• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.07.2023

10:32

Rajaković: Uspesi reprezentacije Srbije su mi otvorili vrata NBA lige!

profimedia

Košarka

Rajaković: Uspesi reprezentacije Srbije su mi otvorili vrata NBA lige!

Podeli vest

Srpski trener Darko Rajaković će naredne sezone predvoditi Toronto Raptorse u NBA ligi, a smatra da su put njemu i ostalim srpskim stručnjacima "utabali" sjajni rezultati naše reprezentacije.

Darko Rajaković je u NBA ligi još od 2014. godine, kada je radio kao pomoćnik u Oklahoma Siti Tanderu i njihovoj filijali u Razvojnoj ligi, Tulsi.

Pre sjajnog stručnjaka, rodom iz Čačka, prvi srpski trener koji se obreo u ulozi glavnog trenera nekog tima iz najjače košarkaške lige sveta bio je Igor Kokoškov, koji je preuzeo klupu Finiks Sansa 2018.

Foto: AP/Photo

Igor Kokoškov tokom rada u Finiksu

Zasluge za ukazano poverenje srpskim trenerima i igračima, Rajaković pripisuje reprezentaciji Srbije i njenim dobrim rezultatima.

Igor Kokoškov je otvorio vrata i pomogao dosta u tom pogledu. Bio je prvi koji je krenuo put Amerike, rada na koledžu, pa u NBA. Njegov rad je sigurno doprineo da i meni otvore vrata. Još bitniji su rezultati i medalje naše reprezentacije i uspesi klubova u prošlosti koji su doveli do toga da naša škola košarke i ljudi sa naših prostora imaju posebnu težinu i vrednost. Berem plodove sopstvenog rada, ali isto tako rada mnogih trenera i igrača koji su bili pre mene i koji su napravili vrhunske stvari na globalnom nivou osvajanjima prvenstava Evrope, sveta, Olimpijskih igara -  rekao je Rajaković u razgovoru za "Sportski žurnal".

Govoreći o reprezentaciji, osvrnuo se i na uspeh naših reprezentativaca do 18 godina i njihovo osvojeno zlato na Evropskom prvenstvu u Nišu.

Srbija je vrlo interesantna selekcija. Nenad Stefanović to odlično vodi, drago mi je da vidim da je tu i odličan stručni štab oko njega. Jovica Antonić, Aleksandar Bućan i neki mlađi treneri, sve to dobro izgleda. Igraju dobru, timsku košarku, ima nekoliko momaka koji pokazuju dobar potencijal. Talenta i potencijala ima, samo treba da nastave da igraju i naravno da dobiju pravu priliku na seniorskom nivou. Biće tu nekoliko dobrih igrača - rekao je nekadašnji košarkaš Borca iz Čačka.

Foto: printscreen

Osvajači Evropskog prvenstva U18.

Naravno, iskoristio je priliku i pomenuo igru Nikole Jokića, koji će mu naredne sezone biti protivnik i protiv kojeg mu neće biti lako.

Nikola je definitivno najbolji igrač u NBA, najbolji igrač na svetu. Njegov uspeh nije došlo preko noći, uloženo je mnogo rada i truda - njegovog i celog tima oko njega da bi napravio ovakve rezultate i postao MVP lige, MVP finala, osvojio titulu. Meni ništa ne olakšava. Olakšavalo bi mi da je u mom timu, ali s obzirom da nije, samo mi otežava posao - našalio se Rajaković.

Sešće na klupu izuzetno mladog tima koji je pre samo četiri godine bio šampion NBA lige (2019.). Sada je to ekipa kojoj je cilj pre svega razvitak nekolicine mladih i perspektivnih igrača. Međutim, Darko smatra će se tim sa tako dobrom upravom vrlo brzo vratiti u konkurenciju za titulu.

- Toronto Reptors važi za jednu od najboljih organizacija, a naša uprava za najbolji "front ofis" u celoj NBA ligi. Naravno da tim koji predstavlja celu Kanadu i grad Toronto ima veliki broj navijača i ogromnu podršku. Mislim da su realna očekivanja da za dve, tri godine naš tim ponovo bude u konkurenciji za osvajanje titule. Imamo dosta mladih igrača koje želimo da razvijamo i podižemo. Verujemo da ćemo kroz neku godinu biti stalni učesnik plej-ofa i da ćemo biti konkurentni za osvajanje prstena - konstatovao je srpski trener.

Foto: AP/Photo

Skoti Barns - zvezda u usponu Raptorsa

Sasvim prikladno, za kraj se prisetio svog početka u trenerskom poslu.

- Od početka bavljenja trenerskim poslom uvek sam bio vrlo ambiciozan, ali istovremeno sam znao da trenerska karijera nije trka na 100 metara, već je dugačak maraton. Nisam mogao ni da maštam o poslu u NBA, jer u tom trenutku nije bilo takvih primera, pa nije izgledalo kao nešto moguće, ali stvari su se menjale tokom godina. Košarka je postala globalni sport, tako da sam posle 27 godina od trenerskog početka dobio priliku da radim kao trener u Toronto Reptorsima - završio je Rajaković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija