• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

24.09.2024

06:40

Na današnji dan: Treće evropsko zlato u nizu za "plave"! Moka i Kića odbojkom proslavili veliku pobedu (VIDEO)

printscreen

Košarka

Na današnji dan: Treće evropsko zlato u nizu za "plave"! Moka i Kića odbojkom proslavili veliku pobedu (VIDEO)

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije 24. septembra 1977. godine savladala je SSSR u finalu Evropskog prvenstva.

Mnogo radosti navijačima su kroz bogatu istoriju donosili košarkaši. Sa mnogo strasti srpski narod pratio je nedavno završene Olimpijske igre i partije izabranika Svetislava Pešića u Parizu. "Orlovi" su igrali najbolju košarku na turniru, ali su takmičenje završili na trećem mestu. Bila je to poslednja medalja u bogatom nizu koji je započet još početkom šezdesetih godina prošlog veka. Prva titula osvojena je deceniju kasnije - 1973. godine, kada je četa Mirka Novosela postala šampion Evrope u Španiji. 

Bila je to prva zlatna medalja za jugoslovensku košarku, a u narednih pet godina na tlu Evrope ravnih našim košarkašima nije bilo. Titula je osvojena i 1975. godine u Juglosaviji, a treća u nizu baš na današnji dan - 24. septembra 1977. godine u Belgiji. Iako su Sovjeti na turnir stigli silno motivisani da prekinu niz Jugoslavije, izabranike profesora Aleksandra Nikolića na putu do zlata niko nije mogao da zaustavi. 

Jugoslavija je grupnu fazu završila na drugom mestu, odmah iza Čehoslovačke koja je u poslednjem kolu savladala "plave" i poslala ih na megdan Italijanima u polufinalu. Evropa je sa mnogo neizvesnosti čekala okršaj protiv "azura", ali se meč odigran u Ližeu pretvorio u surovu egzekuciju Nikolićeve čete. 

Naša reprezentacija stigla je do finala gde je, nakon ubedljive pobede nad Čehoslovačkom, već bila reprezentacija SSSR-a predvođena džinom pod košem - Vladimirom Tkačenkom. Ipak, da niko ne može da stane na put Jugoslaviji videlo se u velikom finalu! "Plavi" su do nogu potukli ljutog rivala i treći put uzastopno postali šampioni Evrope - 74:61 (42:27, 32:34). 

Uspale je Jugoslavija već u prvom poluvremenu da reši pitanje pobednika pošto je na krilima Dražena Dalipagića i Zorana Moke Slavnića stekla ogromnih 15 poena prednosti. Pokušali su Sovjeti u nastavku da se vrate u meč, ali im to nije pošlo za rukom. 

Svet je vrlo brzo nakon pobede Jugoslavije obišla kultna slika iz Liježa kada su neposredno pred kraj meča Dragan Kićanović i Moka Slavnić zaigrali odbojku na centru. "Plave" je do trijumfa predvodio Dalipagić sa 19 poena, 16 je dodao Kićanović, a po 12 Slavnić i Željko Jerkov. Sa druge strane, Vladimir Tkačenko ubacio je 16, ali je većinu duela pod košem gubio od Krešimira Ćosića. 

JUGOSLAVIJA: Papić, Kićanović, Jelovac, Krstulović, Jerkov, Džogić, Slavnić, Ćosić, Radovanović, Varajić, Dalipagić, Delibašić. Trener: Aleksandar Nikolić. 

SSSR: Eremin, Petrakov, Miloserdov, Salnikov, Arzamaskov, Karčenkov, Belov, Tkačenko, Mičkin, Korkia, Belosteni, Žigliti. Trener: Aleksander Gomelski. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!
Live TV

(VIDEO) Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Nije malo kada kažemo da je predsednik Vučić održao istorijski govor u Njujorku. Danas je sedam dana od kako su predsednik i njegovi saradnici otišli u Njujork. Da li će ovo predstavljati buđenje lidera manjih lidera kako bi se stvorila protivteža zapadnim silama? Na ovu temu u specijalnom programu govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost.

29.09.2024

21:54

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)
Live TV

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)

Da li woke kultura može da ugrozi srpsku tradiciju? Šta je uopšte woke kultura o kojoj je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su javni komentator Biljana Šahrimanjan Obradović, urednik "Optimist magazina" Predrag Azdejković i narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec.

29.09.2024

19:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija