• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

17.07.2024

06:06

Na današnji dan: Bolan poraz košarkaša u Madridu! Sovjeti za 40 sekundi nadoknadili devet razlike i otišli u finale! (VIDEO)

printscreen

Košarka

Na današnji dan: Bolan poraz košarkaša u Madridu! Sovjeti za 40 sekundi nadoknadili devet razlike i otišli u finale! (VIDEO)

Podeli vest

17. jula 1986. godine reprezentacija SSSR-a savladala je Jugoslaviju u polufinalu Mundobasketa u Madridu.

Ostvarila je košarkaška reprezentacija Srbije prošle godine na Mundobasketu ogroman uspeh kada je osvojila srebrnu medalju u Manili. Četa Svetislava Pešića podigla je ambicije čitave nacije zbog čega se, u najmanju ruku, na predstojećim Olimpijsim igrama očekuje isti rezultat. Za navijače i to ne sve, jedini poraz prihvatljiv je u duelu sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država budući da selektor Stiv Ker na raspolaganju ima - drim-tim. 

Istina, nakon odlaska Aleksandra Đorđevića sa mesta selektora ambicije naše košarkaške javnosti malo su spale. Usledio je neuspeh pod trenerskom palicom Igora Kokoškova, a potom i slabo Evropsko prvenstvo, prvo od povratka Pešića na mesto selektora. Ipak, kockice su se prošlog leta složile i "orlovi" su nastavili sa žetvom medalja kao i kroz čitavu istoriju. 

Odigrali su reprezentativci Srbije, a ranije i Jugoslavije, brojne velike utakmice, a jedna od takvih desila se baš na današnji dan - 17. jula 1986. godine na Svetskom prvenstvu u Madridu kada je četa Krešimira Ćosića doživela poraz u polufinalu protiv selekcije SSSR-a. 

Sa svih pet pobeda reprezentacija Jugoslavije izašla je iz grupne faze. "Plavima" nisu mogli da pariraju Kanađani, Argentinci, Holanđani, Novozelanđani i Malezijci. Ništa drugačije nije bilo ni u drugoj fazi Svetskog prvenstva. Ubedljiva pobeda nad Kinom, potom i Italijom, a onda prvi poraz - od selekcije Amerike u Ovijedu. 

Nisu Jugoslaviji na ruku išli rezulati u drugim grupama te je kao provplasirana selekcija morala na svemoćni SSSR koji je tih godina predvođen Arvidasom Sabonisom dominirao. 

Uprkos činjenici da su Sovjeti u polufinalni susret ušli kao veliki favoriti, naši košarkaši nisu želeli da se predaju. Imala je Jugoslavija sve u svojim rukama 41 sekundu pre kraja pošto je na semaforu pisalo 85:76 u korist izabranika Krešimira Ćosića. Ipak, sreća je tada "plavima" okrenula leđa. 

Trojku o tablu pogodio je Arvidas Sabonis, potom je loptu našim košarkašima ukrao Tihonenko i ubacio još jednu trojku. Samo nekoliko sekundi delilo je Jugoslaviju od velikog finala kada je, tada debitant u reprezentaciji - Vlade Divac, poklonio loptu Valtersu koji pogađa iz zvuk sirene i meč odvodi u produžetke. 

Šokantna završnica utakmice vezala je ruke košarkašima Jugoslavije, nije se snašao Aco Petrović koji je sa tri vezane greške Sovjetima dozvolio kompletan preokret i odlazak u finale. 

Na svu sreću, Jugoslavija je u borbi za treće mesto deklasirala Brazil sa 117:91, dok je Amerika u finalu bila bolja od SSSR-a. Za MVP-a prvenstva proglašen je legendarni Dražen Petrović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije
Politika

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije

Politika u dobroj meri oblikuje nacionalni interes i usmerava snage i kapaciteta ka njegovom ostvarenju. Istovremeno nacionalni interes mora biti nad politička kategorija, a naročito mora biti izvan dnevne politike. Dnevna politika je suština političkog delovanja i na njoj se pravi razlika između političara i državnika. Državnik je po prilici odličan političar, ali političar ne mora biti ujedno i državnik. Razlika se pravi na teškim, složenim i dugoročnim odlukama koje ne moraju uvek biti jednostavne ali su u korist nacionalnih interesa.

16.07.2024

21:45

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

Detetu pržio ruke i noge na ringli, pa šokirao izjavom! Komšije otkrile detalje užasa na Čukarici: "Bacao je stvari po ulici..."
Hronika

Detetu pržio ruke i noge na ringli, pa šokirao izjavom! Komšije otkrile detalje užasa na Čukarici: "Bacao je stvari po ulici..."

Muškarac (40) koji se sumnjiči da je u ponedeljak u poslepodnevnim satima u Čukarici, pastorka (5) tukao rukama i nogama, a zatim mu stopala i dlanove stavljao na užaren šporet smešten je na Kliniku za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" radi veštačenja. Kako komšije ovog očuha iz pakla pričaju, oni su primetili Hitnu pomoć u dvorištu kuće i dečaka sa zamotanim rukama.

16.07.2024

21:50

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija