• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.02.2023

22:35

BEZ ODBRANE MOŽEMO DA SE SLIKAMO! Pešić BRUTALNO ISKREN nakon pobede! Nemamo veliku bazu, SMANJILI smo se!

Starsportphoto

Košarka

BEZ ODBRANE MOŽEMO DA SE SLIKAMO! Pešić BRUTALNO ISKREN nakon pobede! Nemamo veliku bazu, SMANJILI smo se!

Podeli vest

Selektor Srbije Svetislav Pešić zadovoljan je zbog plasmana na Svetsko prvenstvo.

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo, pošto je večeras u odlučujućem mečiu kvalifikacija pobedila selekciju Velike Britanije 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23). Selekciju Srbije, pred punim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić, do pobede vodili su Aleksa Avramović sa 20 poena, Luka Mitrović sa 15, Ognjen Dobrić sa 14, Marko Gudurić sa 13 i Filip Petrušev sa 12 poena.

- Bez dileme, ogromna pobeda za nas. Ovaj meč je pokazatelj da niste pobedili pre nego što utakmica počne. Teško je bez odbrane odlučivati o svojoj sudbini. Ja to znam, ali nadam se da je to i javnost sada shvatila - rekao je Svetislav Pešić nakon utakmice. 

Istakao je selektor da Srbija više nema ogromnu bazu igrača, te da će na Svetskom prvenstvu biti najvažnije da se igra dobra odbrana kako bi bili konkurenti. 

- Nemamo mi ni na jednoj poziciji previše igrača, imamo ono što imamo. Ja sam to govorio, "smanjili" smo se, a tako i potencijal vrhunskih igrača. Na samo na poziciji plejmejkera, ali ono što može da nam pomogne da budemo konpetentni je odnos prema odbrani. Ne bih želeo da pravim "coach" kliniku, ali zna se da napadom samo ponekada može da se kontroliše rezultat. Dva igrača imaju loptu, a ostala tri pomažu, to može, ali u jednom momentu utakmice. Odbrana je najvažnija, ako jedan ne igra... Vidite koliko je napad napredovao, razlika se smanjila, mnogi su se smejali ovde i govori da su Britanci fudbaleri, da ne igraju košarku, a oni umeju da igraju. Nisu oni kandidati za medalje, ali moramo da znamo da se razlika smanjila. Pre svih mi u Srbiji moramo da budemo svesni toga. Zašto? Da bi više radili i ulagali. Nemamo nikakve šanse na velikom takmičenju da dobijemo ekipu kao što je Italija, tada smo se svi hvatali za glavu i govorili da je skandal. To nije istina. Ono što hoću da kažem, da smo igrali malo bolje odbranu mi bi pobedili tu utakmicu. TO je poruka svima, podržite igrače u odbrani - rekao je Pešić, a potom nastavio u istom ritmu. 

Foto: Starsportphoto©

- Evo obeležava se 100 godina košarke u Srbiji, a pravilo se nije promenilo. Poenta je dati koš, ali bez odbrane nema ništa. Nedopustivo je da uhvate 18 ofanzivnih skokova, da nije bilo navijača... Samopouzdanje se podiže poenima, ali ako nema odbrane i zajedništva u odbrani nema ničega. Ne kritikujem, samo kažem da je teško u kratkom periodu napraviti dobru odbranu. Napad je lakši, napraviš tri akcije i to je to. Ovi "stručnjaci" što pričaju moraju da nauče, odbrana nije samo fizika i borbenost nego znanje, čitanje, anticipacija, a za to je potrebno vreme. Ne za mene nego za svaku ekipu. Bez odbrane nema kontinuiteta na vrhunskom nivou. Na Mundobasketu možemo da se "slikamo" bez odbrane, vrlo brzo ćemo završiti - jasan je bio Svetislav Pešić. 

Priznaje selektor Orlova da se po prvi put susreo sa ovakvim sistemom kvalifikacija što je bio poseban izazov za njega, ali najvažnije je da je na kraju sve prošlo kako treba. 

- Pazite, da li je izazov? Naravno, prvi put se kao trener suočavam sa novim sistemom takmičenja. Suočavaš se sa dosta stvari, koje ne zavise od tebe. Vrlo teška situacija za nas, najduže kvalifikacije koje su napravljene. Da se ne ponavljam, imali smo preko 40 igrača koji su igrali te kvalifikacije, znači kontinuitet ne postoji. To je improvizacija… Ja ne kritikujem, samo primećujem. Ne napadam vas, ali kažete Pešić je dobio pojačanje iz Evrolige… Ja sam odmah pao u nestvest (smeh). Oni su došli prekjuče, videli ste kako je šutirao Dobrić večeras, a pre toga nije bio u formi… On to ima. Želim da kažem da je dosta komplikovano igrati kvalifikacije. Videli ste šta su uradili naši prijatelji iz Argentine. Oni su izgubili od ekipe koja nije favorit. Samo tri dana pre toga su dobili Kanadu, koja je ekipa, koja će ići na medalju. I to su pobedili bez Deka i Laprovitole. Oni su otputovali za drugu utakmicu, a Laprovitola je promašio dva bacanja… Mislite dođu igrači iz Evrolige i mislite da je sve rešeno? Pa nije rešeno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija