• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2024

15:12

Koliko su se dokazali stranci u redovima "večitih rivala"?

Starsportphoto

Košarka

Koliko su se dokazali stranci u redovima "večitih rivala"?

Podeli vest

Crvena zvezda i Partizan su značajano pojačali pred početak Evrolige, u prvom planu su naravno bila strana imena, ali nisu svi opravdali očekivanja.

Crvena zvezda i Partizan su značajano pojačali pred početak Evrolige, u prvom planu su naravno bila strana imena, ali nisu svi opravdali očekivanja. Nestrpljivo su iščekivali navijači Crvene zvezde i Partizana početak Evrolige. Partizan je minule sezone igrao četvrtfinale ovog takmičenja i može se reći da mu je za dlaku izmakao fajn-for.

Splet nesrećnih okolnosti sprečio je crno-bele da budu među četiri najbolje ekipe starog kontinenta. Imao je Partizan vođstvo od 2:0 u seriji, ali tuča pred kraj drugog meča, koštala je suspenzija Kevina Pantera i Matijasa Lesora, to je omućilo "kraljevskom klubu"" da se vrati u igru, da preokrene seriju, a zatim su postali i šampioni Evrolige. S druge strane Crvenoj zvezdi je malo falilo da se dočepa četvrtfinala. Nesrećni porazi su mnogo koštali klub sa Malog Kalemegdana.

Bila je Zvezda u igri za Top 8 do poslednjih par kola, ali nažalost uspeli da dođu do cilja.
Upravo to je mnogo obećavalo za narednu sezonu, a čini se da su oba tima sada igrački mnogo jača. Ipak početak za oba kluba nije bio idealan. Partizan se još uvek dobro drži, a Crvenoj zvezdi će trebati čudo ako želi među najboljih osam u Evropi.

ŠABAZ NEJPIR

Iskusni američki plejmejker ovog leta je stigao kao najveće pojačanje Crvene zvezde. Reč je o košarkaš s bogatim NBA iskustvo, a prošla sezona milanskoj Olimpiji bila je maestralna za njega.
Nejpir je potpisao dvogodišnji ugovor s beogradski timom, činilo se kako će on bti lider ekipe. Na startu sezone je to i pokazivao, ali iz utakmice u utakmicu Nejpir delovao sve lošije i nezainteresovanije na terenu.

Njegove partije su bile u najmanju ruku mlake, a nezadovoljstvo navijača je raslo.
Kada je umesto Duška Ivanovića za novog trener postavljen grčki stručnjak Janis Sferopulos, činillo se kako će Nejpir konačno proraditi. Ipak, nade "delija" su bile uzaladne, a usledila je povreda nosa, pa je plejmejker morao da igra sa maskom.

Foto: Starsportphoto

 

 

Sve se glasnije pričalo da će Nejpir napustiti klub, pominjao se povratak u Olimpiju, čak je to izjavio i trener italijanskog kluba Etore Mesina. Zvezda je to odmah demantovala, kao i Nejpir, ipak par nedelja kasnije, odbio je da igra meč protiv Real Madrida, a trener Sferopulos je izjavio da je Nejpir već u pregovorima s drugim klubom.

Tada je sve već bilo jasno, Amerikanac se vratio u Milano, a njegov boravak u Crvenoj zvezdi biće gorka uspomena za sve pristalice tima. Trajalo je jako kratko, ali je zato bilo veoma bolno.

FALI KONSTANTNOST

Rokas Giedratis je u Crvenu zvezdu stigao kao jedan od najboljih šutera Evrolige. Godinama je u dresu Baskonije terorisao crveno-bele, a onda je obukao dres ovog kluba. Litvanac se sjjajno pokazao u mečevima ABA lige, ipak u prvih nekoliko kola Evrolige je slabašne partije.

Kako je vreme odmicalo Giedratis je naštimao nišanske sprave, tako da se sada za njega može reći da je pouzdan igrač. Reč je košarkašu velikog kvaliteta, čoveku koji je predodređen da rešava mečeve, ali "delijama" je na početku uskratio tu radost. Trenutno beleži 9,7 poena u proseku po utakmici, crveno-beli moraju sada da uđu u žestok pobednički ritam, a forma Giedratisa bi trebalo da bude jedna ključnih karika za to.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Letos je ugovor sa Crvenom zvzdom potpisao i brazilski plejmejker Jago Dos Santos. On je kao igrač Ulma bio MVP nemačkog šampionata, a ovaj tim je predvodio titule u Bundesligi. Omaleni Brazilac je eksplozivan igrač, a to nekad može da bude i njegova mana. U nekim mečevima on je bio jedan od boljih pojedinaca, ali dešava da se plejmejker često isforsira i da uđe u lošu seriju.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Njemu je potrebna konstantonst, ovo mu je tek druga sezona u Evropi. Nema sumnje da je talentovan, ali svakako će mu još trebati vremena, da postane onaj igrač u kog uvek imate poverenje. Za sada beleži pet poena u proseku po meču, uz 2,5 asistencije, ako se uzme u obzir da je dva put bio MVP meča Evrolige, sigurno je da može bolje od toga.

NAJPRIJATNIJE IZNENAĐENJE I IGRAČ KOJI JE FALIO

Od ove sezone igrač Crvene zvezde je i centar Džoel Bolomboj koji je svakako najprijatnije izneđenje. Ima Bolomboj veću minutažu od koju su mu predviđali. Po meču beleži 9,6 poena, podjednako je koristan i u napadu i u odbrani.

Možda nije došao na velika vrata na Mali Kalemegdan, ali uz utakmice u utakmicu dokazuje zašto je postao miljenik navijača. Jedan od konstantnijih igrača u rotaciji, sve je utakmice je odigrao dobro.

Foto: Starsportphoto

 

 

Pokazao se Bolomboj kao jako pouzdano rešenje, iza njega je solidno iskustvo u Evroligi, a sada sa 29 godina čini se da je u svojoj najzreljoj igračkoj fazi. Dolaskom Fredija Gilespija na centarsku poziciju, čini se da će mu posao biti olakšan i da će biti rasterećeniji, ali videćemo još kako će se on pokazati.

Mađarski reprezentativac Adam Hanga je takođe pružao jako dobre partije od samog starta. Ovaj
košarkaš ima ogromno iskustvo u španskoj ACB lige gde je branio boje Real Madrida i Barselone.

Foto: Starsportphoto

 

 

Ima 34 godine, ali još uvek ga forma jako dobro služi. Povreda kolena odvojila ga je neko vreme van terena, njegov izostanak je bio itekako vidljiv. Hanga možda nije igrač od stastike, ali je čovek koji daje svoj maksimum u svakom meču, što se videlo kada se vratio na teren.

TREBALO JE POPUNITI RUPE

Partizan je ove sezone ostao bez dva bitna igrača. Matijas Lesor je pojačao Panatinaikos, a Dante Ezgum je posta član Dalas Maveriks. Prošle sezone su bili među bitnijim šrafovima u sitemu Željka Obradovića, tako da je bilo jasno da se moraju naći adekvatne zamene.

Na njihova mesta su došli bivši saigrač Nikole Jokić iz Denvera, Pi Džej Doužer i čovek koji je igrao s Bogdan Bogdanovićem u Atlanti, Frenk Kaminski. Sasvim solidne partije pružaja oba Amerikanca, brzo su se uklopili u evropski sistem.

Foto: Starsportphoto

 

 

Vrlo brzo je stiglo pojačanje u vidu Bruna Kabokla. Harizmatični Brazilac je postao miljenik navijač i pre nego što je zaigrao, a čim je kročio na teren dobio je zaslužene ovacije. Reč je o košarkašu koji je izuzetno snažan, a u isto vreme imao jako dobre atletske sposobnosti.

Dobro je Partizan pazario kada su u pitanju ova tri igrača. Svaki ima svoju ulogu u timu i koristi svoje vreme na parketu na pravi način. Videćemo kakav će biti krajnji ishod i da li će uspeti da doprinesu plasmanu Partizana u četvrtfinale.

TRIO FANTASTIKO


Sve fanove Partizana je obradovala vest da Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli ostaju u crno-belom taboru. Ova tri igrača su pod strateškom palicom Željka Obradovića briljirala na terenu i donela mnogo radosti svi fanovima kluba.

Kapiten kluba Kevin Panter već tradicionalno diže formu kako takmičenje odmiče. Za očekivati je da svoja najbolja izdanja pokaže u drugom delu sezonu, tako da "grobari" zadovoljno trljaju ruke.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Bio je Panter letos na pragu transfera u Barselonu, ipak u poslednjem momentu je odlučio da ostane veran crno-beloj bio na opšte oduševljenje navijača. Prošlogodišnji MVP finala ABA lige je obećao vernim fanovima da će završiti posao koji nije obavljen prošle sezone, a to je plasman u fajnl for Evrolige, a videćemo da li ćemo to poći za rukom.

Uz trenutno formu Zeka Ledeja i Džejmsa Naneli može se mnogo toga očekivati, ipak ima još dosta da se igra. Mnogo je izazova pred Partizanom, svaka utakmica je bitna.

MALEROZNI PONJITKA

Polsjki reprezentativac Mateuš Ponjitka takođe je letos pojačao Partizan. On je povredio rame već u pripremnim utakmicama za početak sezone. Oprovak je trajao, a čini se da još nije u stanju da pruži partije za kakve ima mogućnosti.

Čovek koji je briljirao na Evropskom prvenstvu prošle godine došao je u Partizan kao jedno od jačih pojačanja, međutim nepredviđene okolnosti su mu poprećile put. Jasno je da je reč o vrhunskom košarkašu, ali borbe s povredam s uvek teške.

Foto: Starsportphoto

 

 

Neće Ponjitka prvi deo sezone pamtitii po dobrom, umesto da zablista u grotlu beogradske arene,
uglavnom je posmatrao svoje igrače. Videćemo kako će to uticati na njegovo samopouzdanje.

Poljak je dokazao da je igrač koji može igrati na više poziija, na pripremnim utakmicama je čak bio i organizator igre, međutim jasno je da je krilo njegova prirodna pozicija, samo još da ga zdravlje posluži.

OPŠTI UTISAK

Na kraju se može reći da je od stranih igrača redovima "večitih rivala" najviše razočarao Šabaz Nejpir, igrač tog renomea i novčane vrednosti je morao mnogo više da pokaže. Trebalo je da bude idealna zamena posle odlaska Fakunda Kampaca, ali postao neiskorištena investicija.
Džoel Bolomboj i Bruno Kaboklo su eksprenso peridu postali miljenici navijača u svojim klubovima, potpuno zaslužene, njihovi performansi na parket govore sve, a "vatrene pristalice" u oba tabora se nadaju da će tako i ostati.

Videćemo kako će sezona odmicati, Partizan je potpisao Dželjina Smita, a Crvena zvezda Fredija
Gilespija. Američki plejmejker s hrvatskim pasošem je u Partizan došao iz Virtusa, dok Gilespi zadužio opremu Zvezde nakon jednogodišnjeg boravka minhenskom Bajernu.

Oćekuje nas još dosta izazova, a videćemo kako će "večiti rivali" postaviti na spram njih i da li će uspeti u svojim namerama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija