• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.07.2023

23:30

Cilj su Olimpijske igre, a evo kako Srbija može do Pariza!

Starsportphoto

Košarka

Cilj su Olimpijske igre, a evo kako Srbija može do Pariza!

Podeli vest

Evo kako Srbija može do plasmana na Olimpijske igre.

Mnogo puta samo danas, tokom konferencije za medije uoči starta priprema za Svetsko prvenstvo u košarci, čuli da je glavni cilj reprezentacije plasman na Olimpijske igre. Jasno je da su ambicije i očekivanja javnosti splasnule nakon što je selektor Srbije - Svetislav Pešić, objavio spisak igrača na koje računa za predstojeći Mundobasket. 

Ipak, unutar reprezentacije ciljevi ostaju isti. Glavni je olimpijska viza za Pariz, ali daleko od toga da u taboru Orlova ne maštaju i o medalji na Svetskom prvenstvu. Put do Pariza je paklen, a evo kako Srbija može do plasmana na Olimpijske igre. 

Pre svega, mesto na najvećoj sportskoj smotri obezbediće dve najbolje plasirane evropske reprezentacije. Francuska kao domaćin već ima "vizu" za Olimpijske igre, dakle, za preostala dva mesta boriće se Litvanija, Španija, Grčka, Crna Gora, Slovenija, Italija, Španija i Srbija. 

Orlovi svoj put na Svetskom prvenstvu kreću iz grup B gde su nam rivali Kina 26. avgusta, dva dana kasnije igraćemo protiv Portorika, a u trećem kolu 30. protiv Južnog Sudana. Objektivno, Srbija bi iz grupe trebala da izađe sa sve tri pobede i tako stekne veliku prednost u narednoj fazi takmičenja gde nas čeka ukrštanje sa grupom A. 

Vredi napomenuti da plasman u narednu fazu takmičenja obezbeđuju dve najbolje plasirane ekipe u grupi. Dakle, ukoliko opravdamo ulogu favorita u drugoj fazi ukrštamo se sa grupom A gde su smešteni Italija, Dominikanska Republika, Filipini i Angola. Izvesno je da su Azuri veliki favoriti, dok će se za drugo mesto boriti, verovatno, Dominikanci i Filipinci. 

To dolazimo do prvog velikog meča koji očekuje Srbiju, naravno, ako sve prođe po projekcijama. Orlovi će se susresti sa Italijanima koji su nam prethodnih godina bili redovni "dželat". U kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, a potom i prošle godine u osmini finala Evropskog prvenstva. 

Grupe A i B formiraju grupu I koja se u četvrtfinalu ukšrta sa grupom J koja će nastati u drugom krugu od članova grupe C i D. U grupi C veliki favoriti su Grčka i Sjedinjene Američke Države i bilo bi pravo čudo da se te dve selekcije ne nađu u drugom krugu. Ipak, tu dolazimo do prve "seče" budući da iz grupe D dolazi, najverovatnije, Litvanija, a uz njih i Crna Gora. 

Grupa I će se u četvrtfinalu ukrstiti sa Grupom J, po sistemu I1-J2, odnosno J1-I2. 

Ukoliko Srbija i u drugom rugu opravda ulogu favorita ukrstiće se sa jednom od pomenute četiri selekcije. Verovatno će plasman u polufinale biti dovoljan za direktan plasman na Olimpijske igre, a tamo bi nas sačekali Španija, Brazil, Slovenija ili Francuska. Naravno, sve to treba uzeti sa rezervom budući da svašta može da se desi na Svetskom prvenstvu. 

Ipak, budući da smo otišli predaleko, treba se vratiti korak u nazad i dodati da će utakmica protiv Italije verovatno biti i ključna u borbi za direktan plasman na Olimpijske igre. 

Naravno, postoje i kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre koji će biti održani naredne godine. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija