• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

22.10.2024

06:40

Na današnji dan: Prva olimpijska medalja za košarkaše! (VIDEO)

printscreen

Košarka

Na današnji dan: Prva olimpijska medalja za košarkaše! (VIDEO)

Podeli vest

Jugoslavija u trileru savladala SSSR u polufinalu Igara u Meksiku i osvojila prvu medalju, 22. oktobra 1968. godine.

Javnost u Srbiji oduševljena je odlukom selektora Svetislava Pešića da ostane na klupi "orlova" i nakon Olimpijskih igara. Košarkaši su navijačima ovog leta doneli mnogo radosti, a iako su u Parizu osvojili bronzanu medalju, jasno je da je Srbija igrala najbolju i najlepšu košarku. 

Pešić je tokom poslednje dve godine doneo nove medalje našoj košarci pošto je pre Olimpijskih igara u Parizu, Srbija bila vicešampion sveta. Nastavljena je u Francuskoj i na Filipinima žetva medalja koja je započeta davno, a prvo odličje na Olimpijskim igrama osvojeno je baš na današnji dan - 22. oktobra 1968. godine u Meksiku. 

Za razliku od ostalih Igara, pomenute godine takmičenja su, zbog visoke temperature u centralnoj Americi, održana tek u oktobru. Jugoslavija je treći put učestvovala na najvećoj sportskoj smotri, a četa Ranka Žeravice uspela je da se domogne srebrne medalje. 

Nakon ubedljivih pobeda nad Pananom, Portorikom i Senegalom, "plavi" su 16. oktobra pretrpeli prvi poraz na Igrama pošto je Amerika bila bolja u "Palasio de los Deportes" dvorani u Meksiko sitiju. Izabranici Ranka Žeravice vratili su se na pobednički kolosek već u narednom kolu i do kraja prve faze upisali su nove tri pobede protiv Italije, Španije i Filipina. 

Žreb je odlučio da se Jugoslavija i SSSR sastanu u polufinalu Olimpijskih igara. Sovjeti su do mesta u borbi za medalju stigli bez poraza, ali su im na put stali raspoloženi "plavi". Derbi je odigran 22. oktobra, a Jugoslavija je nakon prave drame uspela da se plasira u finale i osigura prvu košarkašku medalju sa Olimpijskih igara - 63:62.

SSSR je na Olimpijske igre u Meksiko stigao sa epitetom svetskog šampiona. Vodili su Sovjeti tokom većeg dela meča, ali nisu uspevali da slome otpor uporne Jugoslavije. U finišu utakmice "plavi" su stigli do vođstva od 61:60, a na liniju penala otišao je Vladimir Cvetković. Legendarnom Cveletu ruka nije zadrhtala, pogodio je oba slobodna bacanja nakon čega je selektor Žeravica naredio da odbrana pusti Sovjete kako bi se potrošilo vreme.

Budući da u to vreme trojke nije bilo, Sergej Belov je lako prošao do koša i poentirao, ali je vreme isteklo. Jugoslavija se plasirala u finale, ali joj je tamo drugi poraz na istom turniru nanela Amerika. 

JUGOSLAVIJA: Zorga, Korać, Marojević, Rajković, Cvetković, Ražnatović, Daneu, Ćosić, Šolman, Plećaš, Čermak, Skansi. Selektor: Ranko Žeravica. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija