• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

05.06.2024

23:32

Šta kaže Pravilnik KLS-a!? Ekipa odgovorna za prekid gubi 20:0!

Starsportphoto©

Košarka

Šta kaže Pravilnik KLS-a!? Ekipa odgovorna za prekid gubi 20:0!

Podeli vest

Ukoliko je odlukom prvog sudije utakmica definitivno prekinuta, ekipa koja je odgovorna za prekid gubi utakmicu službenim rezultatom 20:0 i dobija nula bodova u plasmanu za tu utakmicu, navodi se u Pravilniku Košarkaške lige Srbije.

Drugi meč finalne serije Košarkaške lige Srbije između Partizana i Crvene zvezde prekinut je početkom treće deonice. Pristalice domaće ekipe vređale su prvog čoveka crveno-belih - Nebojšu Čovića i njegovu porodicu. Nakon opomene koju je izrekao zvanični spiker situacija se u Beogradskoj areni nije smirila. 

Navijačima se, potom, obratio Uroš Trifunović, ali ni to nije dalo pomaka nakon čega je veliki broj čvrstih predmeta pao na parket Beogradske arene. Košarkaši Crvene zvezde odmah su napustili teren i otišli put svlačionice. Dvadesetak minuta trajala je konfuzija, a onda je glavni arbitar - Uroš Nikolić, doneo odluku da dvorana bude isrpažnjena. 

Ipak, Partizan nije želeo da nastavi utakmicu bez svojih navijača. Prenos meča je prekinut, a svi akteri su bili van parketa. Sat vremena nakon što su navijači napustili dvoranu košarkaši Crvene zvezde izašli su na teren. Vrlo brzo nakon njih i sudije. 

Tada je počelo zvanično odbrojavanje predviđeno za zagrevanje dve ekipe, a budući da su košarkaši Partizana mahom napustili Beogradsku arenu nije bilo realno za očekivati da duel bude nastavljen. Nakon što je 15 minuta prošlo, sudija je zvanično svirao kraj. 

Kakve će biti posledice svega - teško je reći, ali... Pravilnik Košarkaške lige Srbije jasno objašnjava kakvi će biti naredni koraci čelnika takmičenja. Sve su prilike, pobeda će biti pripisana Crvenoj zvezdi i to za zelenim stolom. 

Pravilnik prenosimo u celosti:

" Član 30

Sudije su dužne da utakmicu, ako postoji realna mogućnost, bez kršenja Pravila igre, Propozicija i Pravilnika o takmičenju KSS, svakako dovedu do kraja .

Ako je utakmica prekinuta iz razloga što su gledaoci ušli u teren i izazvali tuču ili prekid, ili zbog upotrebe pirotehničkih sredstava, ili bacanja raznih predmeta, ili zbog nepristojnog ponašanja gledalaca, sudije su dužne da istu nastave, po pražnjenju sportske hale - delimičnom ili potpunom - ili najkasnije u roku od 24 časa pred praznom sportskom halom.

Prvi sudija obavezno i definitivno prekida utakmicu ako je ostvaren fizički napad na sudiju ili delegata, ili ako gledaoci neposredno ili bačenim predmetima ozbiljnije povrede službeno lice, igrača, trenera, ili drugog člana ekipe.

Ukoliko je odlukom prvog sudije utakmica definitivno prekinuta, ekipa koja je odgovorna za prekid gubi utakmicu službenim rezultatom 20:0 i dobija nula bodova u plasmanu za tu utakmicu.

Foto: printscreen

 

Član 31

Prvi sudija je isključivo odgovoran za preduzimanje mera za sankcionisanje nesportskog navijanja i ponašanja gledalaca. U slučajevima upotrebe pirotehničkih sredstava, bacanja predmeta na teren ili nepristojnog ponašanja i navijanja gledalaca i vređanja po nacionalnoj, rasnoj, verskoj i političkoj osnovi ili vređanja članova porodice, verbalno ili transparentima, prvi sudija je obavezan da odmah energično reaguje i zaustavi utakmicu i zahteva da se gledaoci opomenu. U slučajevima ponavljanja navedenog ponašanja, posle druge opomene, prvi sudija je dužan da prekine utakmicu. Utakmica će se nastaviti nakon što deo ili celokupno gledalište bude ispražnjeno. 

Ako broj gledalaca i drugi preduslovi to dozvoljavaju, u saradnji sa policijom može se ići na pražnjenje dela ili celokupnog gledališta, a ako bi rizik bio preveliki prvi sudija će odlučiti da se utakmica nastavi najkasnije u roku od 24 sata bez publike.

Prvi sudija u slučaju pražnjenja dela gledališta ili sportske hale ostavlja klubu organizatoru ograničeno vreme za koje se njegova odluka mora sprovesti u delo. U slučaju da organizator u predviđenom roku ne sprovede odluku utakmica se prekida i registruje službenim rezultatom 20:0", kaže pravilnik Košarkaške lige Srbije. 

Budući da su sudije i košarkaši Crvene zvezde izašli na parket kada su ispunjeni svi zahtevi da utakmica bude nastavljena, sve su prilike da će meč biti registrovan službenim rezultatom 20:0. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija