• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

07.06.2024

06:40

Na današnji dan: Prebrza vožnja odvela u smrt "košarkaškog Mocarta"!

nba.com

Košarka

Na današnji dan: Prebrza vožnja odvela u smrt "košarkaškog Mocarta"!

Podeli vest

Na današnji dan, 7. juna 1993. godine, u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj poginuo je jedan od najvećih jugoslovenskih sportista svih vremena, legendarni košarkaš Dražen Petrović.

Iskusni bek poznat po nadimku "košarkaški Mocart", nesrećno je preminuo u 29. godini, kada se vraćao sa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Dražen nije želeo da putuje avionom, već je odlučio da zajedno sa devojkom Klarom Šalanci krene automobilom. Nemačka manekenka trebalo je da odveze Dražena u Minhen, kada se na autoputu kod gradića Denkendorfa oko pet sati posle podne dogodila tragedija.

Foto: nba.com

Dražen Petrović

Za volanom crvenog "golfa smrti" je upravo bila Klara, koja je prema izveštajima vozila prilično brzo, preko 160 kilometara na čas, dok je na suvozačevom mestu bio košarkaški as. Mlada manekenka zbog smanjene vidljivosti nije videla šleper, koji je iz suprotonog smera probio zaštitnu ogradu i preprečio se na putu, pa se pri velikoj brzini zakucala u njega. 

Petrović je spavao na suvozačevom sedištu i pri udaru je izleteo iz automobila i poginuo na licu mesta.

Foto: profimedia

Golf u kojem je poginuo Dražen Petrović

Nemački policijac Binder, koji je prvi stigao na mesto uviđaja rekao je da je manekenka vozila prebrzom te da nije mogla izbeći sudar. 

- Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlad vozač, sa malo iskustva, i u takvoj situaciji nije baš mogla najbolje da se snađe. Zakucala se u šleper koji se preprečio na putu brzinom većom od 160 kilometara na sat. Nije čak uspela ni da reaguje, nije kočila. I da je pokušala da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo sobzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strašan udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevu mestu, poginuo", rekao je jednom prilikom Binder.

Pored Dražena i njegove devojke u "golfu" je bila i Hilal Edeba, turska košarkašica i najbolja Klarina prijateljica. Klara i Hilal su preživele jezivu saobraćajnu nesreću, međutim, turska košarkašica je zadobila tešku povredu mozga zbog koje je imala i gubitak pamćenja.

Foto: EPA Images

Muzej u čast Dražena Petrovića

Nemačka manekenka je u ovoj nesreći prošla sa lakšim povredama, a o tragediji i pogibiji Dražena nikada nije želela da priča. Nekoliko godina posle pogibije legendarnog asa ona se udala za tadašnjeg nemačkog fudbalera Olivera Birhofa, s kojim je i danas u braku. 

Legendarni košarkaš rođen je 1964. godine u Šibeniku, a sa samo 15 godina zaigrao je za prvi tim istoimenog kluba, da bi kasnije prešao u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i dva puta bio šampion Evrope.

Potom je jednu sezonu (1988-1989) odigrao za Real Madrid, pre nego što je otišao u najjaču ligu sveta, prvo Portland, a kasnije Nju Džersi, gde je potpuno promenio sliku o evropskim igračima i olakšao im put u Ameriku.

Foto: EPA Images

Spomenik ispred muzeja i memorijalnog centra "Dražen Petrović" u Zagrebu

Kada je reč o reprezentaciji Jugoslavije, debitovao je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gde je osvojio bronzu, dok je isto odličje i MVP priznanje osvojio na Svetskom prvenstvu u Španiji 1986. godine, kao i na Evropskom prvenstvu u Grčkoj 1987. godine.

Na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio je srebro, da bi najveće uspehe ostvario na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989,  i na Svetskom prvenstvu naredne godine u Argentini osvajanjem zlatnih medalja, titulom MVP-ija i najboljeg strelca.

Po raspadu SFRJ predvodio je Hrvatsku do srebra na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i čuvenog finala sa originalnim američkim "Drim timom”.

 

 

Njegova prerana smrt tada je potresla ljubitelje košarke širom planete i izazvala emotivne reakcije najvećih sportista današnjice, među kojima su i legendarni košarkaši Lebron Džejms i Majkl Džordan, koji su u više navrata isticali Petrovićev potencijal. 

- Kada je Dražen igrao, bio sam još dete, ali stvarno sam voleo da ga gledam. Bio je neviđen šuter, igrač kakav do tada nije viđen u NBA što se stranaca tiče - istakao je Lebron.

- Uživao sam igrajući protiv Dražena. Veliki igrač. Nije se plašio nikoga. Borben i samouveren. Kad god smo se suočili, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao - rekao je Džordan jednom prilikom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Na današnji dan: srpski derbi u polufinalu Rolan Garosa!
Tenis

Na današnji dan: srpski derbi u polufinalu Rolan Garosa!

Na današnji dan 2008. godine u polufinalu Rolan Garosa u ženskoj konkurenciji sastale su se Srpkinje Ana Ivanović i Jelena Janković. Posle velike borbe slavila je Ana sa 2:1 u setovima (6:4, 3:6, 6:4) i kasnije došla do svoje prve grend slem titule!

05.06.2024

06:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija