• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

23.05.2023

13:23

ČETVORICA IMAJU PRSTEN, TROJICA DOMINIRALI EVROPOM... Ko je najveći srpski košarkaš svih vremena? (ANKETA)

Peđa Milosavljević, Reuters

Košarka

ČETVORICA IMAJU PRSTEN, TROJICA DOMINIRALI EVROPOM... Ko je najveći srpski košarkaš svih vremena? (ANKETA)

Podeli vest

Svet bruji - Nikola Jokić nije s ove planete, a ako jeste onda je najbolji košarkaš na Zemlji! Somborac, koji je oduševio svet fantastičnim partijama u plej-ofu NBA lige, mogao bi uskoro i do šampionskog prstena.

Postao bi peti Srbin koji je dotakao košarkaški "sveti gral", a pre njega to su uradili Peđa Stojaković, Darko Miličić, Ognjen Kuzmić i Nemanja Bjelica. Jokićev bi uspeh, međutim, bio apsolutno najveći, jer nijedan od pomenutih igrača nije bio toliko bitan igrač u svom timu kao što je Džoker u Denveru.
 

Foto: EPAIMAGES

Tekst potpisa



Stojaković je od četvorice ovenčanih imao najveći doprinos kad je Dalas osvojio titulu 2011. godine. Ubojiti trojkaš je u poslednjoj sezoni pred odlazak u penziju nastupio u 19 plej-of mečeva, prosečno po utakmici provodio je 18,4 minuta na terenu i beležio 7,1 poen.
 


Darko Miličić je s Detroit Pistonsima stigao do titule u debitantskoj sezoni 2003/04. Upisao je 34 nastupa u ligaškom delu sezone, a osam u plej-ofu ali uz prosečno 1,8 minuta provedenih na terenu. 

Oni koji ne prate košarku tako pomno možda i ne znaju da centar Crvene zvezde Ognjen Kuzmić ima u riznici prsten NBA lige osvojen 2015. sa Golden stejtom, ali srpski reprezentativac nije imao doprinos u plej-ofu.

Voriorsi nisu koristili Kuzmića, ali jesu prošle sezone Nemanju Bjelicu da bi se dokopali prstena. Popularni Beli odigrao je 15 mečeva u doigravanju za titulu, provodio prosečno deset minuta na parketu i davao 2,9 poena.

Da li je posedovanje NBA najveći dokaz kvaliteta i da li je nužno onda među pomenutim igračima tražiti najboljeg srpskog košarkaša svih vremena?

Može li taj epitet ipak da ponesu Dejan Bodiroga, Zoran Savić ili Zoran Sretenović, koji su po tri puta osvajali Evroligu, više nego bilo koji naš košarkaš. Može li isključivo kroz brojke da se meri veličina i doprinos košarci Vlada Divca, koji nema ni američki ni evropski klupski trofej? Ali zato ima svetska i evropska zlata i olimpijsko srebro sa reprezentacijom.

Gde se u toj podeli uloga nalaze Predrag Danilović, Aleksandar Saša Đorđević, Žarko Paspalj, Dejan Tomašević... 

 



Ako pamtite kako su igrali Dragan Kićanović i Dražen Dalipagić, smatrate li da su njihove veštine ipak bile nenadmašne? Znate li da je Radivoj Korać rekorder najjačeg evropskog klupskog takmičenja, Evrolige, sa 99 poena na jednom meču!?

Ko je onda, po Vašem mišljenju, najbolji srpski košarkaš svih vremena?

Anketa


NAPOMENA: Ukoliko se Vaš favorit ipak ne nalazi među ponuđenim odgovorima, pošaljite ime omiljenog igrača u komentar

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NekoKo

pre 1 godinu

Sve sam imao čast da ih gledam, ali Jokić je ubedljivo najbolji i u svetskim razmerama najznačajniji naš igrač svih vremana. Da budem precizniji, Jokić je najbolji evropski igrač svih vremena i jedan od najboljih u istoriji ove igre na svetu. Među 10 najboljih igrača sveta svih vremena je sigurno.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija