• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.08.2023

06:40

Ma, može i bez Jokića! Centri Srbije demonstrirali silu protiv Kine!

Tanjug/AP

Košarka

Ma, može i bez Jokića! Centri Srbije demonstrirali silu protiv Kine!

Podeli vest

Nikola Milutinov, Dušan Ristić i Filip Petrušev pokazali ogroman potencijal na startu Mundobasketa.

Kada je Svetislav Pešić obelodanio spisak igrača za Mundobasket i javnosti saopštio odluku Nikole Jokića da propusti reprezentativne akcije ovog leta u narodu je zavladao defetizam. Mora se priznati - opravdano, budući da se radi o najboljem košarkašu sveta koji je samo mesec dana ranije osvojio NBA titulu u dresu Denver Nagetsa. 

Objektivno, utisak su pokvarili i brojni drugi otkazi uoči priprema, kao i povrede koje su pratile reprezentaciju nakon okupljanja. Zbog toga, Svetislav Pešić nije imao mnogo prostora za manevar, poveo je na Mundobasket ono što ima, a početak, iako je "prva epizoda" bila protiv Kine, obećava. 

Dominirala je Srbija tokom svih 40 minuta i na kraju ubedljivo slavila. Šansu su dobili svi reprezentativci, da stvar bude bolja, svi su se upisali i u strelce, a najjači utisak ostavila je upravo centarska linija. Iako je nakon otkaza upravo taj deo tima označen kao "tanak". 

Foto: Tanjug/AP

 

- Stalno govorim da odbrana ne počinje od Milutinova, već od Avramovića ili Jovića. Mnogo je važan balans između spoljne i unutrašnje linije. Milutinov je igrač o kojem se priča danas u Evropi, ali ne samo  napadu, već zato što je dao balans odbranom. Želimo da insistiramo na tome - reči kojima je Svetislav Pešić objasnio nastup Nikole Milutinova na startu Mundobasketa. 

A, ko smo mi da protivrečimo selektoru? Posebno nakon brutalne partije Nikole Milutinova koji je zasluženo poneo i epitet MVP-a utakmice. Novi-stari centar Olimpijakosa pokazao je zbog čega je jedan od najboljih visokih igrača u Evropi, dominirao je pod koševima, iako je upravo tu selekcija Kine najjača. Za samo 20 minuta na parketu upisao je 11 poena, šest skokova i dve asistencije, a sve to uz samo jedan promašaj iz igre. 

Ipak, nije samo Nikola Milutinov opasnost po protivnički koš i bedem ispred našeg. Dušan Ristić, često neosnovano kritikovan u prošlosti, protiv Kine pokazao je sav svoj raskošni talenat. Posebno napadački. Kada su Kinezi počeli da se vraćaju u meč, Ristić je širio odbranu našeg rivala, pogodio četiri trojke iz isto toliko pokušaja i pokazao da se radi o centru modernih karakteristika. Sposobnom da se rve pod košem, ali i pogodi sa distance kada je to potrebno, sa svojih 13 poena bio je jedan od efikasnijih u našem sastavu, a na sve to dodao je i šest skokova.

Foto: Tanjug/AP

 

- Dušan je igrač za kojeg znamo šta možemo da očekujemo. Ne znam da li bismo se mi kvalifikovali da nije bilo njega u kvalifikacijama. On je drugačiji centar od Milutinova i Petruševa, pa je dobro što imamo igrače različitih profila na tim pozicijama. Mi bismo želeli da Dušan bude malo bolji i ispod koša. Veoma je važan igrač i zadovoljan sam, pokazaće kvalitet u narednim utakmicama - rekao je Pešić o partiji Dušana Ristića. 

Upravo u toj izjavi pominje se i ime poslednjeg, ali nikako i najmanje važnog centra u sastavu Srbije - Filipa Petruševa. Novopečeni centar Filadelfije prethodne sezone u dresu Crvene zvezde dosegao je svoju košarkašku zrelost. Unapredio svoj napadački arsenal i napokon demonstrirao talenat koji je pokazivao u dresu Mege kada je, uostalom, bio i MVP ABA lige. 

Foto: fiba.basketball

 

Nažalost, Petrušev je već sredinom drugog poluvremena morao van igre zbog povrede skočnog zgloba. Sa njim je, kako je selektor rekao, sve u redu, ali je i za nešto više od pet minuta koliko je proveo na parketu pokazao šta ume i koliko će biti od koristi Srbiji na Svetskom šampionatu. Završio je Petrušev meč sa osam poena, bez promašaja iz igre. Ipak, što je najvažnije dokazao je da je kadar da pomogne i u odbrani, segmentu koji je bio "sumnjiv" tokom mandata u Crvenoj zvezdi. 

Kada na sve to dodamo Borišu Simanića, Nemanju Jovića i Dejana Davidovca, koji su imali zapažene uloge protiv Kine, jasno je da će sve reprezentacije sveta imati problem protiv Srbije pod košem. A nakon Jokićevog otkaza, malo ko je to očekivao...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija