• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.09.2023

19:46

Odakle su heroji Srbije? Šokiraćete se gde je rođen Nikola Jović!

Tanjug/AP

Košarka

Odakle su heroji Srbije? Šokiraćete se gde je rođen Nikola Jović!

Podeli vest

Verovatno niste znali da najpoznatiji Piroćanac, selektor Svetislav Pešić, nije rođen u Pirotu

Košarkaši Srbije sutra (14.40, RTS 1) će pokušati da obraduju naciju i postanu po šesti put prvaci sveta, a protivnik će biti Nemačka, ekipa koja je bez poraza na dosadašnjem svetskom šampionatu.

Foto: profimedia

 

 

Bez obzira na to kako se meč završi, igrači Srbije biće dočekani kao heroji, a njihova imena zauvek će ostati upisana u istoriju ovog sporta u našoj zemlji. Sada, kada su svakome prirasli za srce, ljubitelji košarke pokušavaju da saznaju što više stvari o njima, pošto zaista deluju kao celina kakva dosad nije viđena.

Otud, sutra će se košarka pratiti u celoj Srbiji, pa i u gradovima gde su rođeni i gde su odrasli naši heroji. Krenimo redom...

Foto: profimedia

 

 

Beograd je u vrhu liste kada su u pitanju naši reprezentativci, pošto iz srpske prestonice dolaze trojica momaka. U pitanju su kapiten Bogdan Bogdanović, odrastao u opštini Mirijevo. Iz Beograda su, takođe, i Filip Petrušev i Vanja Marinković.

Novi Sad ima dva predstavnika što se tiče košarkaša na Mundobasketu, a to su Nikola Milutinov i Dušan Ristić. Nećete verovati, ali u ovom gradu rođen je i selektor Svetislav Pešić, verovatno najpoznatiji Piroćanac na svetu. On je rođen u "srpskoj Atini", ali se kao dečak preselio u Pirot, gde je odrastao i proslavio se.

Aleksa Avramović, jedan od najpopularnijih košarkaša Srbije, rođen je u Čačku, odakle potiču brojni vrhunski košarkaški asovi, poput Željka Obradovića i Dragana Kićanovića.

Ognjen Dobrić je rođen u Kninu, odakle je njegova porodica proterana u toku zločinačke akcije "Oluja".

Dejan Davidovac je iz Zrenjanina, gde je inače vrlo popularan i omiljen među sugrađanima, ali i generalno među ljubiteljima košarke.

Stefan Jović, najiskusniji reprezentativac, rodom je iz Niša i obožava tamo da boravi. Njegov bivši saigrač iz Crvene zvezde Marko Gudurić je iz Priboja, gde je takođe omiljen među "svojom rajom".

Boriša Simanić, momak koji je na Mundobasketu ostao bez bubrega zbog teške povrede, rođen je u Ljuboviji, ali je njegova porodica iz Bratunca. Bratunac u to vreme kada se Boriša rodio nije imao porodilište, pa je mladi as rođen svega nekoliko stotina metara dalje, ali ne u Republici Srpskoj, već u Srbiji.

Foto: AP/Photo

 

 

Posebna priča je mladi Nikola Jović, najmlađi član našeg nacionalnog tima. On je, verovali ili ne, rođen u Lesteru u Velikoj Britaniji. Da, dobro ste pročitali, u Lesteru. Njegov otac Ilija igrao je košarku u tom gradu kada se rodio sjajni univerzalac.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija