenuli da gradimo karijere, zašto današnja deca ne bi učinila isto. Pričali smo sa svim školicama košarke u okruženju, da oni šalju najbolje, a u budućnosti imaju profit.

Španci prepisali model bivše Juge

Kao najbolji primer razvoja košarke, Željko rebrača je naveo "crvenu furiju".

- Španija je prepisala model jugoslovenske košarke, koja je izbacivala igrače iz mlađih kategorija. Na poslednjem Evrobasketu svi su govorili Grčka, Francuska, Srbija, Italija, kad Španci uzeše zlato, iako su oslabljeni došli na takmičenje bez Ljulja, braće Gasol, Rubija, Alosena, Abaldea, Abrinesa, Oriole, Klavera... Ali su napravili model koga se drže i ubacuju najtalentovanije igrače još sa 16-17 godina u A tim. Time stiču iskustvo i dugo vladaju evropskom košarkom. Mi smo to izgubili i zato već 20 godina čekamo na zlato sa Evropskog prvenstva.

Foto: Beta

 

Na kraju proslavljeni as zaključuje:

- Ništa neće da dođe samo, ako se ne radi. Treninzi ne traju po dva-tri sata, već po sedam-osam, ako želiš da postaneš vrhunski igrač. Ne treba da igrač odmah posle treninga ode kući, treba pričati sa njim, njegovom porodicom, edukovati ga, individualno raditi, kako bi dostigao evropski nivo. Sve su to stvari na kojima mora da se razgovara, ako želimo da nam košarka ide u pravom smeru - istakao je Željko Rebrača za Informer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alex

pre 1 godinu

Uz dužno poštovanje sportskih uspeha, zanima me da li je Rebrača vratio Srbiji svoje biznia dugove firmi koje je osnovao?

NekoKo

pre 1 godinu

Super, Reabarac i Peša neka krenu u stvaranje te nove lige i svi ćemo to da podržimo.? Majstori, ko će sve to da plaća, ko će da lobira za tu istu ligu, šta klubovi dobijaju .? Dakle vrlo je jednostavno. Peša i Rebarac neka naprave domaću ligu makar za nijansu bolju od ABA lige za srpske klubove i svi naši klubovi će trenutačno napustiti ABA ligu i zaigrati tu. Prohodnost u Evro ligu je jedna od najvažnijih stvari. U suprotnom može i bez lige što se klubova tiče. Platiš licencu i sve uz tođpride što ide a to košta desetine miliona evra po klubu jer bitan je i buzdžet i stabilnost kluba, igrački kadar i to je to.Klubovi će svake godine igrati Evro ligu, Evro kup ... šta ko želi ...Samo da neko sune desetine miliona evra ...Košarka se igra zbog ljudi, publike, popularnosti ...Zna se pra je magnet i šta puni dvorane i arene.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija