• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

26.06.2024

18:50

Sjajne vesti za večite! Evroliga povećava broj klubova, sistem po ugledu na NBA ligu

Starsportphoto

Košarka

Sjajne vesti za večite! Evroliga povećava broj klubova, sistem po ugledu na NBA ligu

Podeli vest

Duže vremene se spekuliše da bi košarkaška Evroliga mogla da bude proširena, a po svemu sudeći to će se desiti od naredne sezone.

Kako saznaje grčki portal "Gazeta" elitno klupsko takmičenje od 2025/26 imaće 20 umesto dosadašnjih 18 klubova, još dve ili tri ekipe dobiće A licencu. Takođe, pominje se i uvođenje "seleri kepa" po ugledu na NBA ligu, odnosno maksimalna suma novca koju ekipa može da potroši na plate igrača i trenera u jednoj sezoni. 

Dodaje se da će licencu imati 15 ili 16 klubova, umesto dosadašnjih 13 ekipa. Grci ne pominju koja bi dva ili tri kluba još mogla da dobiju dugoročne licence za učešće u prestižnom takmičenju. Svakako ovo bi mogla da bude odlična vest za beogradske večite rivale, Crvenu zvezdu i Partizan, koji su u prethodnih godina čekali na pozivnicu. 

Trenutno A licence imaju Real, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, Žalgiris, Makabi, Armani, Bajern i Asvel, kao i moskovski CSKA, koji je do daljnjeg suspendovan zbog vojnog sukoba u Ukrajini.

Grčka "Gazeta" ističe da se razmatra i promena sistema takmičenja, mada ostaje otvorena mogućnost da se i dalje igra kao i do sad, samo što bi umesto dosadašnja 34 kola bilo igrano 38 rundi. Druga opcija je da se klubovi po ugledu na NBA ligu podele u dve divizije sa po 10 klubova, pa da se broj utakmica prvom delu ne povećava.

Foto: Starsportphoto

 

Čelnici Evrolige planiraju i da pomenuti "seleri kep" bude maksimalnih 12 miliona evra po sezoni, koliko bi klubovi ukupno smeli da potroše na plate igrača i trenera. Grčki portal ističe da su ovo za sad samo ideje čelnika Evrolige, a da će u narednom periodu biti razgovora sa klubovima o implementaciji promena u takmičenju od sledeće sezone.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija