• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.02.2024

06:40

Na današnji dan: Rođen je najtrofejniji Zvezdin trener u istoriji, doneo 15 titula

Starsportphoto

Košarka

Na današnji dan: Rođen je najtrofejniji Zvezdin trener u istoriji, doneo 15 titula

Podeli vest

Na današnji dan rođen je proslavljeni košarkaš i najtrofejniji trener u istoriji Crvene zvezde Dejan Radonjić.

Crnogorski stručnjak rođen je 2. februara 1970. godine u Podgorici. Tokom igračke karijere igrao je na pozciji plejmejkera, a posebno ga je odlikovao dobar šut za tri poena.

Kao igrač najveći trag ostavio je u svom matičnom klubu Budućnosti, dok je kao trener neverovatne uspehe beležio sa Crvenom zvezdom, sa kojom je osvojio čak 15 trofeja.

Foto: Starsportphoto

Radonjić kao igrač Vojvodine

Radonjić je ponikao u Budućnosti za koju je debitovao sa 17 godina. Ubrzo je usledila selidba u Lovćen, gde je proveo jednu sezonu, posle čega se ponovo vratio u Podgoricu. Potom je branio boje Profikolora, FMP Železnika i Vojvodine, pre nego što se ponovo vratio u svoj matični klub. U periodu od 1998. do 2002. bio je član "zlatne generacije" Podgoričana koja je tada osvojila tri prvenstva, kao i jedan Kup, dok je na međunarodnoj sceni dva puta igrala u Evroligi.

Foto: Starsportphoto

Radonjić na klupi Budućnosti

Poslednje dve sezone kao igrač proveo je u dresu Vojvodine. Po završetku igračke karijere 2004. godine vratio se u rodnu Podgoricu i u svoju Budućnost, gde je počeo da radi kao pomoćni trener. Samo godinu dana kasnije je promovisan u prvog trenera crnogorske ekipe, koju je vodio uspešno narednih osam sezona. Sa Podgoričanima je osvojio 12 trofeja, odnosno šest duplih kruna (prvenstvo i kup).

Posle skoro devet godina napustio je Budućnost i prihvatio poziv da preuzme Crvenu zvezdu. U prvoj sezoni sa crveno-belima stigao je do finala ABA lige, koje je klubu sa Malog Kalemegdana donelo i prvo učešće u Evroligi posle 13 godina. Naredna sezona bila je još uspešnija, osvojen je Kup Radivoja Koraća, a ekipa je kasnije i stigla do polufinala Evrokupa. 

Foto: Starsportphoto

Dejan Radonjić i Duško Vujošević

Crnogorski stručnjak je u sezona 2014/15 vodio Zvezdu do najvećeg uspeha u istoriji kluba. Osvojena su tri trofeja - titule prvaka Srbije i ABA liga, kao i Kup Radivoja Koraća uz plasman u top 16 fazu Evrolige. U narednoj godini Radonjić je donekle ponovo uspeh iz prethodne, odbranjene su titule u ABA ligi i prvenstvu Srbije, ali je zato u Evropi napravljen veliki iskorak. Crveno-beli su prvi put stigli do top osam faze Evrolige, su posle tri utakmice eliminisani od budućeg šampiona Evrope, moskovskog CSKA.

Naredne godine ponovo je usledila dominacije Zvezde pod palicom Radonjića. Beograđani su uspeli da osvoje sva tri trofeja, šampionat Srbije, ABA ligu i Kup Koraća. U Evroligi crveno-beli su beležili sjajne rezultate, redom su rušili evropske velikane, ali je ekipa u novom formatu takmičenja, na kraju završila prva ispod crte za top 8, na devetom mestu. 

Foto: Starsportphoto

 

Posle četiri sezone, Radonjić je u julu 2017. godine saopštio da napušta crveno-bele. Skoro godinu dana bio je bez pauze, a onda se vratio na teren, ovog puta kao trener Bajerna iz Minhena, na kojoj je zamenio legendarnog Aleksandra Đorđevića. 

Proslavljeni stručnjak je iste sezone sa Bavarcima uspeo da osvoji titulu prvaka Nemačke i tako obezbedi ekipu povratak u Evroligi. Tokom dve sezone provedene u Minehenu uspeo je sa ekipom da odbrani titulu prvaka države, ali ne i da ostvari značajni uspeh u Evroligi, pa je u prvim danima 2020. godine smenjen. 

Foto: Starsportphoto

 

Skoro godinu dana je bio bez posla, a onda je na isteku 2020, ponovo stigao poziv iz Zvezde, koji je Radonjić oberučke prihvatio. U drugom mandatu na Malom Kalemegdanu, legendarni stručnjak je nastavio tamo gde je stao po odlasku. U naredne dve godine usledila je potpuna dominacija Radonjića i crveno-belih na sva tri fronta. Klub je u tom periodu osvojio šest trofeja, po dve ABA lige, dva prvenstva i Kupa Koraća.

Posle osvojenih brojnih trofeja, usledio je novi rastanak Radonjića i Zvezde u junu 2022. Crnogorac je odlučio da karijeru nastavi u grčkom Panatinaikosu. Ipak, nije se dobro snašao u Atini, loši rezultat i neuspeh u Evroligi, doveli su da iskusni stručnjak posle osam meseci dobije otkaz. 

Više od godinu i po dana bio je bez angažmana, da bi krajem 2o23 odlučio da se oproba u Turskoj i preuzeo ekipu Bahčešehir.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija