• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

17.04.2024

12:13

Cela nacija na iglama, strepi! Šta je s Jokićem, da li će igrati?

profimedia

Košarka

Cela nacija na iglama, strepi! Šta je s Jokićem, da li će igrati?

Podeli vest

Da li će Nikola Jokić zaigrati za Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu? Pitanje je koji muči naciju još od Svetskog prvenstva u Manili, kada su "orlovi" čekirali vizu za najveću svetsku sportsku smotru.

Ukoliko Nikola Jokić odluči da nastupa za Srbiju ovog leta, za 24 sata će morati da se prebaci iz NBA na reprezentaciju. Problem je termin NBA finala. Denver Nagetsi su i ove godine među glavnim favoritima za titulu, a eventualno finale bi ekipa iz Kolorada igrala od 6. do 23. juna, kada će biti odigran sedmi meč finala, ako do njega dođe. Samo 35 dana pred prvi duel na Igrama i okršaj sa Amerikom.

Ukoliko se Denver i ove godine bude borio za šampionski pehar, okupljanje reprezentacije zakazano je samo 24 sata posle eventualnog sedmog meča. Naravno, dobio bi Jokić nekoliko dana odmora, ali je pitanje da li bi i to bilo rešenje. Nedavno je selektor Svetislav Pešić otkrio da je Jokić pred Svetsko prvenstvo u Manili želeo na pripreme da dođe isključivo na vreme i da bude spreman fizički i mentalno. Ukoliko i sad bude slučaj, naravno sve pod pretpostavkom da Nagetsi budu u finalu, čekaju nas loše vesti. 

 

Foto: profimedia

Svi čekaju odluku Nikole Jokića

 

- Nikola je bio do zadnjeg momenta. Ja sam njemu rekao, ja sam obavio razgovore sa svim igračima, hajde ti malo dođi kasnije, hajde ti malo se odmori. I kada smo ga doveli do kraja u neku dilemu, on je rekao - ne, mene bi sada bilo sramota da ja tamo dođem kao neki veliki Jokić, kao neki MVP i da ja sada tamo dođem zadnji ili predzadnji, ja to neću. Ja hoću – ili igram i dolazim prvi dan, kao što je to bilo pred Evropsko prvenstvo prethodno, prvi dan i prvi na treningu, zadnji iz dvorane i još individualni rad. Znači - dolazim i sve ostalo što ja imam u privatnom životu, to nisu prioriteti. Prioritet je reprezentacija, prioritet su moji drugari i košarka. E, to rade najbolji. I zato su najbolji. To je to - rekao je nedavno Svetislav Pešić.

 

Spektakl na startu

Košarkašima Srbije prvi rivali u grupnoj fazi na Olimpijskim igrama u Parizu u grupi C, biće Amerćikanci 28. jula (17.15). Srbija će nakon duela sa Amerikom, u drugom kolu 31. jula igrati protiv selekcija koja se bude kvalifikovala na turniru u Portoriku (17.15), a u trećoj rundi protiv Južnog Sudana, 3. avgusta (21.00).

 

Moraće navijači da se strpe, a ne sunjamo da strepe, da li će naš najbolji igrači pomoći saigračima u Parizu, posebno jer je Srbija u grupi sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i Sudanom i jednom selekcijom iz kvalifikacija. Jokić prošle godine nije igrao na Mundobasketu, pa je Srbija i bez njegove pomoći napravila fenomenalan rezultat, osvojila je srebro. Neko će reči, nije nam potreban ni u Parizu.

Jesmo zemlja košarke, ali nismo baš u situaciji da i na drugo veliko takmičenje odemo bez najboljeg NBA igrača, po svemu sudeći i MVP prvog dela sezone najjače košarkaše lige na svetu. Amerikanci su najavili da u Francuski šalju drim-tim. Budimo realni, boriti se sa Amerima sa i bez Jokića su dve sasvim druge priče. Ono što može da plaši naše navijače jeste nedavna izjava Nikole. O Srbiji će razmišljati tek nakon završetka sezone. 

 

 

 

Pripreme počinju 24. juna


Početak preiprema reprezentacije Srbije zakazan je za 24. jun. U Staroj Pazovi će "orlovi" raditi sve do 11. jula i za to vreme odigrati dve pripremne utakmice zatvorenog tipa. Protiv Holandije 5. jula pa potom sa Turskom dva dana kasnije, dok će nakon toga otputovati za Lion gde će 12. jula odigrati kontrolni meč protiv Francuske. Nakon što odmere snage sa domaćinom Olimpijskih igara, dan kasnije idu za Abu Dabi, a na Bliskom Istoku će naši momci za rivale imati dve prvoklasne reprezentacije - Australiju 16. jula i američki "drim tim" 17. jula,  što će biti uvertira pred duel koji će dve selekcije odigrati na startu grupne faze 28. jula.

- Daleko je, neki ljudi kažu da sam ja nešto rekao, stavljaju mi reči u usta, svi znaju, prvi koji će da sazna je selektor. To je daleko za mene, svake godine je ista priča, kad se završi sezona, uvek ću porazgovarati sa porodicom, mojim timom i selektor će prvi da sazna - rekao je nedavno Jokić o mogućem igranju na Olimpijskim igrama u Parizu. 

 

Foto: profimedia

Pariz je možda poslednja šansa da Jokić osvoji zlato na Olimpijskim igrama

 


Nikola Jokić ima 29 godina, pa možda sada ima poslednju šansu da se sa saigračima domogne zlata na Olimpijskim igrama. On je u Riju 2016. osvojio srebro, tada smo u finalu igrali i izgubili od Amnerikanaca (96:66). Ako ne bude igrao u Parizu, pitanje je da li će uopšte igrati na još nekim Igrama, malo su šanse da ga vidimo u Los Anđelesu 2028. godine.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija